Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gardienii Publici, la cheremul instantei de judecata

ro

28 Sep, 2004 00:00 931 Marime text

Justitia care nu face dreptate

Curtea de Apel Constanta a decis reintegrarea in functie a fostului gardian public Cristian Predescu * Acestuia i se desfacuse contractul de munca pentru grave si repetate abateri * Ultima oara, a sustras cinci cartuse de razboi * Instanta, insa, ignora pericolul pe care il prezinta savarsirea unei astfel de fapte, mai ales de catre o persoana cunoscuta ca avand probleme cu alcoolul

Relatia dintre angajat si angajator a suferit si la noi, in ultima vreme, oarecare modificari, in sensul ca se doreste si prin legislatia noastra a se ajunge la standardele occidentale, unde angajatul este intotdeauna protejat si se tinde a i se da mereu dreptate. Numai ca o astfel de optica nu corespunde categoric realitatilor noastre sociale, iar legislatia din Occident nu va putea fi niciodata adaptata unei societati romanesti, a carei mentalitate nu se lasa schimbata. Un exemplu recent in acest sens este cazul unui fost gardian public caruia, in urma cu ceva timp, i-a fost desfacut contractul de munca. Cristian Predescu a fost angajat al respectivei institutii timp de patru-cinci ani, interval in care a savarsit abateri grave si repetate. Mai precis, Cristian Predescu, la vremea respectiva sef de detasament, cu 200 de oameni in subordine, avea, asa cu afirma propriii lui colegi, un comportament departe de cel pe care ar trebui sa-l aiba cineva cu o astfel de functie. Nu exista zi in care sa nu intarzie la serviciu, iar daca mergea sa controleze un oarecare post din subordine, primul lucru pe care il facea era sa-l trimita pe gardianul de serviciu dupa o sticla de bautura, pe care n-o lasa din mana pana nu cadea lat. Fapta care a pus capac a constituit-o sustragerea, profitand de neatentia personalului, a cinci cartuse de razboi, cu ocazia unui exercitiu de tragere. Decizia de sanctionare pentru fapta savarsita fusese luata chiar de catre o comisie a vechii conduceri. In momentul in care la conducerea Gardienilor Publici a venit, in urma unui concurs, Dumitru Coman, acesta a gasit o institutie cu un prestigiu oarecum sifonat. Decis sa faca ordine si sa schimbe imaginea unei institutii care, in ultima instanta, ne reprezinta pe noi, cetatenii, noul director i-a eliberat din functie pe toti cei al caror dosar nu facea cinste unui asemenea post. In loc sa-si recunoasca greselile, Cristian Predescu a contestat in instanta decizia conducerii. Culmea!, a si castigat. Decizia din 22 septembrie a Curtii de Apel Constanta, extrem de ambiguu motivata si foarte contradictorie in argumentele sale, a hotarat reintegrarea in functie a contestatarului, punand astfel capat unei decizii corecte si intemeiate a conducerii institutiei.

Justitia oarba si surda

Prin urmare, daca, in cazul unui militar, sustragerea munitiei duce la deschiderea imediata a unui dosar penal, urmata de anchete peste anchete, iar vinovatul ajunge imediat dupa gratii, in cazul unui civil care sustrage armament, aceeasi fapta nu mai prezinta nici un fel de pericol social, ba chiar instanta dispune cu seninatate repunerea lui in functie. Ce ne facem daca data viitoare un Cristian Predescu, aflat in stare de ebrietate, sustrage un pistol Carpati si il descarca, accidental sau nu, intr-un trecator? Optica justitiei romane pare a fi aceea ca mai intai trebuie sa moara cineva pentru a se putea lua masuri. Sentinta Curtii de Apel, definitiva si irevocabila, "condamna" o intreaga institutie la a reprimi in randurile sale astfel de oameni care, in ultima instanta, prezinta pericol pentru societate. Ca dovada ca naravul din fire n-are lecuire si ca decizia conducerii Gardienilor Publici a fost una intemeiata, imediat dupa ce a fost dat afara, Cristian Predescu s-a angajat la o firma particulara de paza si protectie. In prima zi in care i s-a dat in primire postul, conducerea i-a pus la dispozitie autoturismul si l-a invitat sa inspecteze posturile de care raspunde. Fostul gardian s-a oprit, insa, in primul bar, din care nu a iesit pana in dimineata urmatoare. Nici vorba de indeplinirea indatoririlor de serviciu. Asa se face ca a ramas si fara acest post. Dincolo de aceste aspecte, nu trebuie uitati nici beneficiarii contractelor incheiate intre gardieni. Categoric, in ultima vreme, increderea beneficiarilor in aceasta institutie a sporit considerabil. Numarul contractelor a crescut, iar imaginea institutiei este alta. Chiar si pe strada, gardienii publici, omniprezenti, au o cu totul alta imagine, iar acest lucru s-a reusit prin stradania si eforturile angajatilor care intr-adevar si-au dat silinta sa castige increderea atat a beneficiarilor, cat si a oamenilor de rand. Prin astfel de decizii, insa, se calca in picioare principiile unei intregi institutii, prestigiul unor uniforme care au inceput sa reprezinte ceva in orasul nostru.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii