Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gasca din fata blocului, teroarea locatarilor

ro

29 Sep, 2004 00:00 979 Marime text

Politia, neputincioasa

Sectiile de pe raza municipiului Constanta se confrunta cu sute de reclamatii in care cetatenii se plang ca nu pot dormi din cauza tinerilor din fata blocului * Ajuns la fata locului, echipajul de politie nu poate face nimic, pentru ca legea nu ii permite decat, in cel mai bun caz, amendarea tinerilor * Mai mult, cel care a chemat politia este pasibil de sanctiune

Ca cetatean obisnuit al unui oras superaglomerat si superpopulat, cand ajungi seara acasa, extenuat dupa o zi de munca, nu-ti doresti decat sa te bagi in pat si sa tragi un somn bun pana a doua zi cand, inevitabil, o iei de la capat. Te bagi in pat, incercand sa alungi stresul de peste zi, si incerci sa adormi. Nefericirea este, insa, ca stai intr-un cartier in care locuiesc... tineri. Carora niciodata nu le este somn, niciodata nu au treaba a doua zi, servicii n-au, la scoala se duc dupa-amiaza. Prin urmare, lipsiti de orice fel de griji, se strang ciorchine in fata blocului, fete si baieti, vorbesc tare, rad, injura, mai ales daca si-au luat de baut si cate o bere sau doua. Iesi la ei o data si ii rogi sa se potoleasca, iesi si a doua oara, iar ei nu fac decat sa rada din ce in ce mai tare de tine. Singura solutie este sa chemi o patrula de politie, care sa-i trimita pe tineri la casele lor. Numai ca, in momentul asta, dai peste o situatie la care nici nu te asteptai. Politistul este extrem de binevoitor si soseste in cateva minute la fata locului, dar nu prea are ce sa faca. Gasca din fata blocului il priveste extrem de pasiv, pentru ca, majoritatea dintre ei fiind tineri care au iesit un pic la aer, n-or sa aiba niciodata buletin de identitate asupra lor. Daca politistul il trimite in casa dupa actul de identitate, copilul, care numai prost nu e, n-o sa mai coboare niciodata. Politistul n-are nici o sansa sa se duca dupa el, pentru ca nu are dreptul sa intre in casa, unde doi parinti somnorosi ii vor sari in cap, acuzandu-l de violare de domiciliu. Daca salta gasca pe sus si o duce la sectie, pentru efectuarea verificarilor in vederea identificarii pustilor, o haita de parinti revoltati pentru ca politia le-a saltat odraslele "pana si din fata blocului" se vor infatisa imediat la sectie, acuzand si amenintand. Daca politistul nu se deplaseaza deloc la fata locului, este acuzat de cetatean ca, platit fiind din "banii lui", omul legii nu binevoieste nici macar sa dea curs unei solicitari minore. "Ce se va intampla in cazul in care intra careva peste mine sa ma omoare?", intreaba revoltat pensionarul care nu poate sa doarma din pricina "tinerilor din ziua de azi". Aceasta este una dintre problemele cu care se confrunta, la ora actuala, sectiile de politie de pe raza municipiului Constanta, asaltate de astfel de reclamatii.

Reclamantul, acuzat de "alarmare falsa"

Problema este destul de discutabila. Daca stai sa te gandesti, batranul are si el dreptate, la fel si omul obisnuit care a doua zi se trezeste cu noaptea in cap ca sa mearga la munca. Pe de alta parte, inclini sa le dai dreptate si tinerilor. Adica, unde ai voie sa stai, daca nu in fata blocului? La fel si parintii, care se simt mai linistiti supraveghindu-si odraslele din balcon si stiindu-le aproape de casa. Singura masura pe care o pot lua politistii in cele mai grave dintre asemenea situatii este sanctiunea contraventionala, care se aplica fie minorului, fie parintilor. "Solutia este ca locatarii sa depuna plangere scrisa, in care sa indice si numele celor in cauza. Situatie in care politistul de proximitate ii va invita pe tineri, impreuna cu parintii, la sediul politiei. Mai mult, acestia pot fi sanctionati in baza Legii nr.61/1991", precizeaza comisar sef Marian Saragea, purtator de cuvant al IPJ. Realitatea demonstreaza, insa, ca de cele mai multe ori copiii si parintii sunt chemati la sectie pentru o "discutie", in cadrul careia li se atrage atentia si aproape ca sunt rugati frumos sa nu mai tulbure linistea publica la ore tarzii, sa nu mai injure si sa lase oamenii sa se odihneasca. Si asta e tot. Unde mai pui ca tu, cel care ai apelat politia, poti fi cel amendat in cazul in care, pana in momentul in care echipajul soseste la fata locului, baietii au disparut din fata scarii, pentru ca un asemenea caz poate fi considerat alarmare falsa. Singura speranta este apropierea iernii, care ii va goni pe baieti in casele lor. Asta in cazul in care nu se vor muta in scara blocului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii