Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:42 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan catre Claudiu „Si tu, Brutus?"

ro

14 Jan, 2009 03:17 2625 Marime text

Claudiu_Bucur_05.jpgComisarul Claudiu Bucur a fost audiat, ieri, la Curtea de Apel

La Curtea de Apel Constanţa a demarat, ieri, procesul în care comisarul Claudiu Bucur este acuzat de luare de mită. Pentru a doua oară în decurs de doi ani, şefii Poliţiei Transporturi s-au adunat la instanţă pentru a da explicaţii cu privire la acuzaţiile de corupţie ce se aduc ofiţerilor din cadrul Secţiei.

Pentru început, judecătorii au respins excepţia ridicată, referitoare la necompetenţa materială a DNA. În ceea ce priveşte cea de-a doua excepţie, privind schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de luare de mită în înşelăciune, magistraţii au apreciat că este o problemă de fond şi va fi pusă în discuţie după încheierea cercetării judecătoreşti. Ca urmare, s-a dat citire rechizitoriului prin care Claudiu Bucur a fost trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi cerut şi primit 15.000 de euro pentru a urgenta cercetările într-un dosar în care era anchetat un angajat al denunţătorului. De precizat că, încă de la primele ore ale dimineţii, toţi martorii erau prezenţi în sală. În frunte cu comisarul şef Traian Bureţea, şeful Biroului de Investigaţii Criminale, comisarul şef Paraschiv Caliţoiu, şeful Biroului Cercetări Penale, şi comisarul şef Nicolae Olăreanu, şeful Biroului Constanţa Sud - Agigea, pensionat după arestarea lui Claudiu Bucur. „Invitatul" surpriză a fost însă Ioan Bucur, fostul şef al SRPT, judecat, în urmă cu aproximativ doi ani, exact în aceeaşi sală, pentru aceeaşi infracţiune. De ce a riscat Bucur să dea din nou ochii cu presa, afişându-se într-o sală de judecată, greu de spus. Reamintim că, alături de Claudiu Bucur, a fost trimis în judecată şi Dănuţ Mitiş, acuzat de complicitate la luare de mită. Deşi şi-au făcut semne pe tot parcursul audierilor, cei doi au părut oarecum dezbinaţi în declaraţiile date, fiecare încercând să-şi scape propria piele. În faţa instanţei, comisarul Bucur şi-a schimbat atitudinea. De unde până atunci refuzase să dea orice fel de declaraţii, în faţa magistraţilor a declarat că s-a răzgândit şi este gata să relateze cele întâmplate. „Îl cunoşteam pe coinculpatul Dănuţ Mitiş, pe care îl mai văzusem de câteva ori înainte", şi-a început Claudiu Bucur declaraţia. „Prin luna noiembrie m-a contactat şi m-a întrebat dacă la Biroul de Investigaţii Criminale s-a înregistrat o reclamaţie privind dispariţia a două role de tablă din Portul Constanţa Sud - Agigea. Mitiş mi-a spus că are un prieten care administrează o firmă şi că acesta l-a sesizat cu privire la dispariţia rolelor", a declarat Bucur. Inculpatul a precizat că promisese lui Dănuţ Mitiş că se va interesa. La câteva zile, a aflat de la şeful său direct, comisarul Traian Bureţea, că la Biroul Constanţa Sud - Agigea se înregistrase o plângere a firmei Romtrans privind dispariţia celor două  role. În acel moment, îi relatase lui Bureţea despre conversaţia sa cu Mitiş.

claudiu_bucur.jpgO „cinste" de... 15.000 de euro

Fiind singurul specialist din cadrul biroului, comisarul Bureţea îi ordonase să meargă la comisarul şef Olăreanu şi să preia dosarul. Odată ajuns la Constanţa Sud - Agigea, Olăreanu îi dăduse dosarul şi îl anunţase că este prezent şi administratorul societăţii transportatoare, Ion Alexandru, cel care mai târziu avea să îl denunţe. Şoferul de pe unul din tirurile acestuia era suspectat că, în complicitate cu un vameş, sustrăsese rolele de tablă. Claudiu Bucur l-a invitat la sediul SRPR, unde a înregistrat dosarul, şi i-a explicat lui Ion Alexandru că trebuie să aştepte câteva zile, pentru a putea lua cunoştinţă de actele dosarului. Apoi, ofiţerul l-a contactat pe Dănuţ Mitiş, spunându-i că plângerea de care discutaseră în urmă cu câteva zile apăruse. Audierile odată ajunse în acest punct, comisarul Bucur a părut cam înghesuit de magistraţi, care au întrebat simplu dacă este adevărat că îi ceruse lui Mitiş 11.000 de euro. Inculpatul a negat. Este adevărat însă că Mitiş precizase, la un moment dat, că Ion Alexandru va face şi el „o cinste". Cei doi inculpaţi s-au întâlnit, iar Dănuţ Mitiş i-a dat lui Claudiu un ... plic. Abia mult mai târziu l-a desfăcut şi a văzut că în el sunt 3.000 de euro. A apreciat însă că aceasta este cinstea la care se referea Mitiş şi nu i s-a părut disproporţionat de mare. A crezut că Ion Alexandru este un om de afaceri cu mulţi bani, iar aceasta este o sumă mică pentru el. Deşi DNA are înregistrări în care Claudiu Bucur este auzit în timp ce-l ameninţa pe Mitiş că, dacă nu primeşte restul de bani până la 11.000 de euro, îl acuză şi pe Ion Alexandru de complicitate la furtul comis de şoferul său, comisarul a negat vehement. Ulterior şi-a dat seama că administratorul firmei nu are nicio implicare, dar nici nu a dat banii înapoi. După un timp a fost din nou sunat de Dănuţ Mitiş, care i-a spus că Ion Alexandru vrea să se întâlnească iar cu el, pentru a discuta actele din dosar. „Vine pe 1 decembrie de la Galaţi, acestea au fost cuvintele lui Mitiş", a declarat Claudiu Bucur. În ziua respectivă, cei doi s-au întâlnit la Hârşova. Administratorul firmei de transport l-a invitat într-un restaurant şi, declarând din nou că vrea să-i facă „cinste", i-a mai dat un plic. Bucur a acceptat din nou, apreciind că Ion Alexandru are de unde. La puţin timp şi-a făcut apariţia un procuror DNA care l-a întrebat ce are în maşină. „Am răspuns că am un plic. Acesta a fost desfăcut în faţa mea şi am văzut cum procurorul numără 11.000 de euro şi 4.000 de lei. Toţi erau inscripţionaţi mită", a declarat Claudiu Bucur, care a încercat, în acest mod, să convingă instanţa că nu a ştiut nicio secundă că în plic erau bani. La finalul procesului, întrebat de ziarişti ce crede despre arestarea lui Claudiu Bucur, Ioan Bucur a răspuns atât: „Şi tu, Brutus?". 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii