Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Martin fata-n fata cu oamenii lui Oprea

ro

24 Mar, 2004 00:00 811 Marime text

Prefectul "nu stiu, dar o rezolvam"

Intr-un exces de zel, de mai bine de un an de zile, Martin a inceput sa se foloseasca de institutia contenciosului pentru orice fleac * Au fost astfel tarati prin tribunalele de contencios administrativ primarii de alte coloraturi politice unde PSD avea interes sa castige teren * Luni de zile, prefectul l-a luat pe "nu stiu" in brate ori de cate ori a fost intrebat de finalizarea controalelor din localitatile Navodari si Eforie * Le-a impus subordonatilor sai sa efectueze controalele, iar rapoartele au intarziat sa apara * Cand interesele de partid au cerut-o, prefectul s-a simtit dator sa ajute cum poate si el partidul-mama si a reactivat dosarul primarului Cosma din Eforie * La inceputul saptamanii, o echipa condusa de Ioan Tincu, director general adjunct in Ministerul Administratiei si Internelor, a descins la Prefectura Constanta * In urma cu aproximativ o saptamana, sediul Prefecturii Constanta a fost pichetat, timp de mai multe ore, de sotii Alexandru si Paraschiva Hanculov, doua persoane care au apelat la greva foamei pentru a-si face auzite revendicarile * Primaria Municipiului Constanta a emis decizia 2503 de recunoastere a dreptului de proprietate, dispunand intrarea in posesie a acestora * Contrar politicii la nivel de Guvern, prefectul a atacat in contencios decizia Primariei * Se pare ca intentia lui Martin a fost aceea de a-l proteja pe deputatul Cerchez, unul dintre chiriasii imobilului revendicat * In urma grevei sotilor Hanculov, Martin a promis ca-si va retrage actiunea aflata pe rolul instantei

In aprilie 2002, prefect de Constanta a fost uns omul de afaceri Gheorghe Martin. Numirea acestuia nu a fost deloc simpla. Conducerea de atunci a organizatiei locale a PSD nu-l dorea pe Martin. Nici nu trecusera cateva luni bune de la numire, si in permanenta au inceput sicanele la adresa sa. S-a vorbit de nenumarate ori de schimbarea din functie, de "interventiile" pe care fostul afacerist le tot facea pe la persoanele importante din Guvern pentru a-si pastra locul de munca. In schimbul atentiilor, Martin a primit, intr-o oarecare masura, mana libera mult dorita. A inceput cu sicanarea directorilor de descentralizate si cu primarii pe care nu-i agrea tocmai pentru faptul ca nu faceau temenele in fata lui. Intr-un exces de zel, de mai bine de un an de zile, Martin a inceput sa se foloseasca de institutia contenciosului pentru orice fleac. A nu se crede ca gesturile sale subtile nu-si aveau rostul lor bine ticluit. Au fost astfel tarati prin tribunalele de contencios administrativ primarii de la alte partide. Luni de zile, prefectul l-a luat pe "nu stiu" in brate ori de cate ori a fost intrebat de finalizarea controalelor din localitatile Navodari si Eforie. Le-a impus subordonatilor sai sa efectueze controalele, iar rapoartele au intarziat sa apara. Cand PSD s-a simtit restrans in influenta, prefectul s-a simtit dator sa ajute cum poate si el partidul. A reactivat dosarul primarului Cosma din Eforie, realizat, intr-o parte destul de consistenta, si de pe urma controlului de fond efectuat anul trecut, si l-a trimis unde trebuia. Intre timp, el a ajuns la PNA si, chipurile, pentru a evita scandalul in care ar fi fost tarat, PSD si-a nominalizat si lansat un alt candidat la Primaria din Eforie. Probabil, in momentul in care va fi lansat si candidatul partidului de guvernamant la Navodari, vor iesi la iveala si rezultatele controlului inceput in localitate inca de la inceputul lui 2003. Daca nu l-a tras de maneca nici un superior, asta nu inseamna ca respectivii au dormit in cizme.

Oprea trimite "pretorienii" la Prefectura Constanta

Asa se face ca, inopinat, prefectul Martin s-a trezit cu ministrul delegat pentru Administratia Publica, Gabriel Oprea, intr-o dimineata, pe usa Prefecturii. Martin s-a grabit sa declare ca a avut emotii de-i tremurau toate gioalele, cu toate ca la Constanta nu sunt probleme deosebite in desfasurarea programului guvernamental "Cornul si laptele". Probabil ca Oprea aflase ceva. Sa fi stiut ministrul despre supararea prefectului de Constanta, care era profund afectat de distrugerea fostei societati de industrializare a laptelui? In acelasi interval, presa centrala a pornit, nu la voia intamplarii, o campanie care incrimineaza clar afacerile fratelui prefectului, sub obladuirea acestuia. Datoriile firmelor din clanul Martin si casele pe care si le-au construit Martinii in localitatea Techirghiol au fost alte subiecte tratate in presa in ultima perioada. S-a scris cum firma "Polaris" a familiei prefectului s-a aprovizionat cu motorina de la hotii de combustibil. De la schimbarea sefului pe linie politica, Martin a devenit mai docil. S-a dorit matrasirea Palomei de la invatamant, Martin s-a executat; s-a dorit scoaterea din cursa a primarului din Eforie, prefectul a executat cu placere ordinul. La inceputul saptamanii, o echipa condusa de Ioan Tincu, director general adjunct in Ministerul Administratiei si Internelor, a descins la Prefectura Constanta. Cu toate ca unii reprezentanti ai institutiei au declarat ca, practic, nu este vorba despre un control propriu-zis, ci de o inventariere a tuturor problemelor ce intra in competenta Prefecturii, cei opt membri ai echipei nu vor parasi localitatea pana ce nu vor termina de investigat fiecare dosarel, de la activitatea secretarului general si pana la finante-contabilitate, tot ce inseamna document va trece prin mainile si mintile expertilor. Se spune ca cei opt investigatori ar fi declinat orice oferta de cazare si de indulcire a sederii lor la Constanta, lansata de autoritati.

Proprietatea particulara, inapoi la stat

Un alt caz prezentat pe larg in paginile cotidianului nostru si care l-a avut in "vizor" pe prefectul Gheorghe Martin este cel al familiei Hanculov. In urma cu aproximativ o saptamana, sediul Prefecturii Constanta a fost pichetat, timp de mai multe ore, de sotii Alexandru si Paraschiva Hanculov, doua persoane care au apelat la greva foamei pentru a-si face auzite revendicarile. Cei doi sunt mandatarii proprietarilor de drept ai unui imobil situat pe bulevardul Tomis 58. In anul 2003, recunoscand legitimitatea cererilor formulate de mandatarii Hanculov, Primaria Municipiului Constanta a emis decizia 2503 de recunoastere a dreptului de proprietate, dispunand intrarea in posesie. Desi legea prevedea clar ca, la aparitia proprietarilor, contractele de inchiriere pentru spatii comerciale care greveaza imobilul inceteaza de drept, chiriasii au refuzat sa paraseasca cladirea. In cazul de fata, este vorba despre deputatul Metin Cerchez, chirias al unei parti din acel spatiu, care i-a tarat pe mostenitori prin instante, incercand sa amane la nesfarsit inevitabilul moment al evacuarii sale. Cand mandatarii se pregateau sa ceara evacuarea lui Cerchez, acesta a facut o adresa Prefecturii, solicitand sa atace in contencios administrativ decizia Primariei, lucru care s-a si intamplat. In momentul in care Prefectura a atacat decizia 2503/2003 a Primariei, evacuarea influentului chirias a devenit imposibila. Considerand ca decizia Prefecturii nu este intemeiata, singura modalitate de a-si face auzite revendicarile era cea a grevei. Cei doi s-au postat la ora 9.30 in fata Prefecturii, cu pancarte agatate de gat, declarand ca nu vor pleca decat daca li se va face dreptate sau pe targa. Dupa aproape doua ore, cei doi au fost primiti in audienta de prefectul Gheorghe Martin. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a aflat cu surprindere ca, desi unchii grevistilor sunt, de mai bine de trei ani, proprietarii imobilului de pe Tomis 58, ei nu pot intra in posesie din cauza unei actiuni stupide si ilegale in contencios administrativ pe care chiar Prefectura o inaintase. De mentionat faptul ca actiunea in contencios a Prefecturii impotriva deciziei Primariei a fost luata in urma unei adrese a lui Cerchez. Prefectura a luat de bune toate argumentele inventate de acesta si s-a conformat in mod suspect, fara a studia prea atent dosarul. In prezenta prefectului si a secretarului general Claudiu Palaz, chemat "la raport", sotii Hanculov au demonstrat in doar cateva minute, cu acte, ca actiunea inaintata de Prefectura nu are nici o baza reala. La finalul discutiei, Martin a recunoscut ca sotii Hanculov au dreptate si le-a promis acestora ca institutia pe care o conduce nu va continua cu acest proces absurd.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii