Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu cu degajări mari de fum! Zeci de bătrâni, evacuați dintr-un cămin pentru persoane vârstnice (GALERIE FOTO)

ro

14 Jan, 2023 10:07 1648 Marime text

foto: ISU Giurgiu În această dimineață, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă, pe strada Ramadan din municipiul Giurgiu., informează ISU Giurgiu. 

Incendiul se manifesta violent, cu degajări de fum, iar casa se afla în imediata apropiere a unui cămin pentru persoane vârstnice, situat pe șoseaua Sloboziei. Fumul a pătruns și în clădirea respectivă, fiind necesară evacuarea a 28 de persoane care erau cazate în cămin și a personalului de serviciu, ca măsură de protecție. Acestea se aflau la parter și la etajul 1 și au fost evacuate de pompieri în curtea căminului. Imediat, s-au aerisit toate încăperile afectate de fum, la etaj, iar 27 de persoane au fost conduse în sălile amenajate la parterul clădirii. O femeie, în vârstă de 91 de ani, cu probleme medicale deja existente, a fost preluată de un echipaj SMURD și transportată la spital.

Concomitent cu acțiunea de evacuare și salvare a persoanelor, pompierii au acționat pentru stingere incendiului la locuința din strada Ramadan. Acesta se manifesta pe o suprafață de aproximativ 250 mp.

Proprietarii locuinței s-au autoevacuat și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. , a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu, Nicoleta Beianu. 


Au ars ferestre, uși, mobilier, electronice și electrocasnice, o tonă de lemne de foc, articole textile, iar pereții casei s-au degradat în proporție de aproximativ 65%.

Alte două proprietăți au fost afectate de acest incendiu. 

La căminul pentru persoane vârstnice, s-au deteriorat o fereastră PVC, izolația exterioară a clădirii pe o suprafaţă de aproximativ 25 mp și un aparat de aer condiționat.
La un alt vecin, au ars două ferestre PVC și s-a deteriorat tencuiala casei pe o suprafață de circa 30 mp. 

Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere., mai transmite sursa citată. 

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o cisternă, o descarcerare, un echipaj SMURD și două ambulanțe SAJ. 

Informare preventivă 

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure: 

- verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
- curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
- tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
- îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
- păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii