Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intoarcerea contrabandistilor

ro

17 Jun, 2003 00:00 984 Marime text

In urma cu cateva zile, a transpirat informatia conform careia pe "Fucsia" si pe Insula Agigea se fac din nou "miscari de trupe" la adapostul oferit de locatia izolata a acestor doua puncte * Pentru a se putea ajunge in aceste locuri este nevoie de ambarcatiuni speciale si de aprobari tot la fel de speciale din partea autoritatilor de navigatie # Scenariul uzitat de acesti contrabandisti este ingenios, dar imposibil de realizat fara complicitatea unor persoane sus-puse * Formula este cea clasica: o nava ancoreaza pentru reparatii in rada interioara a Portului Constanta, la o distanta destul de mica de epava navei "Fucsia" # Noaptea, incarcatura este transbordata cu ajutorul ambarcatiunilor si lasata ori la bordul epavei, ori este dusa direct in buncarele sapate pe insula * De aici, in functie de cerinta pietei, tigarile sunt imprastiate oamenilor de legatura care asteapta cu masinile in zona cheului fluvial aflat la sudul insulei, in zona unde se afla pana acum 15 ani un pod de legatura intre insula si mal * Activitatea ar fi fost reluata in urma cu cinci luni, despre acest lucru stiind doar indivizi si capi ai lumii interlope, care isi au cartierul general in Mangalia si in zona Piata Chiliei din Constanta # Acestia au legaturi puternice in randul unor oameni cheie aflati in structuri direct raspunzatoare de controlul asupra acestui fenomen, fiind la orice ora avertizati in cazul in care cineva ar intentiona sa "atenteze" asupra afacerii

De ceva timp, la nivel national, s-a inregistrat o crestere spectaculoasa a infractionalitatii vizavi de traficul de tigari si bauturi alcoolice. La cele mai multe puncte de frontiera din tara au fost intocmite rapoarte potrivit carora cantitati importante de tigari de diferite marci au fost introduse prin punctele vamale. Conform unui asemenea raport, intocmit de Inspectoratul General de Politie, de la inceputul anului, au fost introduse ilegal in tara tigari cu o valoare totala de aproximativ 27,5 miliarde lei. Politistii confirma faptul ca traficantii achizitioneaza tigarile din tarile vecine, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, iar la intrarea in Romania uzeaza de metode speciale de simulare a acestor incarcaturi. De asemenea, traficantii folosesc locuri de depozitare a tigarilor bine disimulate, prin depozite de marfa ale unor societati comerciale sau chiar prin ascunzatori practicate prin zone izolate si necirculate. Capturile cele mai mari au fost facute la punctele de frontiera din estul si vestul tarii, unde contrabanda se efectua prin intermediul traficului feroviar.In zona Constanta, ultimul transport cu tigari de contrabanda a fost descoperit la bordul navei "Eagle 1", sub pavilion georgian, in urma cu doua saptamani. Surse demne de incredere spun ca nu ar fi nici o surpriza ca "grosul" contrabandei cu tigari din Romania sa se efectueaza exact prin locurile unde, oficial, se inregistreaza cel mai neinsemnat trafic. Coroborand informatiile de la IGP cu cele din teren, Constanta se afla pe locul "privilegiat", unde, potrivit rapoartelor, traficul ar fi nesemnificativ.

Intoarcerea la origini

Conform unor informatii scurse din cercurile lumii interlope constantene, se pare ca vechile structuri ale filierelor de trafic cu tigari si-au regenerat activitatea, uzand de aceleasi metode si locasuri de ascundere a marfii, folosite in urma cu mai bine de trei-patru ani. Dupa valul efemer de actiuni politienesti care a zguduit pentru putin timp lumea traficantilor de tigari, vechile metode si locasuri se pare ca au fost date uitarii de autoritati, din motive mai mult sau mai putin cunoscute. Cazurile de notorietate nationala "Tigareta 1" si "Tigareta 2", in care au fost implicate nume sonore de la acea vreme, ambele avand ca puncte de plecare ori vama de la Negru Voda ori Portul Constanta, au consumat valuri de cerneala.

Nu se stie cine-s vinovatii

Dar despre cantitatile enorme de tigari descoperite cu trei ani in urma pe epava navei "Fucsia" si in, deja celebra, Insula de la Agigea, nu s-a mai pomenit nimic deoarece, nici pana in ziua de azi, nu se cunoaste cine a fost cu adevarat implicat in acel caz. La un moment dat, se vorbea ca ar fi fost implicati oameni cu functii importante in armata, mai ales cei de la Frontiera, precum si persoane din cadrul Centrului de supraveghere radar al Portului Constanta. Nimic insa nu a putut fi demonstrat, sau mai bine zis, s-a reusit musamalizarea cazului. Cazurile "Fucsia" si "Insula Agigea" au ramas fara rezolvare, cel putin deocamdata, dar acum exista informatii care confirma faptul ca acolo a inceput din nou "miscarea". Adaposturile folosite ca depozite pentru marfa de contrabanda si descoperite de autoritati erau ingenios amenajate de catre indivizi cu bune cunostinte in ale disimularilor. Nimanui nu i-ar fi dat prin cap ca interioarele unei epave uitate de lume sa fie folosite drept ascunzatori. La fel ca si in cazul adevaratelor cazemate sapate in solul pietros al insulei artificiale de la Agigea, unde s-au gasit sute de baxuri de tigari si votca.Un lucru ce a lasat, inca de la bun inceput, un mare semn de intrebare a fost acela ca, dupa depistarea marfurilor ascunse, nimeni nu a luat masura distrugerii acelor adaposturi, din cauze pe care le banuia toata lumea si care se pare ca acum si-au gasit motivatia.

Informatie "transpirata"

In urma cu cateva zile, a transpirat informatia conform careia pe "Fucsia" si pe Insula Agigea se fac din nou "miscari de trupe" la adapostul oferit de locatia izolata a acestor doua puncte. Pentru a se putea ajunge in aceste locuri este nevoie de ambarcatiuni speciale si de aprobari tot la fel de speciale din partea autoritatilor de navigatie. Scenariul uzitat de acesti contrabandisti este ingenios, dar imposibil de realizat fara complicitatea unor persoane sus-puse. Formula este cea clasica, o nava ancoreaza pentru reparatii in rada interioara a Portului Constanta, la o distanta destul de mica de epava navei "Fucsia". Noaptea, incarcatura este transbordata cu ajutorul ambarcatiunilor si lasata ori la bordul epavei, ori este dusa direct in buncarele sapate pe insula. De aici, in functie de cerinta pietei, tigarile sunt imprastiate oamenilor de legatura care asteapta cu masinile in zona cheului fluvial aflat la sudul insulei, in zona unde se afla pana acum 15 ani un pod de legatura intre insula si mal. Activitatea se pare ca a fost reluata in urma cu cinci luni de zile, despre acest lucru stiind doar indivizi si capi ai lumii interlope, care isi au cartierul general in Mangalia si in zona Piata Chiliei din Constanta. Acestia au legaturi puternice in randul unor oameni cheie aflati in structuri direct raspunzatoare de controlul asupra acestui fenomen, fiind la orice ora avertizati in cazul in care cineva ar intentiona sa "atenteze" asupra afacerii. Deocamdata, ca o concluzie, putem spune ca, din greselile si erorile comise de traficanti in trecut, acestia au invatat multe, dar mai ales au inteles unde, cum si pe cine sa se bazeze pentru a putea sta linistiti, fara a trai in stresul pericolului iminent.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii