Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incendiu la platforma Petromidia

ro

07 Nov, 2009 00:43 4074 Marime text
rompetrol_-_petromidia_incendiu_-_pompieri_online_2.jpgDoi muncitori au fost carbonizaţi, iar un supravieţuitor transportat la Bucureşti

Pompierii privaţi ai platformei Petromidia, şase autospeciale şi o autoscară din cadrul ISU Dobrogea s-au luptat mai bine de opt ore cu incendiul. Autorităţile au demarat anchete de specialitate şi încearcă să elucideze cauzele şi circumstanţele care au dus la producerea tragediei

Un incendiu de proporţii, izbucnit joi noaptea, în jurul orei 22.30, în Secţia de Granulare a rafinăriei, a provocat moartea a două persoane şi rănirea gravă a singurului supravieţuitor, care a ajuns la spital cu arsuri de gradul II şi III pe aproape toată suprafaţa corpului.

Potrivit lucrătorilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea, angajaţii Petromidia le-au solicitat intervenţia prin 112, joi noaptea, în jurul orei 22.30, la Secţia de Granulare din incinta rafinăriei Rompetrol, unde o instalaţie aflată în revizie a fost cuprinsă de flăcări. Şase autospeciale şi o autoscară din cadrul ISU Dobrogea şi două echipaje SMURD s-au alăturat pompierilor Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă al platformei Petromidia. Militarii au localizat incendiul la turnul de granulaţie polietilenă de joasă presiune, situat în zona Petrochimie a platformei. Utilajul de dimensiuni 6x7 metri, cu o înălţime de aproape 40 de metri se aprinsese, focul ameninţând să se extindă şi să cuprindă cele 10 tone de pudră de polietilenă. „Intervenţia a fost destul de dificilă, având în vedere că turnul de răcire al granulelor prafului de polietilenă are o înălţime de aproape 40 de metri", a afirmat colonel Traian Oprea, şef ISU Dobrogea.

Cei doi muncitori au fost găsiţi morţi

Echipa formată din cei trei muncitori, Cristi Daniel Marin, în vârstă de 39 de ani, şef secţie schimb, Vasile Rusu, în vârstă de 39 de ani, operator chimist, şi Luigi Nicolae, în vârstă de 41 de ani, maistru şef formaţiune, care verificau aparatul după revizie, a fost surprinsă de izbucnirea incendiului şi a rămas blocată în turn, printre flăcări. Militarii sosiţi să-i salveze au evacuat persoanele care mai erau în apropierea instalaţiei şi au început să-i caute pe cei trei muncitori. Cu toate eforturile depuse, pompierii nu l-au mai găsit în viaţă pe primul dintre ei. Bărbatul a sfârşit carbonizat în incendiu. L-au găsit apoi pe supravieţuitor, prăbuşit în agonie, cu arsuri pe aproape tot corpul. Luigi Nicolae reuşise să iasă din instalaţie şi să se adăpostească. Medicii de la SMURD l-au preluat imediat şi l-au transportat de urgenţă la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. Pompierii au intrat în alertă pentru a salva şi cea de-a treia victimă, care nu era de găsit printre flăcări şi fum. Trupul neînsufleţit a fost găsit după lichidarea incendiului. Vasile Rusu avea o experienţă de 20 de ani în cadrul rafinăriei, era căsătorit şi avea trei copii, iar Cristi Daniel Marin lucra de opt ani, era căsătorit şi avea un copil. Luigi Nicolae, lucrează la rafinărie de şapte ani şi are soţie şi copil.

rompetrol_-_petromidia_incendiu_-_pompieri_online.jpgPronostic medical rezervat pentru supravieţuitor

Cel care a reuşit să supravieţuiască flăcărilor, Luigi Nicolae, în vârstă de 41 de ani, a ajuns la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii sanitare constănţene, doctorul Florian Stoian, pacientul a suferit arsuri de gradele II şi III. Medicii au reuşit să-l stabilizeze şi l-au internat la Secţia de Terapie Intensivă, însă, în jurul orei 02.00, muncitorul a fost transportat de urgenţă, cu o ambulanţă, la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri (SCCPRA), din Capitală. Potrivit reprezentanţilor spitalului din Bucureşti, pacientul a fost luat în primire, în jurul orei 05.00, de doctorul Cristian Niţescu, directorul medical al unităţii sanitare. Potrivit Mediafax, directorul medical al spitalului bucureştean, Cristian Niţescu, ar fi declarat că bărbatul era conştient atunci când a fost adus la unitatea sanitară. El le-a povestit medicilor că, în timpul incendiului, s-a aruncat de la etaj ca să se salveze. În urma controlului amănunţit la care a fost supus, Niţescu a specificat că bărbatul nu are leziuni provocate de cădere, ci doar arsuri pe faţă, membrele superioare şi membrele inferioare, torace posterior şi lateral. Cadrele medicale spun că arsurile profunde, de gradul III, îi afectează 10% din suprafaţa corporală. Pacientul nu are arsuri pe căile respiratorii superioare. Bărbatul este internat la Secţia de Terapie Intensivă a SCCPRA din Bucureşti şi supravegheat de medicul Carmen Orban, managerul spitalului. Echipa de specialişti depune toate eforturile posibile ca să-l menţină stabil şi spune că, dacă evoluţia va fi una favorabilă, în cursul zilei de luni, cel mai probabil, pacientul va fi supus unei intervenţii chirurgicale de excizie-grefare, respectiv un transplant de piele.

Nu a fost afectat mediul

Începând de ieri dimineaţă, conducerea societăţii Rompetrol Rafinare, procurorii constănţeni şi reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa au demarat anchete, pentru a putea stabili cu exactitate circumstanţele în care a avut loc producerea incendiului, precum şi cine îşi asumă responsabilitatea. Potrivit reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa „instalaţia la care au izbucnit flăcările intră sub incidenţa Directivei SEVESO. În cursul zilei de ieri, autolaboratorul APM Constanţa a efectuat măsurători asupra calităţii aerului, pentru indicatorii NO2, NOx, CO, SO2. În urma cercetărilor şi a analizei de la faţa locului, s-a stabilit că nu s-au înregistrat depăşirea şi nici creşterea valorilor normale. Măsurătorile s-au efectuat între orele 1.00 - 06.00, în zona Poarta 2 Rompetrol, la limita incintei industriale, la aproximativ 100 m de instalaţia afectată", spun reprezentanţii APM. În zonele populate, în care ar putea exista un potenţial impact al activităţii Rompetrol, sunt în funcţiune două staţii automate de monitorizare a calităţii aerului - în centrul oraşului Năvodari (CT6) şi în zona Năvodari Tabără (CT3). Valorile înregistrate la aceste staţii, atât în timpul nopţii de joi, cât şi în cursul zilei de ieri sunt cele obişnuite. Monitorizarea va continua prin staţiile fixe, iar în eventualitatea modificării condiţiilor prezente, care la ora actuală sunt stabile atât meteorologic cât şi tehnologic, autolaboratorul va fi trimis din nou pe teren.

rompetrol_-_petromidia_incendiu_-_pompieri.jpgPoziţia Grupului Rompetrol

Conducerea rafinăriei este de părere că totul a pornit de la o greşeală comisă de unul dintre muncitori. „Nu se ştie ce operaţiune au efectuat cei trei în acel moment, când a izbucnit acest incendiu. În mod sigur a fost vorba despre o greşeală. O eroare umană", a precizat Dumitru Neculai, director general Rompetrol, secţia Petrochimie. Potrivit Rompetrol, toţi cei trei muncitori care se aflau la locul producerii incendiului aveau experienţă vastă în domeniu, dar prima variantă luată în calcul, în ceea ce priveşte cauza declanşării focului, este aceea a unei erori umane. „Instalaţia se afla în faza de repornire, după o revizie. În buncăr se adunaseră aproape zece tone de polimer pudră", a declarat Felicia Andrei, reprezentant Petromidia. Conducerea societăţii Rompetrol Rafinare - Complexul Petromidia a precizat că revizia instalaţiei respective se încheiase, iar aceasta urma să fie pusă sub tensiune, conform procedurii tehnologice. Reprezentanţii societăţii au afirmat că instalaţia fusese bine pregătită şi, în mod normal, incidentul nu ar fi trebuit să aibă loc. Conducerea Grupului Rompetrol îi va sprijini pe membrii familiilor celor trei muncitori din toate punctele de vedere. Potrivit Rompetrol Petrochemicals (RP), divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, la ora 22.20, a izbucnit un incendiu în Secţia Granulare aferentă instalaţiei de polietilenă de joasă presiune, pe fondul lucrărilor de repornire. Echipajele de pompieri ale rafinăriei Petromidia şi cele ale ISU Dobrogea au intervenit prompt pentru limitarea şi neutralizarea incendiului, acesta fiind stins la ora 06.40. Intervenţia a fost îngreunată de vremea nefavorabilă (ceaţă), dar şi de înălţimea focarului (36 metri). In prezent, la nivelul platformei s-a constituit o echipa mixtă, formată din RP, Rompetrol Rafinare şi Rominserv, pentru stabilirea cauzelor care au condus la producerea acestui incident. În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, monitorizarea efectuată a confirmat că nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor normale de emisie. Activitatea celorlalte instalaţii ale RP şi a companiilor prezente pe platforma Petromidia, inclusiv Rompetrol Rafinare - rafinăria Petromidia, nu a fost afectată, acestea fiind în parametri normali de funcţionare. Rompetrol Petrochemicals îşi va îndeplini în continuare toate obligaţiile contractuale faţă de clienţii săi, livrările de polietilenă de joasă presiune urmând a se realiza din stocurile companiei. În perioada 27 octombrie - 5 noiembrie, RP şi-a întrerupt activitatea de producţie pentru realizarea reviziei tehnice programate. În urma lucrărilor specifice, instalaţiile companiei au fost pornite conform fluxului tehnologic (recuperare - purificare hexan, reacţie, separare uscare pudră). În prezent, pe platforma Petromidia îşi desfăşoară activitatea un număr de opt companii ale Grupului Rompetrol.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii