Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Goana după recurs Cine a atacat sentinţa în procesul ISU

ro

22 May, 2012 00:00 4032 Marime text
Isu-CostelDatcu.jpgCăzută ca un trăsnet peste Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, hotărând cine merge după gratii şi cine rămâne în afara lor, sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie poate fi atacată la Completul de 5 Judecători în termen de zece zile. Însă abia dacă au trecut trei zile de la pronunţare, că cererile de recurs au început să curgă la Curtea Supremă. Primii pe lista nemulţumiţilor sunt, potrivit actelor existente la dosarul cauzei, o parte dintre ofiţerii condamnaţi la închisoare cu suspendare sub supraveghere, dar şi doi dintre cei care au primit pedepsele cele mai mari, printre primii numărându-se locotenent-colonelul Costel Datcu, iar printre cei din urmă maiorul Gabriel Alexandrescu.

Ieri, la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au fost înregistrate cererile de recurs formulate de mai mulţi dintre ofiţerii pentru care instanţa supremă a pronunţat pedepse cu suspendare sub supraveghere. Mai exact, este vorba despre recursurile formulate de ofiţerii Florin Niculae, Marius Sorin Bugnar, Costel Datcu, dar şi colonelul în rezervă Dănuţ Mihail Gaicu. Acestora li s-au adăugat cererile de recurs formulate de ofiţerii din conducerea ISU Dobrogea Gabriel Alexandrescu şi Andrei Gabriel Niculae. Potrivit sentinţei pronunţate la sfârşitul săptămânii trecute de completul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României format din magistraţii Ioana Alina Ilie, Corina Jîjîie şi Lavinia Lefterache, ofiţerul Florin Nicolae a fost achitat de o parte din acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni şi condamnat în cele din urmă la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru abuz în serviciu şi fals. La rândul său, Marius Sorin Bugnar a avut parte de un tratament similar din partea Curţii Supreme, el fiind însă condamnat în final să execute doi ani şi jumătate de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, pedeapsa fiindu-i de asemenea suspendată sub supraveghere.

Condamnaţi pentru toate acuzaţiile

În ceea ce-l priveşte pe ofiţerul Costel Datcu, acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind condamnat tot la doi ani şi jumătate de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. Totodată, ofiţerul a fost achitat de o parte dintre acuzaţii privind asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni. Nu în ultimul rând, colonelul în rezervă Dănuţ Mihail Gaicu a luat un an şi jumătate de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, tot pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, fiind achitat de acuzaţiile de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Situaţia este ceva mai grea pentru ofiţerii Gabriel Alexandrescu şi Andrei Gabriel Niculae, instanţa găsindu-i vinovaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, uz de fals, fals intelectual, precum şi abuz în serviciu. Cei doi au primit câte trei ani şi jumătate de închisoare, urmând ca pedeapsa să fie executată în regim de detenţie. Revenind la recursurile formulate în cauză, nu este exclus ca cererile suspecţilor menţionaţi anterior să se fi adăugat recursurilor declarate în sala de judecată de o parte dintre acuzaţi, la aflarea sentinţei. În orice caz, ofiţerii şi subofiţerii condamnaţi de Înalta Curte au termen cel puţin până la sfârşitul săptămânii să atace sentinţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii