Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hoge contestat de credinciosi

ro

01 May, 2003 00:00 1479 Marime text

Muftiul nu vrea sa il schimbe

Multi musulmani din Cumpana nu il mai vor pe hogea Ali * Nemultumirile lor s-au accentuat odata cu publicarea in cotidianul nostru a articolului din 22 aprilie * Oamenii cred ca Muftiul, seful cultului musulman, il tine pe Ali pentru ca ii e nepot * Multi dintre cei care mergeau la slujbe nu mai vor sa calce in geamie, din cauza hogei * Contestatarii au depus o plangere la Muftiat, primind si numar de inregistrare, lucru negat de Muftiu * El ne-a declarat ca nu exista nici o plangere in acest sens si ca, din acest motiv, nu are poate sa faca nimic * Credinciosii il acuza ca i-a stricat casa lui Cherim, ca poarta discutii pe teme sexuale si organizeaza jocuri si dansuri in geamie si ca nu stie sa se poarte cu ei

In urma articolului cu titlul "Hoge acuzat de adulter", aparut in cotidianul nostru in data de 22 aprilie, mai multi credinciosi musulmani din Cumpana au decis sa nu mai mearga la slujbe. Articolul dezvaluia aventura amoroasa a imamului (hoge) Selcin Ali cu Selvinaz Cherim, pe baza declaratiilor si probelor aduse chiar de catre sotul femeii, Chenan Cherim. Credinciosii musulmani din Cumpana spun ca nu se mai pot ruga impreuna cu un imam despre care au aparut zvonuri ca ar fi trait cu femeia lui Cherim. Cei mai multi dintre ei au vazut si fotografiile care il prezinta pe hoge in posturi imorale, in total dezacord cu calitatea de lider spiritual al comunitatii din Cumpana. Credinciosii musulmani spun ca imamul nu e la prima abatere si ca nu stie sa se poarte cu ei.

Muftiul minte?

Pentru a vedea la fata locului cum stau lucrurile, am mers la geamia din Cumpana, la slujba de vineri, 25 aprilie. Era prima slujba dupa vinerea in care hogea a lipsit, mintindu-i pe oameni ca a avut un deces in familie. Muftiul Sahinghirai Bagis, seful cultului musulman, a fost cel care a mers in locul lui la geamie in acea zi, pentru a calma spiritele, stiind ca multi credinciosi sunt nemultumiti de activitatea imamului. Oamenii ne-au povestit ca, la insistentele lor, Muftiul a promis ca il va schimba pe acest hoge, chiar daca ii e nepot. Acest lucru nu s-a intamplat insa. Mai mult, Muftiul Bagis ne-a ascuns ca a facut vreo promisiune credinciosilor din Cumpana. El ne-a zis ca nu a primit nici un fel de reclamatii de la musulmanii din Cumpana. Sakredin Bolat, unul dintre apropiatii geamiei pana sa inceapa scandalul provocat de hoge, il contrazice ferm: "Am fost la domnul Muftiu cu o hartie. Au semnat atunci vreo 21 de insi, s-a facut tabel. Ne-a dat si numar de inregistrare".

Discutii pe teme sexuale in geamie

Pe acest om si pe alti cativa i-am gasit noi in fata geamiei, in timpul slujbei. Venisera sa vada daca Muftiul l-a schimbat, intr-adevar, pe nepotul sau, hogea Ali, din functie. Vazand ca nu s-a intamplat nimic, ei au refuzat sa mai intre la slujba: "Daca nu se simtea cu musca pe caciula, venea la slujba atunci cand a lipsit. Pe luna avem patru zile de vineri. Daca nu vine, pe ce considerente mai ia salariul? Si apoi, la noi e o datina... Daca dumneata esti popa, ce cauti sa strici casa omului? Ce exemplu sa iau eu? Ce, daca esti hoge, L-ai apucat pe Dumnezeu de picior?", si-a varsat amarul Bolat Sakredin. El spune ca hogea are antecedente: "Nu are comportare in societate, nu e bun. Ne-am mai certat noi si altadata, ne-a zis ca nu avem cunostinte. Pe unul, Veli, l-a dat afara din geamie ca asa a vrut el". Altadata, hogea nu s-a prezentat la o pomana, dupa ce omul se chinuise sa faca toate pregatirile. "L-a lasat paguba, a trebuit sa vina alt hoge, din alta parte", spun oamenii. Ionut Ferudin e si el suparat pe hoge: "In urma cu vreo doi ani, hogea le-a spus la femei: "cu barbatii, cand va culcati seara, sa nu faceti prin spate, sa faceti prin fata"". Considerand ca nu se cade ca un imam sa vorbeasca aceste lucruri cu femeile, Ferudin a alergat la hoge si i-a cerut socoteala, dar acesta nu a recunoscut. Atunci, Ferudin a mers cu jalba-n protap la Muftiu, dar treaba s-a musamalizat: "Nu a facut nimic fiindca a stiut, daca e unchiul lui, ca e vinovat". Tot Ferudin e suparat pe hoge ca "danseaza perinita cu niste prosoape in geamie, de parca ar fi camin cultural".

Mai putin de jumatate dintre credinciosi

Ne-am gandit sa asteptam finalul slujbei, pentru a vorbi si cu hogea. Dupa slujba, au iesit afara, conspirativ, mai intai doi barbati, care ne-au vazut si au intrat sa il anunte pe imam. Am avut de asteptat destul timp pana cand acesta si-a luat inima-n dinti si si-a facut aparitia, desi oamenii care erau cu noi ne-au spus ca slujba se terminase de mult timp. Hogea, cu ochelari de soare, a acceptat sa stea de vorba cu noi. L-am intrebat de ce mai multi credinciosi refuza sa mai mearga la slujbele lui. "Acum sunt 10-15, nu stiu exact, caci au mai plecat. Lipsesc numai vreo trei", ne-a spus el. Noi nu am reusit sa numaram mai mult de zece credinciosi. Unii dintre ei erau suspiciosi si nu au vrut sa stea de vorba cu noi. Geanker Sarigea, unul dintre "dizidenti", ne-a povestit ca, inaintea scandalului, cam 25-30 de persoane mergeau la slujbele oficiate de imam.

Primarul - da, hogea - nu

Primarul din localitate, Mariana Gaju, si-ar dori ca in Cumpana sa nu existe astfel de tensiuni. Ea spune ca nu a ignorat niciodata comunitatea musulmana din comuna, ba chiar a incercat sa ii ajute de cate ori a avut ocazia. Mariana Gaju auzise despre scandalul cu hogea, mai ales ca ii atrasese atentia cineva din Prefectura in legatura cu acest episod, dar nu apucase sa citeasca ziarul. Atunci cand i-am aratat noi fotografiile, a fost contrariata, vazandu-l pe hoge imbratisand-o pe Sibel sau jucandu-se cu prosoapele in geamie. Primarul Gaju ne-a povestit ca a intrat odata in geamie, dar s-a pregatit corespunzator, respectand toate regulile de tinuta si atitudine impuse de religia islamica. In ceea ce-l priveste pe hoge, Mariana Gaju a recunoscut ca a auzit chiar si despre unele femei care si-au manifestat nemultumirea, lucru care spune mult, tinand cont ca, la musulmani, femeile sunt inferioare barbatilor ca functie sociala. Primarul Gaju are probleme si cu seful comitetului geamiei, un apropiat al imamului: "Din pacate, seful comitetului geamiei refuza de fiecare data ajutoarele pe care incercam sa le dam pentru familiile de musulmani. E vorba, in special, de pachete de alimente. El este agent economic si nu ii convine ca noi mergem si controlam in ce mod isi desfasoara activitatea. Nu cred insa ca el e in masura sa refuze ajutorul pe care noi il oferim celorlalte familii de musulmani din comuna".Vom reveni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii