Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:47 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gorbunov, aparat de avocatul Hira - actual procuror

ro

29 Apr, 2009 02:51 2737 Marime text

serghei_gorbunov.jpgUnul dintre avocaţii care l-au asistat din oficiu pe Serghei Gorbunov a fost Mădălina Hira, care, ulterior, a devenit procuror în cadrul Parchetului Judecătoriei Constanţa

La vremea lui, cazul cetăţeanului moldovean Serghei Gorbunov a făcut înconjurul României, asasinatele comise de acesta cu sânge rece îngrozind atât Constanţa, cât şi Braşovul. Poveşti potrivit cărora Gorbunov ar fi fost un asasin plătit, cu mai multe ţinte pe lista neagră, au împânzit întreaga ţară. Prins şi încarcerat, într-un final, moldoveanul a trebuit să dea socoteală pentru faptele sale.
Totuşi, puţini sunt cei care cunosc faptul că unul dintre avocaţii care l-au reprezentat din oficiu pe Serghei Gorbunov în faza de urmărire penală a fost Mădălina Hira, din cadrul Baroului Constanţa. Ulterior, avocatul a schimbat taberele şi a intrat în magistratură, în prezent fiind procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Potrivit delegaţiei nr. 000431, depusă la dosarul numărul 1424/2004 al Tribunalului Constanţa, avocatul Hira Mădălina a fost împuternicită „să acorde asistenţă şi să reprezinte clientul Gorbunov Serghei, în dosarul 1303/P/2003 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa", obiectul dosarului fiind tentativă la omor, omor calificat, cu premeditare şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Conform aceluiaşi act, onorariul cu care a fost remunerat reprezentantul legal al lui Gorbunov pentru a-i acorda asistenţa în cadrul urmăririi penale a fost de 400.000 de lei vechi, bani pe care avocatul Hira a solicitat să-i fie decontaţi din fondurile Ministerului Justiţiei. De menţionat că, în mod constant, atât pe parcursul urmăririi penale, cât şi în faza cercetării judecătoreşti, Gorbunov a menţionat că motivul pentru care şi-a împuşcat cele trei victime a fost că fiecare, într-un fel sau altul, l-ar fi tras pe sfoară.

A negat varianta asasinului plătit

Totodată, Gorbunov a negat constant că ar fi fost un asasin plătit de diverse persoane să-i elimine pe constănţenii Stroe Cristian Putinică şi Fenis Agali şi, respectiv, pe braşoveanul Pavel Sabău. Un aspect foarte interesant în acest context este declaraţia dată de Serghei Gorbunov pe 30 aprilie 2004, în prezenţa apărătorului Mădălina Hira. Redăm, în continuare, din declaraţia suspectului, după cum se află consemnată aceasta, la dosarul cauzei: „(...) în această perioadă l-am cunoscut pe un individ pe nume Agali Fenis, care mi-a promis că îmi face paşaport românesc. După ce am discutat cu el, a doua zi am dat suma de 5.000 de euro, urmând ca să iau paşaportul". Gorbunov povesteşte apoi cum a plecat la Chişinău, „loc în care am cumpărat, contra sumei de 900 de dolari, două pistoale, dintre care unul Makarov, cu opt cartuşe, şi un altul cu şase cartuşe". Suspectul a susţinut că s-a întors în România în august 2003, având asupra lui cele două pistoale, dar s-a dus la Braşov. Ulterior, a revenit la Constanţa, mai precis, la Eforie Nord, unde locuia Agali, pentru a rezolva problema cu paşaportul românesc. Gorbunov a relatat că ştia unde stă acesta pentru că, după ce i-a dat cei 5.000 de euro, „m-am ţinut cu un taxi după el şi am văzut unde stă". Aşadar, a mers acolo, l-a aşteptat, dar pentru că Agali nu a venit, Gorbunov a plecat la o discotecă din Mamaia. Acolo, moldoveanul susţine că s-ar fi întâlnit cu o anumită Raluca, o fată cu care şi-a petrecut noaptea. A doua zi dimineaţă, Serghei Gorbunov i-a mărturisit noii sale prietene că nu mai are bani, dar că are un lănţişor de aur şi o brăţară, ambele de peste 24 de grame, pe care ar vrea să le ofere drept garanţie pentru un împrumut. Mai departe, Gorbunov susţine că proaspăta sa cunoştinţă, Raluca, şi-ar fi sunat un prieten şi i-ar fi zis despre ce este vorba, iar la restaurantul unde se aflau şi-ar fi făcut apariţia, în urma telefonului, nimeni altul decât Stroe Cristian Putinică, prima victimă a moldoveanului.

Legitimă apărare

Putinică şi Gorbunov s-ar fi înţeles ca primul să-i împrumute suma de 8.000.000 de lei vechi, păstrând drept garanţie bijuteriile din aur, fără să le vândă. Gorbunov a afirmat că s-a întors la Constanţa după aproximativ o lună, cu gând să-şi recupereze fie paşaportul, fie cele cinci mii de euro, de la Agali, şi să-i dea banii înapoi lui Putinică. Mai mult, suspectul a declarat că auzise că Agali are pistol, aşa că a plecat înarmat spre el, pentru că „nu ştiam ce se putea întâmpla". Pentru că, din nou, nu l-a găsit pe Fenis Agali, Serghei Gorbunov spune că s-a dus la Putinică, să-i dea cele opt milioane şi să-i recupereze aurul. „Când am intrat în bloc, i-am spus că am adus banii şi să dea aurul. Putinică mi-a spus că nu-i aurul, că l-a vândut. Eu eram nervos şi ne-am lovit reciproc", povesteşte cetăţeanul moldovean. „Am scos pistolul pe care îl aveam la mine şi am spus să se potolească. El s-a repezit la mine, iar eu am apăsat pe trăgaci şi am tras un foc sau două spre corpul lui". Nu în ultimul rând, Gorbunov a mai declarat: „Cu acelaşi pistol Makarov am tras trei cartuşe într-un om la Braşov, în condiţiile în care am precizat detaliile organelor penale din Braşov". Mai mult, acesta a spus: „Eu nu m-am gândit niciodată că-i voi împuşca pe cei trei şi nu am planificat niciodată, deloc, acest lucru, dar eram supărat că toţi trei m-au păcălit". Cea de-a doua victimă a lui a fost braşoveanul Pavel Sabău, despre care Gorbunov a pretins, de asemenea, că i-ar fi dat bani să-i procure un paşaport românesc.

Sentinţa nr. 666


Nu în ultimul rând, Gorbunov a reuşit să-şi ia revanşa şi faţă de Agali, pe care l-a prins în scara blocului şi în care a descărcat, potrivit instanţei, opt gloanţe. Totuşi, victimele i-au contrazis în totalitate susţinerile lui Gorbonuv, afirmând că nu l-au cunoscut pe cetăţeanul moldovean şi nici că ar fi avut vreo înţelegere cu el sau i-ar fi împrumutat bani. Pe de altă parte, faptele par să fi rămas oarecum fără mobil, din moment ce instanţa a respins scenariul lui Gorbunov, dar a înlăturat şi posibilitatea să fi fost vorba despre  tentative de tâlhărie. În orice caz, prin sentinţa penală nr. 666, a Tribunalului Constanţa, pronunţată în şedinţa publică din 27 octombrie 2004, Gorbunov a fost condamnat, în total, la zece ani de detenţie pentru faptele sale, urmând să fie expulzat din România, după executarea pedepsei. Curtea de Apel a respins apelul suspectului, pe 21 ianuarie 2005. De asemenea, este de menţionat faptul că expertiza psihiatrică a stabilit că Serghei Gorbunov suferă de „tulburări de personalitate de tip antisocial".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii