Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:19 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele Iohannis l-a decorat pe Avram Iancu. Acesta, în premieră mondială, a străbătut înot Marea Neagră. Ce spunea Iancu la Constanţa

ro

13 Dec, 2018 05:27 1603 Marime text
Ieri, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a lui Avram-Marius Iancu, „în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru excepţionala performanţă sportivă, pentru determinarea, pasiunea şi perseverenţa cu care şi-a desăvârşit poziţia de  înotător ultra-performant la nivel naţional şi internaţional”.

Astfel, președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler lui Avram-Marius Iancu.

 
Reamintim că la 30 noiembrie anul acesta campionul de înot Avram Iancu a încheiat cu succes cursa de înot Sulina - Istanbul, începută pe data de 2 septembrie 2018, realizând astfel o nouă premieră mondială a fost stbilită, ieri, de un român.
 
Potrivit paginii sale de Facebook Avram Iancu a ajuns la Istanbul, la 30  noiembrie după amiază, exact la 60 de zile de când a plecat înot de la Sulina.
 
În ultima zi a mai avut de înotat şapte kilometri în strâmtoarea Bosfor.
 
”Fabulos sentimentul”, spunea, atunci, înotătorul român.
 
A înotat în total 623,33 de kilometri. A petrecut în apă 280 de ore,17 minute şi 47 de secunde conform swim tracker-ului care i-a contorizat evoluţia. Asta înseamna o medie de 2,2 kilometri pe oră.
 
Ultimele zile au fost infernale pentru înotătorul român. A înotat timp de 3 zile în strâmtoarea Bosfor.
 
Acesta a înotat fără costum de neopren și fără labe de înot.
 

Bibliotecarul din Petroşani mai spunea pe pagina sa de Facebook:
 
„Am ajuns la destinaţia finală! Au fost 60 de zile! Au fost parcurşi 680 de kilometri, mai mult decât estimarea iniţială. La capătul cursei am înotat şi Strâmtoarea Bosfor, în întregime. A fost o cursă cu multe dificultăţi, pe toate planurile. Dacă ar fi să le înşir n-aş mai termina. Dar, oricât de multe ar fi fost, acestea pălesc în comparaţie cu sacrificiul lui Brâncoveanu şi al fiilor săi. În acest an unic în care sărbătorim împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, acesta a fost felul meu de a sărbătorii Centenarul. Totodată am dorit să transmit faptul că în lume există valori care transcend chiar şi moartea. Iar România are valori! Pentru că fiinţa ei este milenară! Mulţumesc lui Dumnezeu care a înzestrat poporul român cu un ADN puternic. Trăiască România!”
În 2016 a înotat Canalul Mânecii, dintre Anglia și Franța. În 2017 a parcurs înot Dunărea, de la izvoare, până la vărsare în Marea cea mare.

Avram Iancu la Constanţa

pe data de 3 decemrbie, Avram Iancu, bibliotecarul de la Biblioteca Municipală Petroșani care a realizat o premieră mondială prin cursa acvatică Sulina - Istanbul, realizată de-a lungul țărmurilor Marii Negre, a avut la Constanța prima apariție publică de după reușita sa.


Într-o conferință de presă, Avram Iancu a povestit prin ce aventuri a trecut în cei 680 de kilometri înotați fără a purta costum de neopren și labe de scafandru.

"Dedic această victorie românească sacrificiului de la Istanbul al lui Constantin Brâncoveanu și al fiilor săi. Am făcut un efort continuu, am întâmpinat multe dificultăți, dar toate pălesc în fața sacrificiului lui Brâncoveanu. În apele teritoriale românești, am avut probleme cu meduzele, pe care le vezi greu, apa fiind tulbure. Spre finalul cursei, apa a fost din ce în ce mai rece, în Bosfor avea temperatura de 15 grade. Am intrat în apele Bosforului de Ziua Națională a Turciei.  În România, între Gura Portiței și Constanța am întâlnit în apă delfini. Cazinoul se vede foarte frumos de pe apă, păcat că e o ruină, ceea ce a știrbit puțin în plăcerea de a-l privi. În timpul cursei, am avut și momente în care m-a cuprins deznădejdea. Vremea urâtă m-a forțat să stau pe loc zece zile, răbdarea mi-a fost pusă la încercare. Am înotat efectiv în acest marș acvatic 50 de zile. Îi mulțumesc echipei mele care m-a ajutat", a spus, printre altele, Avram Iancu.


Din echipa sa a făcut parte și scafandrul Adrian Zapis."Am avut o mare plăcere de a face parte din această aventură. Am avut foarte mult vânt din față de multe ori, ceea ce ne obosea fizic și psihic. Fac sport de mic dar nu am văzut până acum o așa ambiție că a lui Avram. "Hai, tănculețule!", îi ziceam, pentru că trecea prin valuri de 1,5 m că un tanc. A fost o experiență unică în viață mea. La Caliacra am avut parte de senzații deosebite, curenți din toate părțile care vin și se sparg în tine", a spus Adrian Zapis. 


Sursa foto: ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii