Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hectare de teren, apartamente şi Audi din 2010 Cine sunt şi cât au procurorii care vor să devină judecători la Constanţa

ro

22 Dec, 2011 00:00 4425 Marime text
cap_7.jpgMister total în jurul celor patru procurori constănţeni care au vrut să fie judecători, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii nepublicând nici până la acest moment concluziile la care a ajuns Plenul CSM cu privire la cererile de transfer de profesie. Celor patru procurori li s-a alăturat şi judecătorul Cătălin Jigău, din cadrul Judecătoriei Constanţa, care a solicitat să i se aprobe transferul în funcţia de procuror. Dincolo de presupusul mister care învăluie decizia CSM, ZIUA de Constanţa vă prezintă averea şi interesele magistraţilor care au vrut să facă schimb de profesii, din „motive personale".

Singurul judecător constănţean care a vrut să renunţe la scaunul suprem în justiţie pentru a îmbrăca roba de magistrat este Cătălin Jigău, cu o vechime în funcţie de patru ani şi două luni. De asemenea, judecătorul a precizat că în intervalul 2007 - 2009 fiind auditor de justiţie, iar în perioada 2009 - 2010, procuror stagiar. În prezent, magistratul îşi desfăşoară activitatea la Judecătoria Constanţa, însă a cerut să i se aprobe transferul în funcţia de procuror fie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, fie la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, invocând „motive personale". Pe de altă parte, este de menţionat că Judecătoria Constanţa şi-a exprimat dezacordul cu privire la solicitarea judecătorului din cauza „numărului mare de dosare de la această instanţă, precum şi a faptului că începând cu data de 01.01.2012 se vor vacanta două posturi de execuţie, ca urmare a valorificării rezultatelor concursului de promovare, iar un post este temporar vacant". Conform declaraţiei de avere pe care judecătorul Jigău a completat-o în luna februarie 2011 şi care este afişată pe site-ul CSM, magistratul nu deţine în proprietate terenuri sau clădiri, neavând în posesie nici autoturisme şi nici active financiare. Fără debite sau datorii la bănci, judecătorul a declarat un venit anual de 69.844 de lei, obţinut în urma activităţii desfăşurate ca procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Oficial, judecătorul care vrea să redevină procuror nu are interese.

Soţul, la IPJ

magistrati_-_tribunal_sala_de_judecata_10.jpg

De cealaltă parte, prima pe lista procurorilor care vor să îmbrace roba de judecător, Valentina Boboc, fostul prim-procuror adjunct delegat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, preciza în declaraţia de avere completată la sfârşitul anului trecut că deţine un apartament în Constanţa de 57,81 de metri pătraţi, imobilul fiind dobândit în anul 2009, în urma încheierii unui credit ipotecar. Totodată, magistratul conduce un autoturism Toyota Aygo fabricat în 2006, pe care şi l-a luat în leasing. Fostul adjunct delegat al Parchetului Tribunalului nu avea acţiuni sau active financiare, iar datoriile sale se ridicau la 57.000 de euro, reprezentând un credit bancar contractat în 2009 pentru 30 de ani, şi respectiv 10.725 de euro, reprezentând contractul de leasing. Venitul anual al procurorului se ridica la suma de 64.905 lei, în timp ce soţul său, angajat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, se ridica la 28.700 de lei. Nici Valentina Boboc nu avea interese declaraţii. La rândul ei unul dintre procurorii care şi-au exprimat opţiunea de a deveni judecător, magistratul Dana Belciug preciza în declaraţia de avere că deţine jumătate dintr-un teren intravilan de 300 mp, cumpărat în 2010. Totodată, şi Dana Belciug conduce un Toyota Aygo, autoturism fabricat în 2009. Fără bani puşi deoparte, datoriile sale se ridicau la 80.000 de euro, în urma unui credit bancar contractat în 2010 pentru 30 de ani, şi alţi 12.000 de lei, reprezentând „card credit" scadent în 2012. Venitul procurorului care vrea să devină judecător se ridica la 53.192 de lei, fiind vorba despre suma încasată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Nici Dana Belciug nu avea interese declarate în documentul afişat pe site-ul CSM-ului.

Foşti consilieri juridici

Octavia Isabela Lupaşcu, numită relativ recent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, a declarat în privinţa bunurilor deţinute că este proprietară pe un teren agricol în Constanţa în suprafaţă de 3,96 de hectare şi un teren intravilan în Constanţa Sud în suprafaţă de 5.500 mp. Terenurile au fost dobândite în anii 2003 şi respectiv 2002, în urma încheierii unor contracte de vânzare - cumpărare. Acelaşi procuror care vrea să îmbrace roba de judecător deţine două apartamente, de 37 şi 58 mp, cumpărate în anii 2000 şi 2004, dar şi o casă de locuit în Constanţa, de 180 mp, imobil achiziţionat în anul 2005. Magistratul conduce un Audi fabricat în 2010 pe care l-a dobândit în urma încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, iar în luna mai 2010 i-a vândut un autoturism lui Cătălin Donose, obţinând în schimb suma de 4.500 de euro. În urma activităţii de consilier juridic desfăşurate înainte de a deveni procuror, Octavia Isabela Lupaşcu a realizat un venit de 14.892 de lei. Alţi 7.440 de lei au fost dobândiţi în urma închirierii unui apartament. Nici Octavia Lupaşcu nu are vreun interes, potrivit documentului oficial. Nu în ultimul rând, magistratul Camelia Andrei, care de asemenea şi-a exprimat intenţia de a deveni judecător, a precizat că nu deţine în proprietate apartamente sau terenuri, ci doar un autoturism Volkswagen Polo, fabricat în 2008 şi dobândit în urma încheierii unui contract de vânzare-cumpărare. Venitul anual pe care Camelia Andrei l-a realizat înainte de a deveni procuror, desfăşurându-şi activitatea în calitate de consilier juridic, s-a ridicat la 18.154 de lei. Alţi 3.819 lei reprezintă venit din pensie de întreţinere. Nici procurorul Andrei nu are vreun interes.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii