Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:32 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecaţi de trei ani Mazăre, Nicuşor şi Rachieru - în evidenţele „marii corupţii" (document)

ro

07 Nov, 2011 01:00 3019 Marime text
cap_9.jpg În tabelul CSM se arată că La Tribunalul Bucureşti se află înregistrată cauza cu numărul 26754/2/2008 - „dosar de mare fraudă" - , aflată în primul ciclu procesual şi în care acuzat este Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Constanţa

Campania anti-dosare de mare corupţie lansată de Consiliul Superior al Magistraturii se lasă cu urmări. Cazurile aflate pe rolul fiecărei instanţe din ţară au fost inventariate şi au intrat în atenţia specialiştilor Consiliului. Foarte interesant, în statisticile CSM apar cazurile unor constănţeni cu greutate, începând cu primarul Radu Mazăre şi continuând cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dar şi cu directorul RADET Constanţa, Ilie Rachieru. Întâmplător sau nu, cei trei provin din aceeaşi formaţiune politică, anume Partidul Social Democrat.

Conform InfoCSM, la data de 3 noiembrie 2011, pe rolul instanţelor din ţară se aflau 138 de dosare având ca obiect infracţiuni de mare corupţie, aşa cum au fost stabilite criteriile de selectare stabilite de Secţia pentru judecători a CSM. Potrivit aceleiaşi surse, din cele 138 de astfel de procese, 41 sunt mai vechi de trei ani, iar 14 din acestea se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În ceea ce priveşte curţile de apel din ţară, 116 dosare având ca obiect infracţiuni de mare corupţie se află în atenţia judecătorilor. Este de menţionat că, în data de 25 octombrie 2011, Secţia pentru judecători a stabilit cele trei criterii care circumscriu dosarele de mare corupţie, primul dintre acestea fiind calitatea persoanelor-inculpaţi în respectivele cauze („persoane ce ocupă funcţii de demnitate publică: parlamentari, miniştri, secretari de stat, conducători ai autorităţilor administrative centrale, prefecţi, consilieri judeţeni/preşedinţi de consilii judeţene etc"). Celelalte două criterii sunt reprezentate de aspecte de natură pecuniară, astfel că prejudiciul creat trebuie să fie de minim 50.000 de lei, dar şi durata procedurilor şi riscul intervenţiei prescripţiei răspunderii panele în raport şi de perioada în care s-a efectuat urmărirea penală.

Ce zice tabelul CSM

coruptie_-_sediul_csm.jpg

În tabelul intitulat „Situaţia dosarelor având ca obiect infracţiuni de mare corupţie identificate pe rolul instanţelor în raport de criteriile stabilite prin Hotărârea nr. 804/25.10.2011 a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii", se arată că pe rolul Curţii de Apel Bucureşti se află dosarul cu numărul 6536/2/2008, fond, în care este judecat primarul Mazăre, alături de alte persoane. Stadiul procesului este fond. În acelaşi document se arată că la Tribunalul Bucureşti se află înregistrată cauza cu numărul 26754/2/2008 - „dosar de mare fraudă" - , aflată în primul ciclu procesual şi în care acuzat este Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice Constanţa. La Curtea de Apel Constanţa şi instanţele arondate figurează un singur astfel de dosar, fiind înregistrat la Judecătoria Constanţa sub numărul 28590/212/2008, iar în care inculpat este Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. De asemenea, procesul se află abia la prima instanţă. În toate cele trei dosare amintite, suspecţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cursul anului 2008. Niciunul dintre cele trei procese nu a fost soluţionat în primă instanţă, deşi au trecut aproape trei ani de la trimiterea în judecată.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii