În „spatele" dosarelor Cine lucrează pentru DNA Constanţa
În „spatele" dosarelor: Cine lucrează pentru DNA ConstanţaCu o activitate apreciată ca fiind bună în raportul întocmit de Structura Centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru munca susţinută în cursul anului 2011, Serviciul Teritorial Constanţa al DNA pare uneori să pălească în faţa realizărilor mult mai sonore de la Centru. Cu toate acestea, sute de dosare penale sunt înregistrate anual la DNA Constanţa, iar o parte dintre ele ajung în instanţă. În contextul în care anticorupţia întotdeauna a ridicat semne de întrebare, părerile fiind împărţite atât cu privire la imparţialitatea anchetatorilor, cât şi cu privire la metodele utilizate de aceştia pentru a strânge probe, ZIUA de Constanţa vă prezintă structura Serviciului Teritorial Anticorupţie Constanţa al DNA.
În prezent, patru procurori se luptă cu anticorupţia la Constanţa. Aceştia sunt procurorul Sorin Constantinescu, delegat în funcţia de procuror-şef serviciu, din toamna anului trecut, fostul şef delegat al Serviciului Teritorial Anticorupţie, magistratul Beatrice Silvia Şişman, procurorul Oana Blendea, dar şi magistratul Corina Mihaela Scăeţeanu, detaşat din cadrul Parchetului Tribunalului Constanţa la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Procurorilor li se adaugă, potrivit datelor oficiale afişate pe site-ul Structurii Centrale, patru ofiţeri de poliţie judiciară, din cei peste 150 de ofiţeri şi agenţi înregistraţi la nivelul întregii Direcţii. Cei patru ofiţeri de poliţie sunt Victor Sorin Băran, Doru Dinuţ, Viorel Petroşan şi Vasile Gabriel Rătăvoi, toţi încadraţi oficial la Serviciul Teritorial Constanţa. Totodată, Anticorupţia constănţeană mai beneficiază şi de sprijinul unui specialist, fiind vorba despre Domnica Neacşu. Aceasta a înlocuit-o în funcţie pe Maria Bostan, care şi-a desfăşurat activitatea la DNA Constanţa până la data de 1 decembrie 2010. Grefierul şef serviciu al instituţiei constănţene este Mariana-Liliana Ulmeţeanu, în timp ce Luciana Laura Bădică îndeplineşte funcţia de grefier.
Activitate apreciată la Centru
Lucrătorilor DNA Constanţa şi se adaugă şi conducătorul auto George Nicoară. Aşa cum menţionam anterior, Serviciul Teritorial Constanţa a fost apreciat de specialiştii de la centru, aceştia afirmând că structura „a continuat să înregistreze îmbunătăţiri în activitate, reflectate de majoritatea indicatorilor statistici prin creşterea numărului cauzelor de soluţionat, al celor soluţionate, al soluţiilor pe fond dispuse, a numărului de rechizitorii şi al inculpaţilor trimişi în judecată". Concret, cifrele spun că, din punct de vedere cantitativ, au crescut cu 20,57% cauzele de soluţionat, numărul acestora fiind de 416 în 2011 faţă de 345 în 2010, în timp ce numărul cauzelor soluţionate a crescut cu 16,56%, procurorii soluţionând 183 de dosare în 2011, faţă de 157 în anul anterior. „Prejudiciul total reţinut prin rechizitorii a fost de 10.303.022 de lei şi 2.502.500 de euro, comparativ cu 3,5.173.157 de lei şi 1.132.000 de euro, în anul 2010", se arată în raportul DNA. Nu în ultimul rând, structura de la centru a precizat că, la Constanţa, a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile a căror valoare a fost stabilită la suma de 2.295.296 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp