Fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din Galați, trimisă în judecată. DNA o acuză de luare de mită
Fosta șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din Galați, trimisă în judecată. DNA o acuză de luare de mită
25 Aug, 2020 16:35
ZIUA de Constanta
1859
Marime text
Mai multe persoane au fost trimise în judecată de DNA, într-un dosar ce vizează presupuse fapte de luare de mită. Cap de listă între acuzați este o fostă șefă a Serviciului Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați.
Iată comunicatul remis de Direcția Națională Anticorupție:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ION-COZMA MARIANA, la data faptei șef Serviciu Inspecție Fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită,
GRIGORESCU ROXANA-CRISTINA, la data faptei inspector principal la Serviciul anterior menționat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
Persona fizică, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și evaziune fiscală în formă continuată,
Două persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În calitate de șefal Serviciului de Inspecție din cadrul Direcției Finanțelor Publice Galați, inculpata Ion-Cozma Mariana ar fi pretins și ar fi primit de la reprezentantul de fapt al unor societăți comerciale,prin intermediar, sumele de 4.500 lei și 2.900 lei, în anii 2013, respectiv 2014, pentru ca în schimb să favorizeze două societăți comerciale, cu ocazia unor controale inopinate.
Într-una din cele două situații, pretinderea și primirea s-a făcut și cu ajutorul inculpatei Grigorescu Roxana-Cristina(subordonata primei menționate).
Concret, sumele de bani ar fi fost primite sub aparența a două contracte de acordare de burse private ce figurează a fi încheiate între cele două societăți comerciale și o persoană din familia inculpatei Ion-Cozma Mariana, pentru ca în schimb aceasta să avizeze actele de control ale societăților respective,din care săfie trecute cu vederea unele nereguli constatate.
Independent de faptele descrise anterior, reprezentantul societăților comerciale ar fi înregistrat în evidența contabilă a uneia dintre societățile pe care le controla, cu ajutorul altor două persoane,achiziții nereale de bunuri (cereale și îngrășăminte chimice), respectiv ar fi declarat fiscal achiziții nereale,pentru a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale în sumă totală de 484.362 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 484.362 lei, reprezentând prejudiciu în dauna statului.
Dosarul a fost trimis spre judecare TribunaluluiGalați.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii