Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:29 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gala „Omul Anului”, la Statul Major al Forţelor Terestre. Lista premiaţilor şi motivul

ro

25 Jun, 2019 02:21 5384 Marime text
La sediul Statului Major al Forţelor Terestre  avaut loc, ieri, festivitatea de premiere a competiţiei „Omul Anului” prin care se urmăreşte, pe de o parte, recompensarea valorilor profesionale ale personalului militar şi civil din Forţele Terestre Române, din anul anterior şi, pe de alta, creşterea nivelului de performanţă al personalului într-un cadru de competitivitate internă, pentru anul în curs.

Astfel, la secţiunea „Logistică şi infrastructură”, locul I a fost obţinut de maiorul Cătălin-Ioan Axinte, din Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareş”. 
Ofiţerul
 a avut o implicare profesională de excepţie în ceea ce priveşte starea de operativitate a obuzierelor şi maşinilor din parcul cu tehnică militară al unităţii, dar şi pentru rezolvarea unor probleme din resortul hrănirii.
Premierea a fost făcută de Locţiitorul pentru Resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Liviu Marian Mazilu.
 
La secţiunea „Comunicare prin spaţiul cibernetic şi comunicaţii militare”, locul I a fost obţinut de caporalul Răzvan Vamoş, din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” care a deservit reţeaua mobilă de misiune pe parcursul exerciţiului COMEX 2018.
Premierea a fost făcută de Locţiitorul pentru Resurse al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Liviu Marian Mazilu.
 
La secţiunea „Istorie, cultură şi tradiţii militare", locul I a fost obţinut de plutonier adjutant principal Dragoş-Gelu Fătu, din Regimentul 528 ISR „Vlad Ţepeş”.
Subofiţerul a contribuit la elaborarea unui material documentar „Jumătate de veac în slujba patriei”, lucrare care a cuprins existenţa organizaţională de 50 de ani a regimentului din care face parte. Activitatea de cercetare în vederea scrierii volumului s-au derulat prin analiza unor documente de arhivă, cărţi şi publicaţii locale, dar şi prin vizionarea unor imagini din arhiva judeţeană sau realizarea unor interviuri cu militari în rezervă sau în retragere şi cu militari activi.
Premierea a fost făcută de locţiitorul pentru Operaţii şi Instrucţie, colonel Romică Burcuş.
 
La secţiunea „Credinţă şi altruism”, locul I a fost obţinut de locotenent-colonel Bogdan Lăstun, din Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu”.
Locotenent-colonelul Bogdan Lăstun este un exemplu de urmat nu doar pe linie strict profesională, ci mai ale pe componenta general-umană: domnia sa a fost sufletul unor campanii de donare de sânge, acţiuni de colectare şi donare de alimente pentru azilul de bătrâni al Mănăstirii Bic şi, nu în ultimul rând, iniţiator al unor campanii de întrajutorare pentru copiii în suferinţă ai unor colegi.

Premierea a fost făcută de directorul Statului Major al Forţelor Terestre, colonel Vasile Ene.
 
La secţiunea „Presă militară şi film”, locul i a fost obţinut de plutonier adjutant principal Marcel Măgurean, din Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”.
Militarul s-a remarcat ca un colaborator neobosit pentru publicaţiile militare, reuşind să mediatizeze activităţile de instruire ale colegilor din regimentul transilvan. A publicat, în anul 2018, în calitate de autor în revista „Pentru Patrie” a Ministerului Afacerilor Interne, articolul „Aventura năsăudeanului căzut prizonier la japonezi” şi a făcut parte din grupul „Centenar 2018” al Prefecturii Sălaj, în care a iniţiat proiectul „Marşul personalităţilor sălăjene spre Alba Iulia”.
Premierea a fost făcută de Directorul Statului Major al Forţelor Terestre, colonel Vasile Ene.
 
La secţiunea „Sănătate şi sport”, locul i a fost obţinut de caporal clasa a III-a Cătălin-Constantin Atănăsoaei din Batalionul 151 Infanterie „Războieni”.
Caporalul este component al lotului de atletism al armatei. Are în palmares rezultate sportive de excepţie la competiţii naţionale şi din străinătate, din care amintim: locul I la Campionatul de cros 12 km; multiplu campion naţional la 3.000 m, 5.000 m şi 3.000 m cu obstacole; locul I şi titlu de campion european la „European Montain Run”; locul II la concursul de alergare militară NATO-Run. În prezent, se pregăteşte pentru olimpiada jocurilor militare din China, dar şi pentru alte competiţii internaţionale în care va reprezenta România.
Premierea a fost făcută de locţiitorul pentru Operaţii şi Instrucţie, colonel Romică Burcuş.

 
La secţiunea „Soldatul universal” locul I a fost obţinut de plutonier major Mugurel Toma, din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”.
În perioada februarie – august 2018, militarul a fost încadrat ajutor comandant de grupă în unitatea dislocată în teatrul de operaţii din Afganistan.
La data de 17 martie, în tipul unei misiuni de patrulare, maşina de luptă pe care o conducea a fost atacată de către insurgenţi  cu un vehicul încărcat cu explozibil. Prezenţa de spirit a subofiţerului, bazată pe experienţă, pregătire militară şi vigilenţă, a reuşit să îndepărteze maşina în momentul exploziei, fapt care a condus la salvarea vieţilor camarazilor din echipajul său. Răniţi uşor pe timpul incidentului, colegii din echipajul său şi-au continuat misiunea, alături de batalion.
Premierea a fost făcută de locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi comandant al Componentei Operaţionale Terestre, general-maior Dorin Blaiu.

De asemenea, generalul-locotenent (r.) Ion Ungureanu, preşedintele Fundației "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință", a recompensat pe plutonierul major Mugurel Toma.
De altfel, între acțiunile de sprijin pe care fundația le are pentru personalul militar şi civil din Forțele Terestre Române, cele de recompensare a valorii şi conduitei profesionale de excepție au o pondere semnificativă. Fundația "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință" a fost, şi la această ediție a competiției "Omul Anului", entitate co-organizatoare fără de care succesul activității ar fi fost mai modest.
 
La secţiunea „Învăţământ, ştiinţă şi artă militară”, locul I a fost obţinut de profesorul George-Radu Ciumaşu, din Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. Nu doar activităţile strict didactice ale profesorului au fost recunoscute de colegi ca fiind de înaltă performanţă, ci şi activităţile adiacente ariei curriculare cum ar fi iniţierea şi desfăşurarea concursului de cultură generală intitulat „În cunoştinţă de cauză”, ajuns la a XXI-a ediţie, coordonarea revistei liceului militar „Muşatinii” şi funcţionarea fără întrerupere, din anul 1995, a Cercului de Geografie „Geos”. De asemenea, în ultimii 15 ani, datorită contribuţiei didactice a profesorului George-Radu Ciumaşu, Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” a înregistrat constant performanţe remarcabile ale elevilor la olimpiade şi concursuri de geografie.
Premierea a fost făcută de locţiitorul pentru Operaţii şi Instrucţie, colonel Romică Burcuş.
 
La secţiunea „Instrucţie şi luptă” şi la secţiunea „Imaginea şi vizibilitatea armatei”, locul I a fost obţinut de generalul de brigadă Dan Cristian, comandantul Brigăzii Multinaţionale Sud-est.
În calitatea sa de comandant al marii unităţi, a condus ediţia din 2018 a exerciţiului major „Scorpions Fury”, unul dintre cele mai complexe evenimente de instruire de pe teritoriul României, un succes al planificării, organizării şi desfăşurării acţiunilor militare. Brigada Multinaţională Sud-est contribuie la „Prezenţa Înaintată Consolidată” (eFP – enhanced Forward Presence) din Polonia, prin asigurarea în sistem rotaţional de şase luni a unui detaşament de apărare antiaeriană, parte componentă a Grupului de Luptă NATO condus de SUA, şi la „Prezenţa Înaintată Adaptată” (tFP – tailored Forward Presence) prin găzduirea Contingentului Militar Polonez, dislocat în ţara noastră.
Premierea a fost făcută de locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi comandant al Componentei Operaţionale Terestre, general-maior Dorin Blaiu.
 
Sursa: Facebook.com/ForteleTerestre
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii