Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:46 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii au infirmat decizia procurorilor Şeful Spitalului de la Cernavodă scapă de controlul judiciar

ro

24 Sep, 2015 00:00 1882 Marime text
Tribunalul Constanţa a decis, ieri, ca Marius Ion Sponoche, managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă, să nu fie judecat sub control judiciar. Hotărârea este definitivă.
 
La începutul lunii septembrie, Judecătoria din Medgidia a luat prima decizie în dosarul lui Marius Ion Sponoche, managerul Spitalului Orăşenesc Cernavodă. El a fost deferit Justiţiei de procurorul Ciprian Bodu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, care, în prezent, s-a mutat la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Instanţa a constatat nelegalitatea măsurii preventive a controlului judiciar luate în cursul urmăririi penale prin Ordonanţa nr. 5136/P/2014 din 26 august faţă de Sponoche. Pe cale de consecinţă, Judecătoria Medgidia a revocat măsura preventivă anterior precizată.
 
Hotărârea a fost atacată de procurori la Tribunalul Constanţa. Ieri, judecătoarea Cornelia Dumitra a dispus, printr-o decizie definitivă, revocarea controlului judiciar faţă de Sponoche.

Acuzat de procurori de comiterea mai multor infracţiuni 


La momentul mediatizării cazului, iunie 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au arătat că, „în perioada noiembrie-decembrie 2014, în calitate de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cernavodă, Sponoche şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu ce decurgeau din funcţia de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Cernavodă, respectiv din ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1836/2007, pct. 55, care instituie răspunderea managerului pentru nerespectarea prevederilor legale, precum şi din dispoziţiile art. 2 alin. 1 din OUG 34/2006, care instituie principiile garantării tratamentului egal, nediscriminatoriu, asigurării integrităţii procesului de achiziţie publică, acţiunile inculpatului având drept consecinţă vătămarea intereselor legale ale spitalului şi cauzarea în patrimoniul acesteia a unui prejudiciu“.

„Demersuri frauduloase“

Potrivit procurorilor, „în contextul intenţiei Spitalului Orăşenesc Cernavodă de a contracta serviciul de «Renovare a secţiei interne a Spitalului Orăşenesc Cernavodă», prin achiziţie directă, inculpatul S.M.I, pe parcursul derulării procedurii achiziţiei directe, a pus la dispoziţia inculpatului C.I, administrator în fapt al SC CSN SRL, contraoferta (devizul provizoriu) SC UPC SRL, în valoare de 38.340.42 de lei, document ce nu era destinat publicităţii, pentru ca SC Cerna Steel NAV SRL să poată oferi, pe baza aceloraşi materiale devizate de SC Utilităţi Publice Cernavodă, un preţ mai mic, ceea ce s-a şi întâmplat“.

Prejudiciu de peste 35.000 de lei

Tot magistraţii mai arată: „Prin aceste demersuri frauduloase, SC CSN SRL, reprezentată în fapt de inculpatul C.I., s-a folosit în mod ilegal de contraoferta SC UPC, oferind un preţ mai mic decât cel oferit de SC UPC SRL, respectiv 36.476,75 de lei, faţă de 38,340.42 de lei (fără TVA), câştigând astfel fraudulos, prin informaţii la care nu putea avea acces, atribuirea directă a lucrării respective, conform notei de fundamentare fără număr de înregistrare aprobate de inculpatul S.M.I, prin care s-a propus preţul «cel mai mic», cu consecinţa cauzării în patrimoniul Spitalului Orăşenesc Cernavodă a unui prejudiciu calculat în principal la 36.476,75 de lei (fără TVA), reprezentând suma de bani plătită de Spitalul Orăşenesc Cernavodă ca urmare a obţinerii în mod fraudulos a lucrării de către SC CSN SRL“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii