Ion Coman, președintele SNAP Constanța „Polițiștii merg acasă la toți bolnavii de Covid. Nu primim nicio recompensă, precum doctorii, lucrătorii din prefecturi sau angajații DSP“
Ion Coman, președintele SNAP Constanța: „Polițiștii merg acasă la toți bolnavii de Covid. Nu primim nicio
18 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4750
Marime text
- „Toată lumea trage pe polițiști. Unde sunt prima dată când ai o problemă? La Poliție, nu? Și când vezi că medicul cu care tu acționezi sau cu care te întâlnești în drum spre un pacient primește bani în plus și ție ți se îngheață salariul și se mai umblă și la sporuri. Și polițiștii au familii! Și polițiștii au bolnavi în familii! Nici nu știți câți colegi sunt bolnavi la ora actuală. Am vorbit cu ei și îmi spun că le iau foc plămânii!“
Preşedintele Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Ion Coman, atrage atenția unui subiect extrem de delicat - sporuri pentru risc de infectare cu Covid! Preşedintele SNAP Constanţa este de părere că polițiștii trebuie să fie recompensați cu acest spor, așa cum se întâmplă în cazul doctorilor, lucrătorilor din prefecturi ori angajați ai Direcțiilor de Sănătate Publică. De precizat că SNAP urmează să participe, în data de 24 ianuarie 2021, la protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) în fața MAI în intervalul orar 11:00-13:00.
„Cu toate că suntem în linia întâi, polițiștii noștri merg acasă la toți bolnavii de COVID. Îi supraveghează în fiecare zi. Iau contact cu familiile acestora, care și ele pot fi infestate/purtătoare. Polițiștii nu au primit nicio recompensă pecuniară, aici referendindu-ne la doctori, la lucrătorii din prefecturi, angajați ai DSP“, potrivit preşedintelui Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Ion Coman.
„Și polițiștii au familii!“
„Noi avem salariile la nivelul anului 2009, chiar. Acum vine această înghețare a salariilor. Vă dați seama?! Toată lumea trage pe polițiști. Unde sunt prima dată când ai o problemă? La Poliție, nu? Și când vezi că medicul cu care tu acționezi sau cu care te întâlnești în drum spre un pacient primește bani în plus și ție ți se îngheață salariul și se mai umblă și la sporuri. Și polițiștii au familii! Și polițiștii au bolnavi în familii! Nici nu știți câți colegi sunt bolnavi la ora actuală. Am vorbit cu ei și îmi spun că le iau foc plămânii!„Cum alții pot să primească?!“
„Unii primesc niște sporuri/stimulente, alții nu primesc! Ce facem? Suntem în linia I alături de alți reprezentanți ai instituțiilor statului. Cum alții pot să primească?! Să nu mai vorbim de materiale de protecție. Noi suntem polițiști! Ne facem profesia cu drag! (...) Cu cat salariul este mai mare, cu atât ofițerul primește bani mai mulți în detrimental unui agent cu salariu mult mai mic. Cunoastem faptul că societatea trece printr-o perioadă grea, că sunt categorii de salariați afectați în mai mare măsură decât noi, din cauza pandemiei dar aceasta nu înseamnă că noi nu mai trebuie să ne revendicam drepturile prevăzute de lege, când alte categorii instituționale le primesc, ținând cont că polițiștii și-au făcut mereu datoria și se află în prima linie“, a mai adăugat preşedintele Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Ion Coman.„Intenția vădită de modificare a Legii 223/2015 privind pensile militare“
Printre nemulțumirile reprezentanților oamenilor legii se află: neaplicarea Legii 153/2017 privind creșterea etapizata a salariului această fiind înghețată prin OUG la nivelul lui decembrie 2020, tărăgănarea acordării măririi de 75% conform OUG 147/2020 pentru părinții ce nu pot să-și supravegheze copii deoarece natura meseriei nu le permit să rămână acasă cu ei, intenția vădită de modificare a Legii 223/2015 privind pensile militare, sa fie mărită vârsta de pensionare a polițiștilor ce lucreaza in operativ, modificarea inechitati existente privind compensația chiriei întrucât în present este procent din salariul de funcție si astfel sunt discriminări mari între agenți și ofițeri.Protest în fața MAI
De precizat că SNAP urmează să participe, în data de 24 ianuarie 2021, la protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) în fața MAI în intervalul orar 11:00-13:00.Reprezentanții Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie solicită anularea OUG-urilor și a proiectelor de OUG asumate de noul Guvern de la instalare și până în prezent, în special în domeniile fiscal bugetar și juridic, precum și aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea,pensiile și indemnizațiile, cu anularea prevederilor neconstituționale introduse prin OUG-uri de tipul 95/2014, 57/2015, 59/2017, 114/2018 etc și OUG nr. 226/30.12.2020.
Renunțarea la desființarea grupărilor mobile de jandarmi, la demilitarizarea lor și a pompierilor
De asemenea, se mai solicită: stabilirea salariului minim brut pe economie de 2400 lei începând cu 01 ianuarie 2021, alinierea veniturilor și pensiilor cu inflația reală și nu doar cu rata inflației, achiziția de trenuri electrice noi(100 rame electrice noi) pe fonduri europene pe exercițiul financiar 2014-2020 și alte 200 trenuri noi pe fonduri europene pe exercițiul financiar 2021-2027 în cele două programe operaționale în care sunt prevăzute aceste fonduri pentru schimbarea materialului rulant vechi, reforma reală a Justiției cu responsabilitatea magistratilor, redeschiderea în condiții de protecție sanitară a școlilor, investiții prioritare în sănătate, transporturi și învățământ, respectarea obligatiilor financiare asumate prin contracte, fata de patronate și renunțarea la desființarea grupărilor mobile de jandarmi, la demilitarizarea lor și a pompierilor, statute conform NATO pentru militari și polițiști și aplicarea legii 223/2015 așa cum a fost promulgată, de la 01.01.2021.În continuare, tot pe lista revendicărilor se mai află: aplicarea Legii privind Statutul Personalului Feroviar privind salarizarea, bazată pe noua formula de calcul, cu începere din 1 martie 2021, interzicerea sponsorizării din banul public a băncilor, multinaționalelor, partidelor și ONG-urile sinecură de partid, protejarea patronilor/investitorilor români, taxe și impozite comparabile cu cele din țările de origine pentru bănci și multinaționale.
Citește și
Preşedintele SNAP detaliază
Aproximativ 160 de poliţişti din Constanţa, la judecată cu IPJ pentru obţinerea salarizării la nivel maxim
Penitenciarul Poarta Albă, chemat la judecată de mai mulți foști salariați. Decizia magistraților
Vești proaste pentru aproximativ 200 de polițiști care au dat în judecată IPJ Constanța!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Gelu 18 Jan, 2021 11:55 Asta , cu mersul la cei bolnavi de covid , e doar pe hartie !Se verifica dar respectivi care ar trebui sa mearga pana la usa ii suna la tel pe cei bolnavi iar ei stau in masina si le spun celor bolnavi sa iasa la geam sa ii vada daca sunt acasa ! Asa ca ptr astfel de servicii nu prea au ce sa primeasca !