Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 08 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Francezii sunt, in continuare, sceptici

ro

17 Mar, 2003 00:00 774 Marime text
Dupa ce a fost transmis presei un comunicat destul de alarmant, pozitia reprezentantilor francezi la Constanta a ramas la fel de rigida. Comunicatul de care vorbim facea referire la situatia izbucnirii unui razboi nuclear cu Irakul, situatie in care toti cetatenii francezi aflati la Constanta erau invitati sa se prezinte la Consulatul Greciei, stat membru al Uniunii Europene, in vederea evacuarii acestora pe calea aerului. In acest scop, la Consulatul Greciei a fost depusa o lista cu numele cetatenilor francezi aflati in Constanta, lista ce trebuia sa fie completata cu numele eventualilor francezi care nu ar fi fost luati in evidentele ambasadei franceze din Bucuresti. Se pare ca reprezentantul francez la Constanta, Roger Cordier, nu a fost deloc multumit de interpretarile comunicatului care au aparut in presa, acesta refuzand categoric sa mai faca vreun comentariu vizavi de problemele ce graviteaza in jurul subiectului "Irak".Politicienii polemizeaza pe tema razboiului

Viorel Marian Pana, senator PD - "Spunem "Nu" terorismului"

"Cred ca pozitia noastra trebuie sa ramana bine definita, spunem un "Nu" clar impotriva terorismului, dar trebuie sa luam in considerare ca suntem in Europa si ca in 2007 e posibila integrarea in Uniunea Europeana. Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa aiba o pozitie comuna fata de lupta impotriva terorismului. E nevoie, mai mult ca oricand, de o unitate care trebuie sa se manifeste pe intreg teritoriul Europei".

Ion Carciumaru, senator PRM - "Totul este posibil pentru americani"

"In mod legal, nu trebuie sa fie razboi, dar daca Bush vrea sa-l faca, poate sa il faca. Totodata, nu este democratic daca ei fac razboi si, daca il fac, le trebuie avizul Consiliului de Securitate. Daca il fac fara aviz, atunci incalca Carta ONU. Ei, de fapt, nu ne invata sa fim democratici, ne invata sa facem ce vrem, cand vrem. In concluzie, totul este posibil pentru ei".

Puiu Hasotti, deputat PNL - "Pericolul ca Saddam sa ramana in functie este mai mare decat cel care impune inlaturarea lui"

"In principiu, un razboi nu este cel mai bun lucru. Sunt circumstante istorice in care, dupa ce se epuizeaza solutiile diplomatice, exista o singura solutie, razboiul. Lumea civilizata si democratica trebuie sa aleaga intre a tolera o dezordine si un pericol sau o eventuala nedreptate. Pericolul ca Saddam sa ramana in functie, potential, este mai mare decat cel care impune inlaturarea lui. Ar fi bine sa se mai prelungeasca cu cateva zile si sa se urmareasca gasirea unei solutii diplomatice".

Octavian Mitu, deputat PSD - "Alierea Romaniei cu SUA este singura varianta viabila"

"Alaturarea Romaniei cauzei SUA in eventualitatea unui conflict armat in Irak era singura varianta pe care o avea tara noastra pentru a fi bine. Nu vad o alta alternativa. Gasesc implicarea alaturi de SUA ca o forma de raspuns pe care-l dam SUA in schimbul sprijinului acordat de americani. Acest lucru presupune, totodata, investitii americane pe termen lung in judetul Constanta. Prezenta acestor trupe la Constanta reprezinta din start un plus de securitate pentru toti locuitorii judetului, care nu au de ce sa-si faca probleme. Sa dea Dumnezeu ca Romania sa aiba posibilitatea sa ramana consecventa in aceasta directie. Razboiul lui Bush este, realmente, un razboi pentru oranduirea lumii".

Locuitorii de la Kogalniceanu si Nicolae Balcescu au pareri impartite

In randul populatiei din comunele Mihail Kogalniceanu, unde se afla Baza 57, si Nicolae Balcescu, unde se afla gara in care au fost aduse desele transporturi de materiale cu logistica si echipamente americane, parerile legate de prezenta yankeilor sunt diferite. O parte a locuitorilor - ce-i drept, destul de mica - este convinsa de faptul ca prezenta americanilor reprezinta un avantaj care va putea fi fructificat in timp. Acestia se gandesc la faptul ca, in curand, vor beneficia de locuri de munca bine platite, mai ales ca, de cand cu sosirea americanilor, au fost demarate lucrari pentru reabilitarea drumurilor, a vechilor cazarmi militare dezafectate din zona fostului depozit de munitie de pe raza localitatii Balcescu, a infrastructurii aeroportului Mihail Kogalniceanu si a altor obiective luate in vizor de americani pentru a fi aduse la un standard ridicat. Alti locuitori sunt mai pesimisti, acestia fiind speriati de un eventual razboi in Irak. Psihoza atentatelor teroriste a cuprins o parte a locuitorilor celor doua comune, mai ales ca mai toata ziua vad pe la televizor cazuri mult mediatizate ale actelor teroriste internationale indreptate impotriva autoritatii americane. Acestia considera ca prezenta americanilor nu poate aduce decat rau, deoarece se cred expusi unor atacuri teroriste sau chiar bombardamente cu rachete lansate din Irak. Un alt segment al populatiei este indiferent la toate aceste chestiuni si considera ca singurul inconvenient care ar fi sa-l reclame este doar zgomotul puternic si infundat al motoarelor avioanelor care decoleaza si aterizeaza pe pistele aeroportului, zgomot care nu de putine ori le perturbeaza linistea si somnul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii