Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:16 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Fostul preşedinte al PDL Constanţa, judecat în dosarul Portul - Curtea Supremă îi dă voie senatorului Banias să plece din ţară

ro

12 Feb, 2013 21:47 3179 Marime text

 

port_Mircea_Banias_008.jpgFostul preşedinte al PDL Constanţa, Mircea Marius Banias, senator al României, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul Portul, a primit girul Curţii Supreme de Justiţie să părăsească ţara. Concret, în ultima şedinţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis ca Banias să poată pleca în Belgia, în vederea participării la a şaptea sesiune a Forumului Crans Montana.

Conform Portalului instanţelor de judecată, magistraţii Înaltei Curţi au respins ca neîntemeiate cererile de revocare a măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara formulate de Mircea Marius Banias şi Mihai Culea, asociat la SC Mirand International SRL. Pe de altă parte, Curtea Supremă a admis cererile de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului ţării formulate de Zhang Qing, intermediar vamal, şi de Mircea Marius Banias. „Încuviinţează inculpatului Zhang Qing să părăsească teritoriul României în perioada 11 februarie 2013 - 25 februarie 2013 pentru a se deplasa în China.

port_Iccj.jpgÎncuviinţează inculpatului Banias Mircea Marius să părăsească teritoriul României în perioada 4 martie 2013 - 11 martie 2013 pentru a se deplasa în Belgia în vederea participării la a şaptea sesiune a Forumului Crans Montana, desfăşurat în perioada 6 - 9 martie 2013, în calitate de senator al României, preşedinte al Comisiei de Privatizare din Senatul României", conform minutei judecătoreşti. Magistraţii le-au atras atenţia celor doi asupra dispoziţiilor art. 145 alin. 3 Cod procedură penală privind înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara cu măsura arestării preventive în cazul încălcării obligaţiei de a reveni pe teritoriul României până la data de 25 februarie (pentru Zhang Qing) şi, respectiv, până la data de 11 martie (pentru Banias), precum şi a celorlalte obligaţii stabilite de instanţa de judecată prin încheierea din 6 aprilie 2012. La trimiterea în judecată, procurorii DNA au reţinut în sarcina lui Banias următoarele infracţiuni: iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Mihai Căulea, asociat la SC Mirand International SRL în momentul în care a fost deferit justiţiei, a fost acuzat de iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, două infracţiuni de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de luare de mită. Asta în timp ce în sarcina lui Zhang Qing, cetăţean chinez cu reşedinţa în România, intermediar vamal, s-au reţinut următoarele infracţiuni: iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi dare de mită. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 20 februarie.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii