Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:00 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iulian Chiţaru, întors de pe drumul libertăţii de procurorii DNA Constanţa

ro

26 Nov, 2015 00:00 1384 Marime text


Judecătoria Medgidia a admis, la începutul lunii octombrie, liberarea condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, judeţul Constanţa. Astfel, magistraţii de la Medgidia au dispus liberarea condiţionată a condamnatului Iulian Chiţaru, deţinut în Penitenciarul Poarta Albă.
 
Însă Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Constanţa a depus contestaţie. Astfel, magistraţii Tribunalului Constanţa au admis contestaţia formulată de DNA împotriva sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Medgidia şi au respins propunerea de liberare condiţionată faţă de condamnatul Iulian Chiţaru. Decizia este definitivă.
 
Reamintim că, în septembrie 2013, Iulian Chiţaru, asociat unic şi administrator al SC ARM Consulting SRL Constanţa (la data trimiterii în judecată), a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Asta în timp ce Marius Zainea (administrator la aceeaşi societate) s-a ales cu zece ani de închisoare. Ultimul inculpat, Ioan Butanche, a fost osândit de judecătorii Tribunalului Constanţa la nouă ani şi şase luni de închisoare.
 
Amintim că, în 2012, procurorii au anunţat că, „în perioada decembrie 2004 - iulie 2005, inculpaţii Chiţaru Iulian şi Zainea Marius, asociat unic şi administrator, respectiv administrator al SC ARM Consulting SRL Constanţa, cu ajutorul inculpatului Butanche Ioan, au achiziţionat importante cantităţi de motorină în regim de scutire de la plata accizelor şi a TVA cu motivaţia «export - bunkeraj», marfă care în realitate a fost livrată pentru consum unor societăţi comerciale din România la un preţ incluzând acciză şi TVA, contribuţii care nu au fost achitate către bugetul de stat. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 5.771.116 RON (echivalent a 1.600.864 de euro)“.
 
„De asemenea, în cursul anului 2004, inculpaţii Zainea Marius şi Butanche Ioan au folosit, în vederea justificării exporturilor şi a retragerilor de numerar de la unităţile bancare, mai multe înscrisuri oficiale false (autorizaţii, declaraţii vamale de export, facturi comerciale etc.) şi înscrisuri sub semnătură privată (contracte de export, borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice). Inculpatul Zainea Marius a folosit în interes personal suma de 6.750.626 de lei aparţinând firmei pe care o administra, sumă reprezentând o parte dintre sumele încasate din valorificarea motorinei pe piaţa internă. De asemenea, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, Zainea Marius a supus procesului de spălare suma de 979.500 de dolari, prin crearea unui circuit financiar fictiv. În scopul de a se sustrage de la controlul financiar-fiscal, în cursul lunii februarie 2004, inculpatul Chiţaru Iulian a declarat în mod fictiv sediul SC ARM Consulting SRL Constanţa“, au conchis procurorii DNA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii