Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infractorii nu au sanse in fata detectorului de minciuni

ro

07 Feb, 2004 00:00 3355 Marime text

Testul Poligraph, un instrument foarte exact

Primele aparate de acest gen au aparut in Romania dupa 1980 si erau mecanice, marja de eroare in cadrul testarilor fiind, la acea vreme, destul de mare * Din anul 1990, Serviciul de Criminalistica din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta foloseste un aparat electronic tip Lafayette, a carui acuratete este de 96-98% * Singurul expert in materie este comisarul psiholog Liviu Chesnoiu, specialist care de-a lungul activitatii a participat la 10.000 de testari * Testarea cu aparatul este intotdeauna insotita de alte examinari suplimentare, menite sa nu dea nici o sansa infractorului * Chesnoiu a evidentiat faptul ca detectorul este un instrument exact, dar rolul cel mai important ii apartine totusi psihologului, care stie intotdeauna ce intrebari sa puna si care realizeaza daca subiectul testat este sau nu vinovat * Testul Poligraph se foloseste doar in cazurile cu autori necunoscuti, in infractiunile violente si numai cu acordul suspectului # In Romania, rezultatul unui test nu este acceptat direct ca mijloc de proba, acest lucru ramanand la latitudinea judecatorului * Munca psihologului este foarte importanta, un real sprijin in munca organelor de cercetare penala

Detectorul de minciuni este un aparat care si-a castigat in ultimele decenii o celebritate meritata, el dovedindu-se un instrument foarte util pentru organele de cercetare penala la rezolvarea infractiunilor violente. Testarile Poligraph au fost folosite pentru prima data in Statele Unite si in prezent sunt admise ca mijloace de proba in 15 state. Romania a adoptat aceste aparate, dar in prezent aceste testari nu sunt admise direct ca mijloace de proba, folosirea lor ramanand la latitudinea judecatorului. Instrumentul este unul exact, dar fara existenta unui specialist nu ar aduce rezultate deosebite. Testele efectuate cu acest aparat in judetul Constanta si munca psihologilor criminalisti au fost subiectele unei conferinte de presa organizate ieri dupa-amiaza la sediul Inspectoratului Judetean de Politie. La intalnirea cu reprezentantii mass-media a raspuns prezent comisarul Liviu Chesnoiu, psihologul si expertul poligraf din cadrul Inspectoratului. Chesnoiu este singurul specialist in materia detectoarelor de minciuni, avand la activ peste 10.000 de participari. Membru al Asociatiei Americane Poligraph, psihologul aplica metoda din State, aparatul existent la Constanta fiind unul electronic tip Lafayette. In Romania detectoarele au intrat in anii `70, primele tipuri fiind mecanice. In prezent, exista promisiuni ca la Constanta sa fie adus un Poligraph pe computer. Compartimentul condus de Chesnoiu deserveste si judetele Tulcea, Ialomita si Calarasi si se afla in dubla subordonare atat fata de conducerea IPJ, cat si de Institutul National de Criminalistica. Testarile Poligraph se fac doar in cauzele penale cu autori necunoscuti si la infractiunile de violenta, precum omoruri, talharii si violuri. Cei testati sunt suspectii, care trebuie insa sa isi dea consimtamantul. Daca subiectul refuza detectorul, este clar ca se teme de ceva si se afla oricum in atentia celor ce cerceteaza cazul. Potrivit lui Chesnoiu, detectorul de minciuni este precum un aparat medical, iar in incapere sunt acceptate doar doua persoane: expertul si subiectul examinarii. In situatia in care subiectul este cetatean strain (lucru destul de obisnuit la Constanta), se admite si prezenta unui interpret. Fapt foarte important, la testare nu sunt admisi minorii, gravidele, alcoolicii cronici si bolnavii psihici. Chesnoiu a evidentiat inca o data faptul ca testarea este un indiciu, si nu o proba. Psihologul trebuie sa citeasca "din scoarta in scoarta" dosarele si nu lasa totul la voia intamplarii. Foarte bun psiholog, el trebuie sa aiba mereu la indemana teste noi si alte cai de atac a caror finalitate este mereu recunoasterea de catre infractor a faptei comise. Subiectul este conectat la aparat care tine cont de puls, tensiune arteriala, senzori si reactii galvanice ale pielii. Pentru psiholog conteaza si stresul in voce. Aparatul Lafayette da doua diagnostice, unul procentual, iar celalalt grafic, ambele usor de "citit" de catre specialist.

Teste obisnuite si strategii inedite

Orice suspect care si-a dat consimtamantul este testat intai cu un set de zece intrebari. Patru dintre acestea sunt intotdeauna relevante, fiind in legatura cu speta in cauza. Celelalte intrebari sunt de control si neutre. Acuratetea aparatului aflat in sediul IPJ este de 96-98%. Metodologia sistemului poligraf este formata din 14 teste la care subiectul trebuie sa raspunda doar cu "da" sau "nu". Psihologul face modificari "din mers", in functie de tipologia subiectului si de cazul in sine. La un caz de omor, de exemplu, unele intrebari se succed la intervale diferite, avand unele modificari si debusoland subiectul. Dupa setul de zece intrebari urmeaza testul cartonaselor. Subiectul trage un carton dintr-un pachet de zece-douasprezece, dupa care trebuie sa raspunda cu NU la toate intrebarile, mintind astfel la una dintre ele. Comisarul Chesnoiu spune ca, dupa acest test, cei nevinovati se linistesc subit. Psihologul are mijloace specifice de a lua mereu prin surprindere subiectul, tot sistemul de aparare al vinovatului cazand la un moment dat. Un alt test important este cel al intrebarilor cu DA, unde aparatul releva daca subiectul a mintit. Comisarul spune ca, in anumite cazuri, subiectilor care au suferit un tratament inadecvat li se dezvolta un sentiment de culpabilitate, existand reactii adverse la toate chestionarile. Pentru a nu-i confunda pe acesti "speriati de bombe" cu vinovatii, psihologul pune uneori intrebari stupide si da exemple fictive, reusind sa faca sa dispara acea vina inchipuita a subiectului. Chesnoiu a declarat ca cel vinovat poate fi descoperit imediat de catre un specialist versat dupa cum lasa mereu privirea in jos, clipeste des, etc. Este important testul pre-test, dupa care nevinovatii se linistesc subit.

Cazuri si rezolvari deosebite

Una dintre cele mai interesante spete rezolvate cu ajutorul psihologului a fost cea a unei crime petrecute in urma cu cativa ani intr-un sat din judetul Galati. Un barbat fusese ucis cu cruzime in propria sareta, dar criminalul lasase la locul faptei o geaca in care se aflau cinci tigari Monte Carlo. Intrucat in acea seara toata suflarea satului participase la un chef, cercul de suspecti era de cateva sute de oameni. Lasandu-i la o parte pe cei care nu puteau avea legatura cu crima, specialistii au ajuns la un cerc de cateva zeci de barbati care trebuiau testati cu aparatul Poligraph. Din fericire, criminalul a fost descoperit si aceasta gratie unei stratageme a psihologului. Acesta a agatat in cuier geaca pe care criminalul o lasase la locul faptei. La un moment dat, el l-a intrebat pe criminal ce tigari s-ar putea afla in buzunarul hainei, dandu-i si vreo sase-sapte variante. Ucigasul a dat raspunsul corect, desi probabilitatea era foarte mica. Luat la bani marunti, faptuitorul si-a recunoscut vina. Comisarul Chesnoiu a declarat ca este foarte greu ca cineva sa insele aparatul si sa treaca si de "capcanele" psihologului. Singurele persoane care ar putea dejuca planurile criminalistilor sunt fie un mare actor, fie un alt psiholog sau un mare maestru yoga. Comisarul a prezentat cazul lui Alexandru Radu, tanarul acuzat ca in anul 2002 si-a ucis cu sange rece sotia in vila "Cristina" din statiunea Eforie. Barbatului i s-au facut cinci teste, la toate existand reactii care au relevat faptul ca acesta simuleaza. In cele din urma, procesul a fost stramutat, iar Alexandru Radu a fost achitat, se pare, din lipsa de probe. In acest caz, exista destule zvonuri privind implicarea unor persoane importante din tara care doreau scaparea tanarului. Din nefericire, "gura lumii" nu a fost considerata niciodata mijloc de proba. Un alt caz dat exemplu de Chesnoiu a fost o crima petrecuta in 2003 in comuna Sinoe. Politistii suspectau un individ din comuna, labil psihic care se specializase in agresat femei. Testul poligraf a demonstrat ca barbatul nu ucisese insa pe nimeni. In cele din urma, politistii l-au gasit pe adevaratul vinovat, iar acesta si-a recunoscut vina.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Da Manciu 02 Jul, 2011 08:26 Buna ziua, As vrea sa stiu cum se poate cere un astfel de test pentru elucidarea unei infractiuni. Va multumesc