Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:20 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Gabriel Chifu își lansează romanul „Marea carte a uitării” la Universitatea „Ovidius” Constanța (FOTO)

ro

03 Apr, 2023 11:00 1521 Marime text

UPDATE 7

Urmează să ia cuvântul Gabriel Chifu. 

Le mulțumesc în primul rând celor care sunt alături de mine astăzi. 


Întotdeauna m-am bazat pe feedback-ul criticilor, element important pentru ca autorul să-și continue munca. 

Cartea se deosebește de celelalte volume prin numărul de pagini. Cartea are aproximativ 600 de pagini.  Se deosebește prin numărul mare de personaje. Cartea este dedicată părinților mei și fratelui meu, care nu mai sunt în viață. 

 Am simțit că am o datorie față de ei. 


UPDATE 6

Urmează discursul lui Nicolae Manolescu.

 Vreau să zic despre acest volum că este adresat studenților. Sunt de părere că mulți dintre voi sunteți pe cale să vă pierdeți memoria. Constat că elevii din clasele I-IV citesc. La liceu văd că începe uitarea. 

 Am văzut că în programa pentru BAC au fost lăsați pe dinafară mulți autori. Remarc că, începând cu clasa a V-a elevii uită ce au învățat.

UPDATE 5

Vorbește Traian Dobrinescu.

Prima părere este că, Gabriel Chifu este cel mai prolific scriitor al ultimilor ani. 

A doua este că, celelalte patru volume sunt cărți ale damnării. 

UPDATE 4


Ia cuvântul Horia Gârbea.


"Marea carte a uitării" este cu adevărat o mare carte, o apariție foarte rară a unor astfel de cărți


Sper ca în următorii 10 ani să apară mai multe creații literare de acest gen. 

Scenariul cărții poate fi cel al unui serial TV.

În carte sunt prezente 12 personaje, din care unul este un trădător, asemeni lui Iuda.

Gabriel Chifu tratează în volum temă păcatului și a mântuirii.

UPDATE 3

Urmează să ia cuvântul Angelo Mitchievici. 

Avem în față un mare prozator care atacă temele mari și știe cum să le conducă. 



Are viziune și un plan al narării.

Una din mizele romanului este discutarea unui rău nu doar individual, ci care vizează întreaga societate.

Acțiunea este plasată în perioada postbelică, în România comunistă.


Gabriel Chifu prezintă în volum o situație în care răul ajunge în fiecare celulă care face ca societatea să funcționeze. 


UPDATE 2

 Cristian Pătrășcoianu spune despre volum că este un roman al iertării, a mizelor mari, a ceva mult mai profund pentru noi.

Gabriel Chifu este posesorul unei detente remarcabile în proza românească. 

UPDATE 1

Alina Buzatu deschide evenimentul editorial. Aceasta prezintă prezidiul.




Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța organizează azi, 3 aprilie 2023, de la ora 11:00, în Aula Universității „Ovidius” din Constanța, Aleea Universității nr.1, Campus universitar, Corp A, et.1, lansarea romanului lui  Gabriel CHIFU, „Marea carte a uitării” (Editura Cartea Românească, 2022) în prezența autorului și a invitaților săi: președintele Uniunii Scriitorilor din România, academician Nicolae Manolescu, redactor al României literare, Cristian Pătrășconiu, directorul revistei Luceafărul de dimineață, criticul literar Dan Cristea și directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Horia Gârbea. Gazdele evenimentului sunt: decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Alina Buzatu și prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.

Un poet remarcabil, Gabriel Chifu este totodată unul dintre cei mai buni prozatori contemporani, autor al romanelor „Maratonul învinşilor” (Cartea Românească, 1997), „Cartograful puterii” (Cartea Românească, 2000), „Povestirile lui Cesar Leofu” (Cartea Românească, 2002), „Visul copilului care păşeşte pe zăpadă fără să lase urme sau Invizibilul, descriere amănunţită” (Polirom, 2004), „Punct şi de la capăt” (Polirom, 2014), „Ploaia de trei sute de zile” (Cartea Românească, 2017),

„Romanul lui Gabriel Chifu oferă un efect de perspectivă asupra unor destine pe care, chiar dacă particulare, le simțim generalizabile sau, mai precis, ridicându-se la exemplaritatea unor situații existențiale. Există aici un fapt tulburător pe care, în eseul său, „Refuzul total al moștenirii sau Iannis Xenakis” antologat în volumul „O întâlnire”, Milan Kundera l-a numit «caracterul fatal al finitudinii».

Reflecția romancierului ceh surprinde posibilitatea trăită, nu doar gândită, în momentul invadării Cehoslovaciei de către Uniunea Sovietică, în 1968, ca țara sa să dispară înghițită de o altă civilizație, civilizația rusă. Sfârșitul istoriei, da, dar nu pentru toată lumea, ci pentru o națiune, pentru o civilizație înglobată de o alta. Ce a rămas din civilizația interbelică românească, ce i-a supraviețuit?

Ce s-a întâmplat cu spiritul acelei lumi care se adăpostește în câteva personaje și lucrează în ele? Romanul răspunde unor interogații care circulă și în spațiul istoriei ideilor, privitoare la moștenirea de dinaintea comunismului, dar și la cea comunistă. Răspunsul dat de Gabriel Chifu privește nu aceste lumi care au fost, ci aceea în care ne aflăm, și, cu toate că amnezia nu este o temă a romanului, ea reprezintă forma tulburătoare și subtilă pe care romancierul o conferă sfârșitului”, a spus Angelo Mitchievici.

Lansarea cărții se încheie cu o sesiune de autografe pe care le va acorda autorul, Gabriel Chifu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii