Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Insolvență Damen Shipyards Mangalia LIVE. CITR dezvăluie ultimele detalii legate de procedură (FOTO+VIDEO+DOCUMENT)

ro

18 Sep, 2024 09:43 3123 Marime text
Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR și Florin Constantin, partener în cadrul CITR și Project Manager în procedura Damen Shipyards Mangalia Miercuri, 18 septembrie, la Millenium Hub & Hotel de pe bulevardul Mamaia nr. 135A-137, Constanța, are loc o întâlnire cu reprezentanții CITR, cei care gestionează procedura de insolvență a Damen Shipyards Mangalia.

Aceștia doresc să ofere o perspectivă despre stadiul procedurii și următorii pași în acest proiect.

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR și Florin Constantin, partener în cadrul CITR și Project Manager în procedura Damen Shipyards Mangalia, vor oferi informații despre: stadiul actual al procedurii insolvență Damen Shipyards Mangalia, obiectivul procedurii, acțiuni și perspectiva de reorganizare, provocări și următorii pași. 
 

UPDATE 1

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR ia cuvântul.

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR

“Oferim transparență, predictibilitate asupra aspectelor care prezintă relevanța cu proiectul de la insolvență Damen, cât și ce perspectivă avem.

Procedura insolvenței este un context și o măsură care oferă pe termen limitat protecție, protecție asupra datoriilor acumulate, oferind un cadru în care să se identifice situația și modalitatea cea mai bună de redresare. Rolul administratorului judiciar este de a aplica toate măsurile legale impuse de legea insolvenței privind identificarea situației companiei, datorii și a înțelege situația economică de piață și contextul mai mare în care se află, pentru a identifica cele mai bune soluții.”

În baza deciziei Tribunalului Constanța am preluat calitatea de administrator judiciar. Primul lucru este să înțelegem care este situația curentă.

Pe lângă înțelegerea aspectelor ce țin strict de Șantierul naval Mangalia, ne uităm asupra contextului mai amplu.

Vorbim de piață de profil, celelalte șantiere din Europa și Asia. 


Șantierul naval Mangalia este unul dintre cele mai mari din Europa. Privind cererea de pe piață ne încurajează să credem și să creăm perspective ca activitatea acestei companii să fie relansată. 

 

Astfel, credem că atât din perspectivă actuală a pieței și a nevoilor viitoare a pieței de profil, există perspective reale să vedem o evoluție pozitivă să vedem capacitatea acestei companii.



UPDATE 2 

Florin Constantin, partener în cadrul CITR și Project Manager în procedura Damen Shipyards Mangalia, ia cuvântul. 

Avantajele procedurii de insolvență a Damen - în fapt procedura de insolvență are menirea de a proteja compania. Insolvență nu înseamnă un capăt de linie, nu este faliment, nu înseamnă ca nu mai poți continua activitatea. Înghețarea datoriilor vechi ale datoriei sunt niște avantaje ale legii insolvenței. Asta îți oferă un T0.

 Începi de la zero și reclădești relații. Aici vorbim de transferul de credibilitate - asta înseamnă că e datoria administratorului judiciar.

Administratorul poate fi un mediator, un liant, între societate și furnizori. 

Înghețarea datoriilor înseamnă că nu mai curg penalități și sunt înghețate și executările silite.

S-au încheiat primele contracte de după deschiderea insolvenței dar sunt niște contracte care demonstrează că compania are credibilitate. 

 Așteptăm mâine să intre prima navă la reparații. 

Totodată, sunt asigurați și salariații cu plată prin fondul de garantare. 

Astăzi, șantierul înseamnă 1 milion de mp, chei cu o lungime de peste 1,5 km și 3 șocuri uscate de peste 300 m.

Un atelier de 28.000 mp pentru montaj panouri cu linii semi automatizate și 18 macarale dintre care una de tip Goliat de 1000 tone.  Activele totale DSM sunt de 1.26 miliarde lei, conform evidențelor contabile. Nu am făcut încă evaluarea activelor. 

Datoriile sunt de 1 miliard de lei regăsite și în tabelul preliminar. Numărul de angajați... Nu s-a schimbat numărul de angajați de la începutul procedurii de insolvență. Din 1.453 de angajați, dintre care 692 sunt în șomaj tehnic. 

Care sunt acțiunile și perspectivele? Suntem la trei luni de la deschiderea procedurii și ne-am gândit, mai sunt analize de făcut… noi credem în capacitatea acestuia de redresare, pentru a contracta noi proiecte, de a atrage noi clienți. Pe asta ne-am axat, asta a fost prima acțiune.

Suntem în discuții cu potențiali clienți, să atragem finanțare, capital de lucru, finanțare pentru condițiile cerute de beneficiari.
 

Primul lucru făcut pe lângă demersurile legale, ne-am axat și pe identificarea activelor neesențiale. În primul rând, nu sunt active din șantier, nu se atinge nimeni de șantier. Nu vindem nimic. Cele care nu sunt esențiale, vorbim de terenuri agricole, cămine care necesită investiții, am vândut autobuze nefolosite de ani buni, niște case nefolosite, etc..

 Ne-am gândit să atragem fonduri din aceste active pe care societatea nu le folosește deloc. Pe termen scurt să putem continua activitatea, inclusiv salariile . 

​ Evident că orice business are provocările lui, orice business care se află în stare de dificultate mai ales. Principalele provocări pe care noi le vedem. Nu vrem să spunem că totul e roz. 

Sunt semne foarte bune dar trebuie să fim realiști. Care sunt provocările generate de piața de nișă în care activează compania, concurența regională și mondială. Este importantă accesarea resurselor financiare. Trebuie să contractăm proiecte de o magnitudine cat mai mare să ne apropiem de încărcarea maximă. 

Ai nevoie, așadar, de resurse financiare pentru ca se plătesc garanții. O altă provocare este păstrarea expertizei, experienței și a bunei reputații a proiectelor livrate. 

Următorii pași... Trebuie să ne facem o imagine completă a pasivului. Vom avea o imagine completă asupra datoriilor și ce anume avem de restructurat. Ar trebuie să ne aplecăm asupra structurii, eficienței și capacității unităților de producție.

Va fi un test pentru noi să vedem capacitatea operațională de derulare a unor proiecte la nivelul șantierului. Să vedem adică cum se descurcă societatea cu un șantier plin. 

UPDATE 3

În continuarea evenimentului, urmează o sesiune de întrebări. 

Din analiză, ambii acționari au avut scopul de a menține compania în viață. Nu pot spune ca în momentul de față cauzele identificate sunt menționate în raportul cauzelor care au dus la insolvență, vorbim de covid - covid este destul de îndepărtat ca timp dar a avut un impact major. Societatea se pregătea să construiască nave de croazieră și contractele au căzut pentru ca turismul a căzut.- a precizat Florin Constantin. 

Legat de salarii, din păcate nu se face o distincție în lege să protejeze salariatii pentru ca datoriile salaritilor sa nu înghețe. Astfel legea nu îți dă posibilitatea să le plătești.  Astfel, salariile restante înainte de 19 iunie intră în tabelul creditorilor și nu pot fi achitate.

 Legat de salariile de după 19 iunie, nu există restanțe. Creanțele salariale beneficiază de prioritate. 

În prezent, sunt două contracte de reparații nave, contractele sunt încheiate cu companii externe, sunt greci cei care vin mâine.

 

Oficial de CITR- CITR: Provocările și primele măsuri de redresare în insolvența Damen Shipyards Mangalia



CITR în calitate de administrator judiciar face cunoscute măsurile luate  în procedura de insolvență, următorii pași precum și care sunt condițiile necesare pentru redresarea companiei Damen Shipyards Mangalia („DSMa”).

De la preluarea mandatului, pe lângă atribuțiile expres prevăzute de lege, principala preocupare  a CITR a fost să sprijine compania în atragerea de noi clienți și  de capital de lucru astfel încât să își poată continua activitatea curentă. De asemenea, CITR a identificat activele care nu au legătură cu activitatea curentă a companiei și a demarat valorificarea acestora prin licitație publică,  de cu scopul de a sprijini compania în asigurarea de fonduri operaționale, inclusiv pentru plata salariilor. Printre activele pentru care se vor organiza licitații în perioada următoare se numără cămine și case neutilizate, autobuze nefuncționale și terenuri agricole, toate din afara șantierului.

„Pentru că am identificat, încă de la primele analize, un potențial de redresare a acestei companii,  prioritatea numărul unu în această perioadă a fost sprijinirea companiei în identificarea unor contracte noi, care să asigure continuarea activității curente. În acest sens compania a contractat deja lucrări de reparații pentru două nave și, în același timp, ne aflăm în discuții cu potențiali clienți pentru contractarea unor proiecte mai mari care să asigure necesarul de cash pentru cel puțin următorii ani. În același timp, compania se concentrează pe eficientizarea activității operaționale.” a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Cu sprijinul CITR, DSMa a reușit să semneze contracte pentru reparația a două noi nave, un tanc petrolier de 274,5 m, cu o capacitate de transport de 157.022 tone și un transportor de produse chimice și petrol de183m și o capacitate de transport de 50,994 tone. Lucrările de reparație pentru fiecare dintre acestea vor dura aproximativ o lună de zile și vor începe la finalul lunii  septembrie.

Principala provocare specifică activității companiei este legată de accesarea resurselor financiare necesare continuării activității și susținerii unor contracte de magnitudinea corespunzătoare a șantierului naval. Structura de costuri și profilul activității companiei fac absolut necesară încărcarea la o capacitate cât mai aproape de maximum a întregului șantier.



„Pe termen lung, compania are în vedere posibilitatea de contractare a unor noi proiecte pentru construcții de structuri offshore în condițiile în care în vara anului 2025 este posibil să fie lansate noi proiecte în acest sens. În același timp, avem în vedere și creșterea productivității și a profitabilității activității curente prin implementarea unor măsuri de eficientizare a costurilor. Nu în ultimul rând, atragerea de parteneri strategici care ar putea aduce capital și expertiză de afaceri este una dintre oportunitățile pe care le avem în vedere.” a adăugat Florin Constantin, Senior Partner CITR și manager de proiect.

 
Rolul administratorului judiciar debutează la deschiderea procedurii de insolvență a companiei odată cu desemnarea decisă de judecătorul sindic. Conform mandatului legal, rolul CITR este acela de a identifica soluțiile optime pentru redresarea companiei. Pașii care urmează în procedura de insolvență sunt definirea strategiei de redresare și planul pentru realizarea acesteia.

Etapele esențiale derulării procesului de redresare sunt: analiza situației actuale a companiei în ceea ce privește datoriile companiei care vor fi consemnate în tabelul definitiv al creanțelor, apoi identificarea structurii optime a patrimoniului,  eficientizarea unităților de producție deținute de companie, precum și analiza capacității  operaționale de derulare a unor proiecte la nivelul potențialului șantierului.

„Ca urmare a identificării tabloului complet, CITR va putea propune apoi  un plan de reorganizare având ca obiectiv echilibrarea activității și plata datoriilor.” a concluzionat Florin Constantin.

 

Industria construcțiilor navale


În prezent, în industria construcțiilor navale din Europa funcționează aproximativ 200 de șantiere navale mari, dar acestea dețin doar 7% din comenzile mondiale de construcții de nave noi. În 2023, constructorii navali din Europa au deținut doar 15% din piața mondială a construcțiilor de nave, în timp ce Asia a deținut 73% din piață (China 41%, iar Coreea de Sud 32%) .

Asia consideră construcția de nave un domeniu strategic și sprijină masiv industria prin subvenții la energie și materii prime, precum și alte facilități. În aceste condiții, șantierele navale din Asia pot oferi prețuri de construcție mai mici cu 30-40% decât cele din Europa.*
Damen Mangalia este cel mai mare şantier naval din România şi unul dintre cele mai mari şantiere din Europa. Astfel, DSMa concurează nu numai cu șantiere din Europa şi Turcia, dar si cu șantierele din piața asiatică.

Noile direcții de dezvoltare din domeniu profilează obiectivul ca până în 2050 industria navală din Europa să își recâștige capacitatea de producție dar și capacitățile tehologice care să le permită constructorilor europeni să concureze pe toate segmentele de construcții de nave noi și în acest sens este necesară instituirea la nivelul Uniunii Europene a unui set de măsuri.
Sursa: ANCONAV


Despre Damen Shipyards Mangalia


Damen Mangalia este cel mai mare şantier naval din România şi unul dintre cele mai mari şantiere din Europa. Astăzi șantierul înseamnă
o suprafață de peste 1.000.000 mp, chei cu o lungime de peste 1.5 km, 3 docuri uscate de peste 300 m fiecare, atelier de 28.000 mp pentru montaj panouri cu linii semi-automatizate, atelier de asamblare secțiuni curbe de peste 30,000 mp, 18 macarale și 11 alte ateliere.
Conform evidențelor contabile, activele totale ale DSMa sunt de 1,26 mld lei din care active imobilizate 0,26 mld lei si active circulante 1 mld lei. Datoriile sunt 1 miliard de lei.

DSMa are astăzi 1.453 angajați, dintre care 761 activi şi 692 în șomaj tehnic declanșat anterior procedurii. Insolvența a fost deschisă la 19 iunie 2024.
 

Despre CITR


CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 24 de ani pe piața insolvenței și restructurării și aproximativ 1.100 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.
 























 
Damen Shipyards Mangalia (DSMa), unul dintre cei mai importanți jucători din industria navală românească, a reușit recent să semneze contracte pentru reparația a două nave. Faptul ca societatea se află în procedura de insolvență din luna iunie 2024 nu i-a împiedicat pe specialiști DSMa să atragă noi clienți și proiecte de substanțiale. Lucrările de reparație a celor doua nave vor începe până în finalul lunii septembrie 2024, se vor desfășura simultan și vor dura o luna de zile.
 
Aceste lucrări sunt un prim pas promițător pentru redresarea companiei și alături de celelalte măsuri întreprinse sub ghidajul administratorului judiciar, dau o șansă reala DSMa pentru a ajunge la profitabilitate.
 

Navele: M/T Tahiti și M/T Hadal Sally

 
Prima navă, „M/T Tahiti”, un tanc petrolier sub pavilion maltez, construită în 2014, va ajunge în șantierul în șantierul DSMa in jurul datei de 18 septembrie 2024. Cu o capacitate de transport de 157.022 tone și o lungime de 274,5 metri, nava necesită lucrări de reparații mecanice și electrice pentru o perioada de pana la o luna de zile, împreuna cu lucrările de doc pentru aplicarea sistemului siliconic pe corpul navei.
 
A doua navă, „M/T Hadal Sally”, de asemenea sub pavilion maltez și construită în 2009, este un transportator de produse chimice și petrol având o capacitate de transport de 50,994 tone și o lungime de 183 metri. Lucrările de reparație vor începe în jurul datei de 18 septembrie 2024 și vor dura o luna de zile, principalul obiectiv fiind aplicarea unei vopsele speciale in tancurile de marfa.
 

Un semn de încredere în calitatea și expertiza echipei Damen Mangalia

Contractele nou-obținute demonstrează nu doar capacitatea tehnică a șantierului, ci și încrederea pe care partenerii internaționali o au în calitatea și promptitudinea serviciilor oferite de Damen Shipyards Mangalia. Cele două nave vor beneficia de reparații complexe, echipa de la Mangalia fiind recunoscută pentru standardele înalte în acest domeniu, respectând termene stricte și oferind soluții personalizate pentru fiecare client.
 

„Acest pas este important și din perspectiva pieței internaționale, unde încrederea în capacitatea unui șantier naval este crucială. Faptul că Damen Shipyards Mangalia continuă să atragă noi comenzi chiar și în perioada de insolvență este un semnal clar al potențialului ridicat al companiei de a-și reveni și de a continua să fie un pilon al industriei de construcții si reparații navale din Europa.
 
În contextul în care societatea se confruntă cu dificultăți financiare, semnarea contractelor reprezintă un pas important în direcția redresării economice. Atragerea de noi contracte, într-un moment critic, reflectă nu doar profesionalismul și capacitatea tehnică a echipei, ci și managementul eficient care, chiar și în condiții dificile, a reușit să securizeze proiecte importante.” Sofien Lamiri, Managing Director, Damen Shipyards Mangalia. 

Pe termen lung, succesul contractării acestor nave poate deschide noi oportunități de afaceri pentru șantierul din Mangalia. Stabilirea unui portofoliu solid de clienți și proiecte poate contribui la stabilizarea situației financiare și la asigurarea continuității activităților, un semnal pozitiv pentru toți partenerii și angajații companiei.
 
Damen Shipyards Mangalia a demonstrat în repetate rânduri că poate face față provocărilor dintr-un mediu economic incert. Calitatea lucrărilor executate, capacitatea de adaptare la nevoile pieței și experiența echipei sunt elementele care au susținut acest șantier în fața provocărilor, iar contractarea acestor două noi nave este un exemplu clar al angajamentului față de excelență.
 



Despre Damen Shipyards Mangalia

Damen Shipyards Mangalia este una dintre cele mai mari și importante platforme de construcții și reparații navale din România, situata pe coasta Mării Negre, cu o tradiție îndelungată în industria maritimă.

Parte a grupului Damen, șantierul din Mangalia se concentrează pe construcția și reparația de nave comerciale, militare și civile, cu accent pe inovație și calitate.





Mai multe detalii despre statusul procedurii de insolvență, puteți afla consultând secțiunea Document a materialului. 


Citește și:

Insolvență Damen Shipyards Mangalia SA. Val de contestații ale tabelului preliminar al creditorilor. Datorii de miliarde de lei

Licitații organizate de administratorul judiciar Un teren extravilan, 6 terenuri intravilane, 10 autobuze și 5 imobile din patrimoniul Damen Shipyards Mangalia SA, de vânzare (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii