Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hoge desfranat

ro

24 May, 2003 00:00 4533 Marime text

Conducerea muftiatului inchide ochii la greseli foarte grave ale slujitorilor religiosi

Imamul (hogea) de la geamia Anadalchioi e acuzat de mai multi credinciosi ca are o viata imorala * Oamenii au fotografii in care imamul Oschin Ionus sta in fata unei mese pline cu sticle si saruta o femeie care nu ii este sotie * Ionus l-a pacalit pe colegul de la geamie, Salim Ibram, sa ii dea 10 milioane de lei, in contul unei presupuse reparatii la casa parohiala * In realitate, banii fusesera platiti de catre comunitate * Ionus s-a despartit de sotie, lasand-o cu doi copii minori pe care a refuzat sa ii ajute * In ciuda numeroaselor abateri, impotriva lui Ionus au fost luate numai masuri foarte blande * Muftiul spune ca nu e treaba lui, dar oamenii sunt convinsi ca il protejeaza, pentru ca sunt din aceeasi localitate, Independenta, si au fost si colegi de scoala

Seria nelegiuirilor comise de hogii protejati de seful cultului musulman din Romania, muftiul Sahinghirai Bagis, continua. Dupa ce am prezentat cazul hogelui (imamului) din Cumpana, acuzat ca ar fi stricat casa unui enorias si ar fi rupt comunitatea in doua, am fost contactati de multi credinciosi musulmani care s-au plans de felul in care muftiul Bagis se ocupa de problemele cultului musulman. Oamenii sunt nemultumiti in special ca muftiul ii protejeaza pe mai multi imami (hogi), trecandu-le cu vederea greseli foarte grave.Mai multi credinciosi din cartierul Anadalchioi sunt nemultumiti de activitatea imamului Oschin Ionus. Ei il acuza pe acesta ca bea bauturi alcoolice, se distreaza cu femei si ca e ahtiat dupa bani. Oamenii sunt convinsi ca muftiul Bagis il protejeaza pe imamul Ionus pentru ca cei doi sunt din aceeasi localitate, Independenta, si au fost si colegi de scoala teologica. De cand imamul Ionus a venit la geamia Anadalchioi, alti cinci imami au incercat, fara succes, sa slujeasca alaturi de el. Sedat Omer, Etem Bolat, Levent Cherim, Nedin Bari, Facredin Memet au plecat, rand pe rand, de la Anadalchioi, pentru ca nu au putut sa se inteleaga cu Ionus. Credinciosii spun ca Ionus nu respecta felul in care e impartita parohia, incercand sa ia el cat mai multi bani. Ultimul plecat, Facredin Memet, a reusit sa reziste la Anadalchioi numai o luna, iar apoi a preferat sa plece la geamia Lumina. Imediat dupa ce a ajuns in parohia Anadalchioi, Ionus i-a cerut colegului sau 10 milioane de lei, pentru a-i permite sa stea in casa parohiala, din curtea geamiei. Memet i-a dat 300 de dolari, crezand ca plateste in contul unor reparatii pe care Ionus le facuse pe banii lui. Dupa plecarea lui Memet, in iulie 2001, la Anadalchioi a venit Salim Ibram, transferat de la geamia din Medgidia. Ionus a repetat si cu noul sau coleg povestea cu banii. Astfel, Ibram i-a dat lui Ionus 10 milioane de lei, in mai multe rate, pentru care a primit o chitanta de mana. Ulterior, mai multi oameni din Comitetul de conducere al geamiei au gasit in arhiva Registrul de casa, care dovedeste ca toate reparatiile la casa parohiala au fost facute din banii comunitatii, in octombrie si noiembrie 1996. Din cauza avaritiei lui Ionus, intre cei doi imami au aparut curand tensiuni. Pe 9 iunie, Ibram a mers la o pomana in locul colegului sau, pentru ca acesta nu era de gasit si oamenii il asteptau. Ibram a considerat o datorie sa mearga si sa faca slujba. Drept "multumire" ca i-a tinut locul, Ionus i-a spus colegului sau "Nohai imputit" si l-a amenintat in prezenta presedintelui Comitetului geamiei, Reun Ali.

"Bautura si femei/ Pentru toti baietii mei"

Multi credinciosi auzisera ca imamului Ionus ii plac femeile si alcoolul, lucruri interzise de religia islamica. Dovada nu s-a lasat mult asteptata. Cineva a reusit sa il surprinda pe imam in actiune, adica insotit de o femeie la un restaurant, cu masa plina de sticle. Fotografiile care au fost facute atunci il infatiseaza pe imamul Ionus sarutand-o si imbratisand-o pe acea femeie, care nu ii era sotie, comitand deci pacatul desfranarii. In anul 1997, imamul a divortat de sotia Ghiulsum Ionus, lasand-o cu doi copii minori, Ozghiur si Dilec. Si parca asta nu ar fi fost destul, el a rupt orice relatie cu fosta familie, refuzand sa isi ajute propriii copii. In 1997, baiatului, Ozghiur Ionus, i s-a facut rau in timp ce era la ore si a fost internat in spital. Pentru ca boala parea a fi grava, el a fost transportat de urgenta la spitalul "Dr. Bagdasar" din Bucuresti. Dupa primele investigatii, copilul a fost suspectat de tumoare cerebrala, afectiune ce necesita operatie. Pentru operatie era nevoie de consimtamantul scris al ambilor parinti. Mama baiatului a mers, impreuna cu o ruda, la fostul ei sot, imamul Ionus, pentru a obtine acest consimtamant. Desi era vorba de o situatie foarte grava in care se afla propriul fiu, Ionus s-a aratat cu totul indiferent. "Am fost tratati cu refuz total si lipsa de intelegere parinteasca din partea lui. A motivat ca se absolva de orice raspundere morala, cat si materiala", povesteste Ghiulsum Ionus. Femeia a trimis un memoriu la Secretariatul de Stat pentru Culte, rugandu-l pe directorul de personal, George Cristescu, sa intervina la muftiatul din Constanta pentru a obtine acordul imamului in privinta operatiei. Dupa numai trei zile, timp in care probabil ca s-au dat niste telefoane la Constanta, imamul Ionus a fost chemat de muftiul Bagis, care l-a pus sa isi ia un angajament scris ca isi va ajuta fiul.

Cainii latra... imamul merge

In ciuda tuturor nelegiuirilor savarsite, imamul Ionus nu a primit niciodata o sanctiune serioasa. Mai intai, el a fost sanctionat, prin decizia nr. 279 din 4 mai 1998, cu "Avertisment", in baza articolului 100, litera b din Codul Muncii, care prevedea masuri in cazul "incalcarii normelor privind ordinea si disciplina la locul de munca". In decizie mai scria ca "daca nu isi va reconsidera conduita de imam fata de enoriasii musulmani, impotriva lui se pot lua si alte sanctiuni mai severe, mergand pana la desfacerea contractului de munca". Cu toate ca exista aceasta recidiva, muftiul nu s-a grabit sa ia masuri prea dure. Dupa o serie de reclamatii venite, in cursul anului 2001, din partea enoriasilor musulmani de la geamia Anadalchioi, s-a luat decizia ca imamului Ionus sa i se retina zece procente din salariu, timp de trei luni. In raspunsul trimis de muftiu Comitetului geamiei Anadalchioi, Bagis pare preocupat mai mult de faptul sa isi exprime supararea ca povestea a ajuns la superiorii lui din Bucuresti: "Este regretabil ca o neintelegere personala intre cei doi imami a fost mult exagerata (...) si, in loc sa fie aplanata in cadrul comunitatii, au fost trimise reclamatii peste reclamatii, ajungandu-se pana la Ministerul Cultelor". Credinciosii musulmani de la Anadalchioi considera ca masura luata de muftiat e jignitoare si cred ca muftiul Bagis il protejeaza pe imam. Oamenii solicita mutarea disciplinara a imamului Ionus sau chiar desfacerea contractului de munca.

Muftiul vrea sa se spele pe maini

Imamul Osghin Ionus nu a vrut sa stea de vorba cu noi, desi i-am oferit posibilitatea sa raspunda tuturor acuzatiilor care i se aduc. Initial, a acceptat o intalnire, dar, dupa numai cateva minute, ne-a telefonat actuala sotie, Ghiuler Arslan, care ne-a spus ca imamul trebuie sa mearga la un botez si apoi la o pomana, dar ca poate veni ea sa discutam. Am incercat sa aflam de la sotia imamului numele familiilor la care sotul ei avea servicii religioase in acea zi, pentru a putea verifica veridicitatea scuzei. Atunci Arslan s-a balbait si ne-a spus ca nu e obligata sa ne spuna, iar noi am dedus ca totul era numai un pretext. Ghiuler Arslan a incercat sa isi scuze sotul, spunandu-ne ca e un imam model, iar incurcatura lui cu femeia cu care aparea in fotografii e o chestiune veche, la care nu se cuvine sa revenim. Despre cei 10 milioane de lei pe care ii ceruse colegului sau, Salim Ibram, a pretextat ca reprezinta contravaloarea muncii la casa parohiala. In final, femeia a incercat sa ne convinga sa nu scriem articolul. Muftiul Sahinghirai Bagis a incercat sa se disculpe, la randul sau, spunand ca nu el e vinovat pentru ca masurile luate impotriva lui Ionus au fost prea blande, spunand ca asa a hotarat Sura Islam (Sinodul Cultului Musulman). Statutul Cultului Musulman din Romania, elaborat in anii 1948-1949, spune insa, la articolele 76 si 78: "Muftiul da dezlegarea in toate chestiunile privind Cultul Musulman. El avizeaza la toate numirile de personal clerical, supraveghind si controland buna functionare a hogilor si comunitatilor musulmane (...). Muftiul controleaza bunul mers al Comitetelor Comunitatilor Musulmane si, in caz de nereguli constatate, aplica sanctiunile prevazute de lege". In ceea priveste modul in care imamul Salim Ibram a fost pacalit cu cei 10 milioane de lei, muftiul se spala pe maini si spune ca nu e de competenta lui. Probabil ca uita ca mobilul e tocmai casa parohiala a geamiei si ca e vorba de o chestiune de imoralitate, pe care ar trebui sa o rezolve. El ii recomanda pagubitului sa il actioneze in instanta pe Ionus, pentru a-si recupera banii!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii