Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:33 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In grajdul cailor, din indiferenta autoritatilor

ro

15 Jun, 2004 00:00 1399 Marime text

Ion Constantin din Constanta a fost extorcat de doua case

In 1984, comunistii i-au confiscat lui Ion Constantin o casa de pe strada Panait Holban nr. 15, pe motiv ca avea mai multe proprietati * El s-a trezit drept chirias chiar cu Gheorghe Cotrumba, cel caruia incercase sa ii vanda imobilul si care - spune el - l-a si reclamat * Dupa 1989 el a revendicat imobilul, dar primarul Mihaiesi a acceptat ca locuinta sa ii fie vanduta chiriasului Cotrumba, desi era in litigiu * Un prieten din copilarie, Mihai Anastasiu, a pretins ca are o pila la Valeriu Stoica si ca il va ajuta sa isi recapete casa; sub acest pretext, i-a cerut actele imobilelor * Dupa doua luni, a profitat de faptul ca Ion Constantin are numai doua clase si l-a pus sa semneze un act notarial prin care ii ceda lui cel de-al doilea corp de casa * Constantin locuieste acum cu sotia sa in grajdul cailor, pe care l-a amenajat cat a putut pentru a deveni locuibil, si ia masa la cantina saracilor

Povestea lui Ion Constantin este o parte din lungul sir de abuzuri ale autoritatilor, in urma carora oameni nevinovati isi pierd agoniseala de o viata. Constantin s-a nascut in urma cu 74 de ani in Constanta si provine dintr-o familie de "chiaburi". Parintii lui au venit din partile Brailei si s-au asezat in Constanta, in cartierul Anadalchioi. Treptat, ei si-au deschis pravalii si restaurante, au crescut animale, devenind negustori importanti. Ion Constantin a iubit de mic caii. "Mi-au placut caii. Am mostenit meseria lui tata. Aveam cei mai buni cai din Constanta". Dupa venirea comunistilor la putere, Ion Constantin a fost carutas, castigand bani frumosi din aceasta activitate.Necazurile lui au inceput in 1997, cand i-a vandut lui Gheorghe Cotrumba o casa din cele doua corpuri pe care le detinea in cartierul Anadalchioi, pe strada Panait Holban nr.15. Vanzarea s-a facut pe o chitanta de mana. Pana in 1984, Cotrumba a incercat in zadar sa obtina buletin de Constanta, caci in acea perioada era nevoie de multe formalitati si solicitantul trebuia sa indeplineasca conditii foarte stricte. In consecinta, s-a stabilit la tribunal, in prezenta unui executor judecatoresc si a doi martori, ca Ion Constantin sa ii dea banii inapoi lui Gheorghe Cotrumba in termen de 30 de zile si sa isi primeasca in schimb casa. Constantin s-a supus si a platit, iar Cotrumba l-a rugat sa il mai lase sa locuiasca doua luni, pana isi gaseste altceva. In acest rastimp insa, chiriasul l-a denuntat pe Constantin la primarie ca detine trei proprietati, lucru total interzis de etica socialista. Chiar daca petitionarul numarase, pe langa cele doua case si grajdul cailor, a fost intocmita o comisie care a trecut casa cu pricina in proprietatea statului, iar Cotrumba a devenit chirias. Dupa 1989, Constantin a revendicat imobilul, dar il astepta insa alta surpriza. Desi a mers in audienta la primarul Gheorghe Mihaiesi, iar imobilul era in litigiu, acesta nici nu l-a ascultat si a acceptat solicitarea lui Cotrumba de a cumpara casa.

Escrocat de un prieten, cu ajutorul unui notar

De parca toate acestea nu ar fi fost de ajuns, Constantin a ramas si fara cel de-al doilea corp de casa, fiind escrocat de un prieten din copilarie. Vazand ca se zbate sa obtina inapoi ceea ce este al lui, Mihai Anastasiu, zis Misu Albanezul, pe atunci om de afaceri, administratorul campingului "Cerbul lopatar" si al unor magazine in Constanta, s-a oferit sa il ajute. "Mi-a spus ca o nepoata de-a lui e in relatii bune cu Valeriu Stoica si ca ma ajuta sa imi iau inapoi casa. Mi-a cerut sa ii dau actele caselor, spunandu-mi ca in doua-trei zile ma rezolva. I-am dat actele in prezenta a trei martori. L-am cautat dupa o luna la "Cerbul lopatar" si am aflat ca e plecat in Noua Zeelanda, sa aduca niste masini. Dupa inca o luna m-a chemat la notarul Grigore Paun si m-a pus sa semnez o hartie, spunandu-mi ca o sa imi iau casa inapoi. Eu, daca am numai doua clase, nici nu am stiut ce semnez. Asa am pierdut si a doua casa. Am incercat sa stau de vorba cu el. L-am cautat la biroul unui magazin de-al lui din Constanta. A spus ca imi da banii, a deschis un sertar si a scos de-acolo un baston de militian. M-a batut in cap si peste gura cu el, pana m-a umplut de sange, intrebandu-ma daca mai vreau ceva de la el". Ulterior, casa a fost vanduta de trei ori, fiecare nou proprietar ignorand faptul ca imobilul se afla in litigiu. Mai mult, Constantin declara ca ultimul vanzator, Asan Sali, a declarat in fata instantei ca i s-a adus la cunostinta faptul ca imobilul este in litigiu si ca nu il va vinde. "El insa a vandut apoi casa, pentru ca o luase foarte ieftin, chilipir. Nu l-a mai interesat ca e in litigiu". Ramas fara adapost, Ion Constantin s-a mutat in grajdul cailor. A amenajat cum a putut cladirea, a pus la inceput celofane in usa si baloti in geam, ca sa nu ii intre zapada in "casa". In schimb, atunci cand ploua, apa ii intra in casa prin acoperis, iar unul dintre pereti sta sa cada. "Stau inghesuit aici cu femeia. Dupa 50 de ani de munca zilnica, nu ma pot bucura de o batranete linistita. Suntem obligati sa luam masa la cantina saracilor", se plange Constantin, care insa e hotarat sa mearga pana la capat si sa obtina in instanta tot ceea ce ii apartine de drept.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii