Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In spatele frontului

ro

27 Mar, 2003 00:00 997 Marime text

Soldatii americani stationati la Mihail Kogalniceanu sunt cu gandul la camarazii lor din Irak

Vestile rele referitoare la moartea camarazilor pe frontul din Irak intristeaza tot contingentul american stationat la Kogalniceanu * Preotii militari americani si-au intrat de mult in atributii * In randul soldatilor americani exista nu mai putin de 2.100 de convingeri religioase * Informatiile de pe front sunt urmarite de militari ori la TV ori prin alte mijloace de informare * La Kogalniceanu exista si cateva femei-pilot care asteapta sa plece in misiuni * In putinul timp liber ramas peste zi americanii se joaca pe computere, citesc sau corespondeaza cu familiile din SUA

Cei peste 1.500 de militari americani stationati la Baza 57 Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, care au ca rol asigurarea podului aerian intre vestul Europei si zona de conflict din Irak, se afla, de aproximativ doua luni de zile, in stare de alerta. Asta inseamna ca, in aceasta perioada, incepand din prima zi de cand au aterizat pe pamant romanesc si pana in prezent, americanii de la Kogalniceanu au avut de suportat si bineinteles ca vor mai avea de suportat vitregiile vietii de cazarma, cu regulamentele ei restrictive cu tot. In general, cei stationati la aeroport sunt in majoritate militari specializati in comunicatii si logistica, Kogalniceanu devenind un important punct de tranzit aerian al statelor Europei de Vest catre Kuweit si zonele de razboi. Zilnic, pe aici se perinda sute sau chiar mii de alti militari americani sau englezi care participa efectiv la luptele din Irak, sute de tone de alimente sau armament sunt incarcate sau descarcate pe pistele aeroportului romanesc, cu destinatia Irak. Toate aceste marfuri sau trupe sunt mai intai trecute in revista si departajate pe trasee sau curse de catre militarii americani de la Kogalniceanu. Daca inainte de inceputul luptelor soldatii de la Baza 57 se aratau increzatori in victoria fulger a trupelor aliate impotriva lui Saddam, fiind putin cam indiferenti fata de evenimentele din teren, acum se pare ca situatia s-a schimbat. Atitudinea americanilor din baza romaneasca s-a schimbat o data cu primirea vestilor legate de moartea primilor soldati americani in luptele cu trupele irakiene. Vizavi de acest aspect, si nu numai, am contactat reprezentantii acestor trupe stationate la Kogalniceanu, in vederea lamuririi starii de spirit la nivelul intregului contingent american din Baza 57 Aeriana.

Cu sufletul alaturi de camarazi

Soldatii americani de la Kogalniceanu mai au timp din cand in cand sa se mai si informeze in legatura cu evenimentele din front. De obicei, acestia, in orele de relaxare sau de pauza, vizioneaza la televizoarele instalate in cazarmile de repaus programul postului american CNN. Dupa cum au afirmat chiar sefii lor directi, militarii din Baza 57 devin foarte tristi atunci cand primesc rapoarte despre soldatii si pilotii lor cazuti in razboi. In acelasi timp, toti recunosc ca acestea sunt unele din riscurile pe care si le-au asumat cand s-au inrolat in armata SUA. Toti au cantarit costurile libertatii cu valoarea vietilor lor si simt ca uneori se merita riscul atunci cand este vorba de viata oamenilor de a trai in libertate si fara teama. Opinia generala este aceea ca nimeni nu vrea razboi, dar este de datoria soldatului american sa mearga la lupta atunci cand este chemat. Cei mai multi dintre ei s-au antrenat alaturi de cei implicati direct in conflictul actual si sunt dornici sa plece sa-i ajute pe camarazii lor aflati pe frontul din Irak. Parerea unanima este ca cel mai bun mod de a-i ajuta pe camarazii lor din Irak este continuarea mentinerii podului aerian deschis si tranzitarea fara intrerupere a echipamentului si resurselor umane catre zonele unde este nevoie.

Binecuvantarea trupelor

In prezent, americanii din baza Mihail Kogalniceanu au in randul lor nu mai putin de trei preoti. Unul pentru fortele aeriene si alti doi pentru armata. Oficialii nu cunosc cu precizie cate orientari religioase exista in randul militarilor de aici, deoarece nu s-a efectuat inca o evidenta pentru aceasta baza. Libertatea religioasa, tipic americana, ofera posibilitatea acceptarii multor religii in armata SUA. In prezent, ca cifra globala, exista in armata SUA peste 2100 de religii. Preotii militari tin regulat cate doua slujbe religioase in zilele de duminica si mai multe studii biblice in timpul saptamanii pentru cei din baza. Ca si dupa modelul romanesc, acesti preoti desfasoara slujbele in capele ecumenice sau chiar in cazarmile militarilor. Indiferent de religie, militarii se pot adresa preotilor in vederea rezolvarii anumitor probleme personale. Rolul acestor preoti este identic ca cel al preotului din binecunoscutul serial de televiziune MASH, model despre care ni s-a spus ca este cel mai bun exemplu care trateaza acest aspect. Slujbele tinute de preotii americani sunt frecventate des de cele cateva femei-pilot sau cele din personalul medical din artilerie, care sunt aflate in tranzit catre Irak. Deocamdata, numarul femeilor combatante din baza Kogalniceanu nu este cunoscut nici macar oficialilor, la insistentele noastre fiindu-ne oferita tot o cifra de ansamblu la nivelul armatei a aerului SUA, unde femeile detin o pondere de 19,4 procente si 15,4 la suta din intreaga armata americana.

Scrisori si E-mail-uri

Legaturile afective si chiar cele amicale intre soldatii incartiruiti la Kogalniceanu si familiile sau prietenii lor din SUA, precum si informatiile legate de evolutia lucrurilor in lume sunt intretinute si obtinute prin mai multe metode. Acestia citesc ziarele americane care sunt aduse pe calea aerului de pilotii avioanelor de transport Hercules sau C 117, cu toate ca sunt aduse la o zi sau doua dupa aparitie. Pe langa ziare, mai sunt aduse si alte zeci de reviste sau magazine care sunt, de obicei, rasfoite in pauzele de cafea de la ora 09.00 si ora 14.00. Pe de alta parte, accesul la Internet, E-mail si televizor al militarilor este liber, bineinteles cu asigurarea unei minime securitati a transmiterii de informatii cu regim special. Chiar daca nu inteleg limba romana, am aflat ca americanii de la Kogalniceanu asculta cu placere mai multe posturi de radio romanesti din frecventa FM, ascultand, in principal, muzica. La televizor vizioneaza, dupa cum am mai spus, in primul rand postul CNN, apoi Euro News si Fox. In baza Kogalniceanu exista trei antene TV cu legatura directa la satelit cu care se pot receptiona peste trei sateliti de televiziune si 600 de posturi TV. Bineinteles ca unii militari prefera sa-si "omoare timpul" scriind scrisori clasice, cu stilou pe hartie, iubitelor sau sotiilor de acasa. Scrisorile sunt, de asemenea, trimise acasa in SUA prin intermediul pilotilor avioanelor care aduc corespondenta oficiala. In scurtele perioade de pauza dintre cursele aeriene, militarii americani obisnuiesc sa joace jocuri cazone sau citesc ori comunica cu prietenii sau familiile prin E-mail sau telefon. Altii fac sport, alergand de cateva ori in jurul pistelor aeroportului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii