Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fratii Mandache, cazati pentru a doua oara la Penitenciarul Poarta Alba

ro

21 Jan, 2005 00:00 3246 Marime text

Decizie definitiva si irevocabila

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au casat decizia Curtii de Apel Constanta si au dispus condamnarea Danielei si a lui Mihail Mandache la cate 16 ani de inchisoare * Acestia sunt acuzati de omor calificat, deoarece, in urma tratamentului sistematic de infometare aplicat surorii lor, aceasta a murit * La data decesului victima, in varsta de 25 de ani, avea doar 20 de kilograme

Fratii Daniela si Mihail Mandache, fosti adepti ai Cultului Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea, au fost arestati din nou de catre politistii constanteni. Oamenii legii au pus in aplicare mandatele de executare emise de catre magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma recursului formulat de procurori. Astfel, dupa solutionarea caii de atac, judecatorii de la cea mai mare instanta au casat decizia Curtii de Apel Constanta si au dispus condamnarea celor doi la cate 16 ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa o primisera cei doi la instanta de fond, respectiv la Tribunalul Constanta. Cu toate acestea, in urma apelului formulat de catre inculpati, magistratii de la Curtea de Apel Constanta au dispus schimbarea incadrarii juridice din omor calificat in ucidere din culpa si i-a condamnat pe cei doi la cate trei ani de inchisoare. In acelasi timp, judecatorii au constatat ca pedepsele au fost gratiate si au anulat toate formele de executare a pedepselor dispunand in acelasi timp punerea in libertate a fratilor Mandache dupa ce au executat aproximativ zece luni de inchisoare. In urma cu aproximativ patru ani, Teofil Mandache, din orasul Techirghiol, a formulat o plangere penala adresata procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, prin care sustinea ca sotia si propriii copii se fac vinovati de decesul fiicei sale mai mici, Cornelia Mandache, de 25 de ani.

Familia Mandache, izolata de membrii comunitatii adventiste

Din cuprinsul plangerii respective reiesea ca fata ar fi decedat din cauza unui tratament inuman si sistematic de infometare produs de catre ceilalti membri ai familiei. Fata de aceasta situatie reclamata, s-a format imediat o grupa operativa condusa de un procuror si s-au efectuat cercetari, pentru a se stabili cauzele si imprejurarile concrete in care a avut loc decesul. Membrii familiei Mandache, respectiv Teofil Mandache, sotia sa, Lydia, si cei sase copii, faceau parte din cultul Bisericii Crestine Adventiste de Ziua a Saptea, cult recunoscut de lege. Membrii acestei familii traiau intr-o comunitate de 60 de persoane adepte ale acestui cult, organizata pe raza orasului Techirghiol. Din cuza unor neintelegeri, la un moment dat, Lydia impreuna cu copiii sai si cu o alta ruda a acesteia, Gabriela Liga, s-au izolat treptat de comunitatea adventista, creandu-se astfel o situatie conflictuala ce a generat in scandaluri repetate si a avut drept efect izolarea grupului Mandache de restul membrilor comunitatii adventiste.

La 25 de ani avea 20 de kilograme

Mai mult, Lydia Mandache si copiii l-au izgonit de la domiciliu pe Teofil Mandache, persoana care a formulat plangerea procurorilor. Cu toate insistentele acestuia si caile legale la care acesta din urma a facut uz, i-a fost refuzata integrarea in spatiu. Conform declaratiilor date de catre fostul sot, respectiv Teofil Mandache, precum si de pastorul adventist, Nicolae Ionescu, cat si de alti martori, membri practicanti ai grupului adventist din Techirghiol, s-a putut constata faptul ca Lidia Mandache si-a format o conceptie retrograda primitiva, potrivit careia, izolarea de societate a copiilor, posturile indelungate si infinitele rugaciuni ar fi dus la o asa-zisa purificare a sufletelor copiilor si, in special, a Corneliei Mandache, care a decedat. Asa cum rezulta din actul constatator medico-legal, eliberat de Laboratorul medico-legal Constanta, decesul acesteia a fost violent si s-a datorat malnutritiei proteino-calorice, mai pe romaneste, moartea s-a datorat unui proces de infometare. Astfel, in momentul in care a decedat, fata, care avea 25 de ani, avea o greutate de numai 20 de kilograme.

Comportament primitiv si inuman

In urma cercetarilor efectuate in acest caz, s-a stabilit ca Lidia Mandache locuia impreuna cu copiii sai, Beniamin, Daniela, Mihail, Timotei si victima Cornelia in acelasi imobil, din strada Valter Maracineanu nr. 10, din localitatea Techirghiol. Dupa ce sora acestora mai mica, adica Cornelia, a decedat, unul dintre frati, Timotei, in varsta de 24 de ani, supus si el la un astfel de tratament inuman prin posturi prelungite, de catre propria mama si fratii mai mari, a fugit pur si simplu de la locuinta comuna si s-a refugiat la domiciliul tatalui sau. In timpul cercetarilor judecatoresti, el a facut dezvaluiri cutremuratoare cu privire la comportamentul primitiv si inuman al mamei si fratilor mai mari. Totodata, baiatul a povestit pe larg imprejurarile in care sora lui a decedat, spunand ca aceasta era batuta sistematic daca ar fi primit ceva de mancare de la alte persoane. Pe parcursul audierilor, invinuitii au negat constant acuzele aduse, de cele mai multe ori, spunand ca sora lor a decedat, deoarece era suferinda de o boala si ca nicidecum decesul s-ar fi datorat infometarii fortate la care acestia au supus-o. Toate aceste declaratii sunt contradictorii certificatului medico-legal, in care se precizeaza ca fata nu suferea de nici o afectiune cronica.

Trimisi in fata instantei pentru omor calificat

In urma cercetarilor efectuate, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Mihail Mandache, Beniamin Mandache si a Danielei Mandache, sub acuzatia de omor calificat. De mentionat ca mama criminala, respectiv Lydia Mandache, precum si Beniamin au decedat si ei in cursul urmaririi penale. Dupa indelungi cercetari judecatoresti, magistratii de la Tribunalul Constanta s-au pronuntat in acest dosar si i-au condamnat pe fratii ucigasi la cate 16 ani de inchisoare. Initial, cei doi au sustinut in mod constant ca ei nu sunt vinovati de cele intamplate si ca tot ceea ce s-a intamplat a fost voia Domnului. Primele mandate de punere in executare a pedepselor au fost puse in aplicare in luna iunie 2003 de catre politisti impreuna cu trupele DIAS. In acel moment, Mihail si Daniela Mandache au inceput sa incanteze pasaje din Biblie, insa la scurt timp, probabil atunci cand s-au trezit in inchisoare si au realizat ca vor sta mult timp dupa gratii au atacat sentinta. Decizia magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva si irevocabila.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii