Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Peste 5.600 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend

ro

25 Jul, 2022 11:33 631 Marime text
 Pompieri. Foto: Faceboo/IGSU
Salvatorii au avut un sfârșit de săptămână solicitant la nivel național, perioadă în care au gestionat 5.649 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 4.158 de solicitări.
 
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 841 de incendii, precum și în alte 630 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc.
 
Potrivit IGSU, aproximativ 70% din totalul celor 841 incendii înregistrate la nivel național, în ultimele trei zile, s-au produs la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, deșeuri, litieră de pădure), fiind afectate peste 2.650 ha de teren.
 
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 20 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, 11 persoane și-au pierdut viața.
 
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 24 persoane aflate în dificultate.
 
Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:
 
❗Intervenția care a avut loc în timpul zilei de vineri, în județul Tulcea, unde pompierii au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu de vegetație uscată, de pe raza comunelor Jurilovca, Sarichioi și Poligonul Babadag. La sosirea echipajelor de intervenție, o fermă era grav afectată, iar focul se manifesta cu violență pe o suprafață de aproximativ 400 ha. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile ( vânt puternic, uscăciune avansată din cauza caniculei), flăcările se propagaseră la mai multe clădiri și anexe din incinta fermei. Concomitent cu acțiunea de stingere, colegii noștri au ajutat la salvarea a 435 de oi. După mai multe ore de luptă cu focul, incendiul a fost lichidat, fără a fi înregistrate victime.
 
❗Un accident rutier a avut loc pe parcursul zilei de sâmbătă, în județul Suceava, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit la un accident rutier între un autoturism și o autoutilitară, pe DN 29, în localitatea Dumbrăveni. În urma evenimentului au rezultat 5 victime. Din cauza impactului puternic, una dintre persoane a fost găsită în stop cardio-respirator. Colegii noștri i-au aplicat manevre de resuscitare, însă fără rezultat. Echipajele de intervenție au acordat primul ajutor celorlalte victime, ulterior acestea fiind transportate la spital pentru investigații suplimentare de specialitate.
 
❗Un eveniment care a necesitat efort susținut din partea pompierilor doljeni s-a petrecut duminică, pe raza localității Drăgotești, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la mai multe locuințe. Ajunși la locul solicitării, salvatorii au constatat că arderea se manifesta violent, cu degajări mari de fum, la mai multe proprietăți, cu posibilitatea de propagare la vecinătăți, fiind afectate 7 locuințe, 13 anexe și vegetația uscată din apropierea acestora, pe aproximativ 15 ha. Pe timpul intervenției au fost asistate medical la fața locului 6 persoane, dintre care 2 au necesitat transportul la spital. Cu eforturi susținute pompierii au limitat propagarea și au lichidat focul, fără a fi înregistrate și alte victime.
 
În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, pe parcursul zilei de duminică, la nivel național, salvatorii au acționat în 10 localități din 7 județe ( Alba, Brăila, Constanța, Galați, Gorj, Teleorman și Vrancea) în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 2 subsoluri/beciuri inundate,  degajarea a 23 copaci rupți de vântul puternic, căzuți pe carosabil  fiind afectate 15 autoturisme și 2 anexe.
 
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
 
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
 
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii