Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:14 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul comisionar vamal Şuta, scăpat de sub „lupa" DIICOT

ro

11 Oct, 2010 01:09 3844 Marime text

cap_1.jpgRidicat cu mascaţii în luna februarie, fostul comisionar vamal Cristian Adelin Şuta, lansat ulterior în lumea întreprinzătorilor constănţeni, a scăpat de „briciul" DIICOT. Suspectat că ar fi aderat la un grup infracţional organizat condus de româno-vietnamezul Hua Le Duc, Şuta nu se mai regăseşte pe „lista neagră" a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Concret, Cristian Adelin Şuta nu se află printre cei 16 indivizi deferiţi instanţei de anchetatorii DIICOT sub grave acuzaţii de constituire de grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni. Dosarul a fost trimis în instanţă la aproximativ jumătate de an după percheziţiile domiciliare efectuate inclusiv la SC Trans Arpegio SRL, în care Şuta era asociat cu Adriana Le Duc, soţia vietnamezului suspectat că ar conduce grupul infracţional. Cei pentru care procurorii au putut strânge suficiente dovezi încât să dispună trimiterea în judecată sunt Hua Le Duc însuşi, alături de Ping Qin (bănuit a fi fost mâna dreaptă a româno-vietnamezului), Dung Trong Pham, Tu Trong Ngo, Weiming Zheng, Viet Quang Pham, Guigu Zheng, Zhiwei Liu, Jie Wang, Wenwu Zheng şi Wang Xinyi. De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi românii Gheorghe Cristian Enache, Vasile Badică, Nicolae şi Luiza Raluca Zinca şi Cristian Eugen Gheorghe. Statul român prin Ministerul Finanţelor Publice - Administraţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în proces, prejudiciul reclamat de procurorii DIICOT ridicându-se la câteva milioane de dolari. Pentru destructurarea reţelei, anchetatorii au avut nevoie de sprijinul ofiţerilor SRI. Potrivit anchetatorilor, grupul acţiona în complexul comercial Dragonul Roşu, „în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani". „Gruparea desfăşura operaţiuni de import pe relaţia China, introducând în ţară produse contrafăcute şi subevaluate precum şi operaţiuni de expatriere a fondurilor băneşti obţinute în mod ilicit, prin fraudarea bugetului de stat", au afirmat anchetatorii. Lovitura finală dată reţelei a avut loc pe 17 februarie 2010, când au fost organizate 37 de percheziţii domiciliare simultane, din care nouă în Constanţa. Printre „obiectivele" din Constanţa avute în vedere de anchetatori cu ocazia percheziţiilor a fost sediul Trans Arpegio SRL, în care Cristian Adelin Şuta era asociat cu Adriana Le Duc, dar şi cu Ping Qin, ultimul fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • badea cirtan 11 Oct, 2010 08:20 Suta este nevinovat o fost obligat sa dea spaga la vama pentru a introduce contrafacute si subevaluate.Vamesi la fel nu au nici cea mai mica vina erau si ei obligati sa ia spaga de sefi lor , care la rindul lor nu au nici cea mai mica vina pentru ca nu aveau bani pentru construtia vilelor si intretinerea amantelor .Un grup mafiot care a uns unde trebuie.