Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Golful pierzaniei

ro

23 May, 2003 00:00 804 Marime text

Inspectii severe la bordul slepurilor din golful Agigea

In urma articolelor aparute in presa, inspectorii ITF si FNSP au efectuat o descindere in bazinul portuar al Portului Constanta Sud-Agigea * Situatia gasita a uimit pe toti cei din echipa de control * Peste 30 de slepuri se afla ancorate intr-o zona izolata din golful insulei Agigea * Un numar de 35 de marinari se afla izolati in acest amplasament de mai bine de doua luni * Conditiile de trai la bord sunt sub orice critica * Din punct de vedere legal, armatorul acestor slepuri incalca cele mai elementare drepturi

Peste 85 de marinari aflati la bordul celor 80 de slepuri si barje ancorate sau acostate in danele fluviale ale Portului Constanta Sud-Agigea sunt intr-o situatie critica. Despre conditiile inumane in care traiesc si muncesc acesti marinari am relatat mai pe larg in numerele anterioare ale cotidianului nostru. Astfel, datorita articolelor aparute in presa, ieri dimineata, reprezentantii Federatiei Internationale a Transportatorilor si cei ai Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare din Constanta au efectuat o descindere la bordul slepurilor izolate in golful insulei Agigea. Cu ajutorul unei salupe rapide puse la dispozitie de catre Capitania Zonala Constanta, liderii celor doua organizatii, impreuna cu cativa jurnalisti, au abordat slepurile aflate ancorate in golful pierzaniei. Aici se aflau 30 de slepuri apartinand CNFR Navrom Galati, Orsova si Drobeta-Turnu Severin. La sosirea noastra, marinarii aflati la bordul acestora s-au ascuns, initial, ca apoi sa iasa fericiti la iveala, imagini desprinse ca din filmele cu Robinson Crusoe.

Marinarii au rasuflat usurati

Dupa ce am urcat la bordul navelor si ne-am legitimat, marinarii au rasuflat usurati. Initial, acestia au crezut ca suntem inspectori ai Capitaniei si ca am fi venit sa-i amendam, deoarece unul dintre marinari era la bordul unei barci cu motor si incerca sa prinda ceva peste, lucru interzis de autoritatile portuare. Instantaneu, marinarii au inceput sa se planga inspectorilor ITF si FNSP de conditiile inumane in care sunt obligati sa-si desfasoare serviciul la bordul acestor slepuri fluviale. Dupa o scurta inspectie, liderii celor doua organisme de control au identificat nenumarate carente majore si inadmisibile in ceea ce priveste desfasurarea vietii la bord. Tancurile de apa potabila erau, in unele slepuri, pline cu mormoloci si viermisori, iar la altele erau pline de rugina si pamant. Nu exista nici un frigider la bordul nici unui slep, agregat fara de care alimentele nu pot fi pastrate pe timp de vara. Materialele de vitalitate erau inexistente, ca de altfel si cele de intretinere a navelor. Medicamentele lipsesc cu desavarsire. Salariile sunt cu mult sub limita salariului minim pe economie. Oamenii aflati la bordul acestor slepuri aratau ca si cum ar fi fost copii fidele ale lui Robinson Crusoe, izolarea in care stateau avand efecte dezastruoase asupra psihicului lor. Toate observatiile au fost inregistrate de catre reprezentantii ITF si FNSP, in vederea rezolvarii acestora dupa contactarea prealabila a armatorilor navelor. Reactia cea mai puternica a echipajelor a fost remarcata in momentul in care acestia au cerut cu hotarare sa se inscrie intr-un sindicat care sa le apere drepturile contractuale.In acest context, atat Adrian Mihalcioiu, liderul ITF, oarecum si Petre Costel, liderul FNSP, au decis ca, in cursul zilei de azi, sa efectueze o noua descindere la bordul acestor slepuri, dar si la bordul slepurilor acostate la dana 97 fluviala a Portului Constanta Sud-Agigea, in vederea obtinerii unei liste deja constituite in urma cu doua zile, care cuprinde un numar de peste cincizeci de marinari hotarati sa adere la un sindicat. In acest scop, vor fi inmanate adeziuni de inscriere in sindicat sau se vor efectua instruiri in vederea infiintarii unei celule sindicale la nivelul CNFR Navrom Galati. In functie de preferintele marinarilor, se va lua o hotarare in acest sens. Totodata, liderii ITF si FNSP au anuntat ca vor sesiza si Politia Sanitara, in vederea efectuarii unor controale la bordul acestor slepuri si barje, deoarece conditiile de igiena de la bord sunt inimaginabil de precare. Si asta in contextul in care, odata cu sosirea verii, din cauza temperaturilor ridicate, pot izbucni in orice moment epidemii de tot felul, in special dizenteria. Acest demers al autoritatilor de control ITF si FNSP are rolul de a facilita o schimbare spre bine a conditiilor de munca si de viata ale marinarilor de la bordul acestor nave si intrarea lor in legalitate in ceea ce priveste luarea de atitudine impotriva abuzurilor armatorului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii