Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPJ arunca responsabilitatea pe umerii OPC

ro

24 Jan, 2005 00:00 1266 Marime text

Politia trebuie sa coboare din pod Codul Penal, in cazul Euro Finance

Politia nu a trecut inca la investigarea inselaciunilor comise de casa de schimb valutar Euro Finance, insa a reactionat la acuzatia adusa de pagubiti cu privire la tainul lunar pe care cineva din IPJ il incaseaza de la teparii bulgari * IPJ arunca pisica in curtea OPC, acuzand aceasta institutie ca nu a solicitat Bancii Nationale sa retraga licenta Euro Finance * Argumentele prezentate de ZIUA constituie motive suficiente pentru ca politistii sa se autosesizeze pentru comiterea infractiunii de inselaciune

Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Constanta a reactionat la articolul publicat in cotidianul ZIUA de Constanta sub titlul "Teapa de 30 de milioane de lei la casa de schimb valutar a firmei Euro Finance". Reactia IPJ vine ca urmare a faptului ca articolul citat a preluat opinia exprimata de mai multe persoane pagubite de casa de schimb valutar a firmei Euro Finance SRL, referitor la faptul ca oamenii legii sunt dispusi sa-i acopere pe cei doi tepari bulgari care patroneaza firma citata in schimbul unui tain lunar. Pentru a infirma o asemenea opinie, IPJ a precizat in comunicatul citat ca politistii prezenti la casa de schimb valutar in momentul declansarii scandalului apartin sectiei 3 a Politiei Municipiului Constanta, si nu Serviciului de Investigare a Fraudelor, asa cum in mod eronat s-a mentionat in articol.Prezenta politistilor a avut ca menire doar asigurarea bunei desfasurari a controlului OPC. Pe de alta parte, IPJ specifica faptul ca notiunea de control economic nu este specifica serviciului de investigare a fraudelor, competenta in materie cazand in sarcina altor institutii. In sfarsit, in comunicat se mai spune ca OPC ar trebui sa sesizeze Banca Nationala a Romaniei, pentru a retrage firmei Euro Finance dreptul de mai efectua operatiuni de schimb valutar.

IPJ se scuza, in loc sa se autosesizeze

Eroarea strecurata in articolul nostru si punctata cu maxima sagacitate de conducerea IPJ s-a datorat faptului ca politistii prezenti la fata locului au refuzat sa-si decline identitatea. Ca si cum s-ar fi aflat in misiune secreta si nu cu scopul transparent de a asigura buna desfasurare a controlului OPC, organele respective ne-au expediat purtatorului de cuvant al IPJ, care probabil era cel abilitat sa interpreteze scopul actiunii. Pe de alta parte, modul in care a fost conceput comunicatul prezentat anterior induce ideea ca IPJ este mai degraba dispus sa se justifice ca nu a intervenit pentru sistarea unei infractiuni care se comite in plin centrul municipiului Constanta, decat sa treaca urgent la investigarea acestui caz. In fapt, articolul care a generat supararea IPJ prezenta dovezi extrem de concludente ca la Euro Finance se savarseste infractiunea de inselaciune, a carei investigarea cade in sarcina Politiei. Pe cale de consecinta, argumentele prezentate de noi sunt suficiente pentru ca IPJ sa le considere o sesizare demna de luat in seama, pe care o putea justifica in acte chiar si cu titlul de autosesizare. Faptul ca OPC nu si-a facut datoria si nu a sesizat pana acum Banca Nationala a Romaniei pentru retragerea licentei Euro Finance, nu reprezinta o scuza pentru tolerarea infractiunii de inselaciune.

Dovada inselaciunii

Cotidianul ZIUA de Constanta a prezentat pe larg cazul sotilor Marian si Florica Narla, care au fost tepuiti de 30 de milioane de lei de catre Euro Finance. Firma a aplicat un comision mascat de 8%, desi pe geamul casei de schimb afisase comision 0 Aparenta de corectitudine a fost asigurata de Euro Finance prin reclama mincinoasa. Astfel, pe unul din peretii interiori era afisat un panou cu toate monedele convertibile, insa in loc de doua tranzactii posibile, asa cum opereaza orice casa de schimb valutar, erau trecute trei rubrici de tranzactii, respectiv "cumparam cecuri", "noi vindem" si "noi cumparam". Intre prima si ultima rubrica insa exista o diferenta de 8 procente, asa incat clientii isi faceau un calcul, insa primeau mai putini bani la cumparare. Casiera refuza ulterior sa revina asupra tranzactiei, pe motiv ca afisul cu pricina era mare cat casa. Cei mai slabi de inger inghiteau explicatia si renuntau la orice forma de reclamatie, convinsi ca au facut doar o afacere proasta. In realitate, gaselnita cumpararii cecurilor reprezinta corpul delict al infractiunii, intrucat notiunea nu are nici un continut. In Romania, nu se vand cecuri in valute convertibile, iar amaratele de case de schimb nu au nici o abilitate legala de se juca cu astfel de mijloace de plata. In aceste conditii, se dovedeste ca Euro Finance practica reclama mincinoasa (referitor la comisionul 0 si la cumpararea de cecuri), in scopul inselarii clientilor. In loc sa coboare Codul Penal din pod, IPJ prefera sa se scuze, aruncand pisica in curtea OPC. In realitate, OPC trebuie sa solicite Bancii Nationale suspendarea licentei Euro Finance, iar IPJ trebuie sa demareze o ancheta cu privire la infractiunea de inselaciune practicata de firma citata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii