Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:54 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hasotti „Se nationalizeaza sistemul autonom de pensii al avocatilor"

ro

14 Oct, 2009 00:51 3098 Marime text
cap_1.jpgMembrii Baroului Constanţa susţin că preluarea fondurilor private ale Baroului în sistemul public ar echivala cu o naţionalizare

Proiectul de lege a pensiilor care prevedea, printre altele, obligativitatea avocaţilor de a contribui şi la sistemul public este vehement contestat de avocaţii constănţeni. Ionel Haşotti, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, a criticat în termeni duri proiectul, afirmând că „decesul comunismului a fost proclamat în mod nejustificat". Şi prodecanul Baroului Constanţa, Apostol Armeanu, s-a arătat nemulţumit de noua lege, în cazul în care aceasta ar prevede, într-adevăr, preluarea în sistemul public a fondurilor private ale barourilor. Nu în ultimul rând, avocatul Cătălin Filişan a vorbit despre caracterul liberal al profesiei, precizând că nu poate fi vorba despre „pensii nesimţite" în sistemul avocaţilor.

„Proiectul, aşa cum este redactat, nu se aplică avocaţilor, articolul 194 din lege, precum şi lista abrogărilor de acte normative fiind clare sub acest aspect. De altfel, după atâtea bâlbâieli, reprezentanţii Guvernului au admis faptul că, în privinţa avocaţilor şi a clerului catolic ar fi nevoie de o modificare a legii", a afirmat Ionel Haşotti. Acesta a adăugat că „această modificare ar fi totalmente neconstituţională, fiindcă ar implica o naţionalizare a sistemului autonom de pensii al avocaţilor, sistem care datează din 1923". „Surprinzător este că Guvernul încearcă ceea ce nici măcar regimul comunist nu a îndrăznit, şi anume, pur şi simplu să jefuiască proprietatea noastră privată. Mai adaug faptul că suntem singura instituţie din România care, conformându-se cerinţelor UE, a efectuat un audit actuarial al sistemului de pensii, spre deosebire de guvernanţi, care au refuzat să facă acest lucru, probabil de teamă să nu fie făcute publice vulnerabilităţile sistemului public", a continuat vicepreşedintele UNBR. Mai mult, acesta a argumentat: „sistemul nostru este solid, pentru că, la ora actuală, 11 avocaţi susţin un pensionar, spre deosebire de sistemul public, în care numărul de pensionari depăşeşte numărul de contribuabili. Ne manifestăm surprinderea cu care un avocat, adică domnul prim-ministru Emil Boc, ignoră legea, istoria şi tradiţiile avocaturii. Noi, spre deosebire de guvernanţi, am luat încă din 2001 măsuri eficiente de limitare a pensiilor pentru a nu ajunge în situaţia cu care se confruntă sistemul public unde, potrivit expresiei primului ministru, există «pensii nesimţite»".

avocati_17.jpgComunism şi naţionalizare

Ionel Haşotti a mai precizat că „la ora actuală, în sistemul nostru, datorită limitărilor legale pe care le-am impus, pensiile avocaţilor sunt cât se poate de decente, chiar mici am putea spune (cea mai mare pensie încă nu a atins 1.000 de euro lunar)". „Cine este gospodar şi responsabil doarme liniştit, cine este iresponsabil ajunge la dezastru. Probabil că, din motive populiste, Guvernul încearcă să ne includă şi pe noi în acest dezastru, fără să observe că suntem numai 23.000 de avocaţi, din care în jur de 1.400 pensionari, faţă de cei 5.400.000 de pensionari din sistemul public. Halal reformă a sistemului de pensii! Constat că decesul comunismului a fost proclamat în mod nejustificat, comuniştii sunt la putere şi vor, în buna lor tradiţie, să fure avutul altuia", a conchis vicepreşedintele UNBR. La rândul său, şi Apostol Armeanu, prodecanul Baroului Constanţa, s-a arătat indignat: „dacă, într-adevăr, legea ar putea fi interpretată de maniera în care fondurile private ale barourilor, adică asigurările sociale şi pensiile, să fie preluate în sistemul public de pensii, atunci aceasta echivalează cu o naţionalizare". Totodată, avocatul a afirmat că acest lucru este „de neacceptat, în perspectiva mileniului III, când proprietatea privată şi drepturile individului au ajuns să fie recunoscute până în profunzimea specificului fiinţei umane, mai ales în condiţiile în care suntem ţară membră UE. Este o naţionalizare a fondurilor, pe care nici Ceauşescu nu a îndrăznit s-o facă". Avocatul Cătălin Filişan a vorbit despre eficienţa sistemului de pensii al avocaţilor, dar şi despre neconstituţionalitatea unei astfel de hotărâri a Guvernului: „este un sistem foarte eficient cel al avocaţilor. S-a făcut un studiu şi, la cota actuală de contribuţie, există resurse până în anul 2050. A existat şi înainte de 1989 şi nu priveşte «pensiile nesimţite» şi nici nu are în vedere sistemul bugetar, avocatura este o profesie liberală". „După o viaţă petrecută în avocatură, răsplata este mult mai mică decât cea existentă în sistemul public, unde se vorbeşte despre «pensii nesimţite». Ordonanţa este neconstituţională şi ar viza o naţionalizare a patrimoniului Casei de Asigurări a Avocaţilor", a conchis avocatul.

{mos_ri:Hasotti,pensii} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii