Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incepe imunizarea cu vaccinul Cantgrip

ro

28 Nov, 2009 02:41 1888 Marime text
copil_vaccin.jpgAproape 60.000 doze de vaccin împotriva virusului A/H1N1, produs de Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino", au ajuns, ieri, la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DSPJ).

Directorul DSPJ, Constantin Dina, a declarat că de luni începe vaccinarea în tot judeţul. Astfel, cu cele 59.350 de doze va fi imunizat, pentru început, personalul medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală. Ulterior, vor fi vaccinate şi celelalte categorii cu risc mare de îmbolnăvire, elevi de liceu şi studenţi. Totuşi, vor fi vaccinaţi doar tinerii de peste 16 ani, deoarece datele obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent arată că vaccinul poate fi utilizat la persoane cu această limită de vârstă.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii (MS), campania de vaccinare se va desfăşura atât în unităţile sanitare, cât şi în unităţile de învăţământ, prin cabinetele medicale şcolare şi prin cabinetele medicilor de familie care au în arondare unităţi de învăţământ.

MS recomandă ca persoanele care au fost vaccinate să fie supravegheate de către medicul vaccinator timp de 15 - 20 minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie.

În plus, vaccinul nu se va administra persoanelor care sunt alergice la proteinele din ou, neomicină sau zahăr. De asemenea, nu pot fi vaccinate nici persoanele care prezintă simptomatologie febrilă.

În plus, sunt şi reacţii adverse, potrivit Ministerului Sănătăţii, care pot apărea şi care sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul gripei sezoniere. Astfel, poate apărea roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectării, uşoare stări febrile, iar în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. De asemenea, în cazul organismelor cu sistemul imunitar scăzut, pot apărea stări pseudo-gripale din cauza reacţiei organismului în încercarea de a produce anticorpii protectori.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că vaccinul românesc, Cantgrip, a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie, iar din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon.

Totuşi, vaccinarea împotriva virusului pandemic poate fi refuzată deoarece, deşi este recomandată, nu este obligatorie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii