Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Salvatorii au intervenit pentru gestionarea a 1.492 de situații de urgență în prima zi din săptămână

ro

07 Mar, 2023 10:16 955 Marime text
Pompieri în timpul intervenției. Foto: Facebook/IGSUPeste 1.200 de persoane asistate medical, 92 de incendii și alte 144 de misiuni pentru protecția comunităților, așa arată bilanțul pompierilor din ultimele 24 de ore. De asemenea în prima zi din această săptămână (6 martie 2023), salvatorii au intervenit pentru gestionarea a 1.492 de situații de urgență.

„Echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 92 de incendii înregistrate la nivel național, iar echipajele SMURD au intervenit la 1.253 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

Concomitent cu misiunile de acordare a asistenței medicale de urgență și a celor de stingere a incendiilor, pompierii au gestionat cu promptitudine 144 misiuni pentru protecția comunităților.

O atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 3 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.

În perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 7 persoane aflate în dificultate“ - au mai precizat reprezentanții IGSU.


De asemenea, la nivel național, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urși) în județele Argeș și Mureș.

Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:

❗Un incendiu violent s-a produs, ieri seară, în localitatea Uricani, la anexa unui gater. Primele echipaje de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta cu flacără deschisă, cu posibilitatea de propagare la materialul lemnos aflat în apropiere. Pompierii militari au lichidat incendiul, fără a fi înregistrate victime. 

❗O altă misiune solicitantă a avut loc, tot pe parcursul serii de ieri, în localiatatea Rușchița din județul Caraș-Severin. Echipajele de stingere au fost solicitate să acționeze pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o casă. În timpul intervenției, în interiorul locuinței cuprinse de flăcări, a fost găsită o persoană decedată. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință Fie evenimentele sunt observate prea târziu, fie oamenii sunt surprinși în somn sau incendiul se dezvoltă mult prea rapid pentru a mai putea face ceva. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.

„Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum, cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!


Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.

Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.

Salvatorii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play“ - au mai precizat reprezentanții IGSU.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii