Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ilegalitati la Adapostul pentru copiii strazii

ro

15 Jul, 2004 00:00 1078 Marime text

Conducerea se rafuieste cu angajatii banuiti ca au dat informatii presei

Reporterii cotidianului nostru au atras atentia in repetate randuri asupra neregulilor existente in ceea ce priveste administrarea Centrului de zi si noapte pentru copiii strazii * Dupa semnalul de alarma tras de "ZIUA de Constanta", George Enache, seful Centrului, a demarat o adevarata "vanatoare de vrajitoare", incercand sa afle daca avem vreo "sursa" printre angajatii sai * Comportamentul sau a fost cel putin straniu, Enache recomandand "institutiei-mama", Directia pentru Protectia Copilului, diminuarea salariilor la angajatii care nu fac parte din "gasca" sa * Astfel, cateva persoane s-au trezit dintr-o data ca primesc salarii mai mici cu cel putin un milion, desi nu comisesera nici o abatere si isi vazusera de treaba * De fapt, Enache a completat fisele de punctaj ale salariatilor, trecand informatii nereale, in baza carora cei de la Directie au decis scaderea veniturilor * Directorul adjunct al Directiei, Elena Tudor, a declarat ca Enache a trecut in fise propriile aprecieri, fara sa stie ce impact vor avea acestea asupra salariilor * Potrivit surselor noastre, la Adapostul situat pe strada Decebal continua sa se petreaca numeroase nereguli

In urma cu cateva luni, reporterii de la "ZIUA de Constanta" au descoperit ca Adapostul de zi si noapte pentru copiii strazii a devenit o institutie condusa tiranic de administratorul George Enache. Potrivit unor surse, aici s-au comis mai multe ilegalitati pe care Directia pentru Protectia Copilului le-a trecut cu vederea. Informatiile obtinute faceau referire la "disparitia" unor sponsorizari si donatii, zeci de milioane de lei care ajungeau la birourile din Adapost, dar niciodata in contabilitatea acestuia. Mai mult, aici sunt angajate 16 persoane, desi numarul copiilor de care acestea au grija este, in cea mai mare parte a anului, de maxim opt-noua. Sursele ne mai informau ca pe listele trimise la Directie erau trecuti intotdeauna mai multi copii decat fusesera in realitate. In acest fel, sumele de bani care s-au cheltuit pentru acesti minori inexistenti au ajuns in buzunarele altor persoane. Trebuie spus ca cel care "gestioneaza" activitatea Adapostului este George Enache, un fost militar de cariera care, in urma cu doi ani, a obtinut postul in urma unui concurs la care, uimitor, a participat numai el. Toate ciudateniile privind administrarea Centrului au fost scoase la iveala de reporterii nostri. Acest lucru l-a infuriat peste masura pe seful Enache care, banuind ca avem surse chiar printre angajatii sai, a declansat o adevarata "vanatoare de vrajitoare". Ceea ce ne mira este insa faptul ca cei din conducerea Directiei pentru Protectia Copilului il sprijina neconditionat pe Enache, iar toate controalele contabile trimise la Centru nu au relevat nimic suspect.

Razbunarea, arma... sefului

Suparat ca nu a reusit sa afle daca vreunul dintre salariatii sai a fost cel care a povestit reporterilor despre neregulile de la Centru, Enache a recurs la o manevra murdara. Profitand de pozitia sa si in baza unei decizii a Directiei pentru Protectia Copilului, seful s-a "razbunat" pe angajatii pe care nu ii suporta, taindu-le din salarii. Astfel, cand i s-a cerut sa faca fise de punctaj pentru fiecare membru al personalului, administratorul a reactionat subiectiv, trecand tot felul de minciuni si greseli. In acest fel, unii dintre angajatii aflati pe "lista neagra" s-au trezit ca li se taie peste un milion din salariu, fara nici o explicatie. In momentul in care i s-a cerut socoteala, Enache a declarat ca el doar a completat fisele si nu a recomandat nici o scadere a veniturilor. De partea cealalta, cei de la Directie au afirmat ca scaderea s-a facut in baza punctajelor trimise de Enache. Fata de aceste ilegalitati comise, ZIUA de Constanta" a contactat conducerea Directiei, incercand sa afle mai multe detalii si, daca exista, modul de rezolvare a acestor nereguli. Directorul adjunct al Directiei, Elena Tudor, ne-a declarat ca evaluarea personalului unei institutii este o cerinta a Codului Muncii si se efectueaza anual. Elena Tudor a admis ca scaderile salariale s-au facut in baza aprecierilor lui Enache. Directoarea i-a luat insa acestuia apararea, spunand ca probabil seful nu a stiut ce repercusiuni vor avea deciziile sale. Astfel, Enache nu ar fi stiut ca, daca pe lista lui X scrie tot felul de bazaconii, acestuia nu i se va taia din venit. Noi ne indoim de acest lucru si suntem aproape siguri de reaua-intentie a administratorului. Ceea ce este insa tragic consta in faptul ca mai multe persoane nevinovate sufera din cauza comportamentului dictatorial si isteric al lui Enache. Potrivit Directiei, este vorba, asadar, de o regretabila eroare care, potrivit conducerii, va fi reparata in curand. Problema este ca George Enache conduce inca Adapostul asemeni unui stapan de sclavi din timpul Americii coloniale si, mai mult ca sigur, continua sa savarseasca ilegalitati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii