Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:33 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecatorul Garba s-a inteles cu infractorii

ro

08 Mar, 2005 00:00 1253 Marime text

Feriti de ochii curiosi ai presei, dar mai ales departe de presiunea opiniei publice, o parte din facatorii de justitie de la Medgidia isi permit sa adopte masuri de o injustitie crasa * Este si cazul unui dosar pe care Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia l-a instrumentat atat de bine, incat l-a tinut in lucru aproape 4 ani de zile * Mai nou, printr-o decizie a judecatorului Alexandru Garba, acelasi dosar a fost scos de pe rolul Judecatoriei si trimis procurorilor pentru refacerea urmaririi penale * Tot circul din fata instantei a fost inregistrat, astfel incat sefii judecatorului inteles cu infractorul ar putea verifica fara dubiu comportamentul partinitor al acestuia

Drama familiei Stafie din Adamclisi a inceput in data de 30 septembrie 2000. La acea data, Ion Neagu (fratele Valeriei Stafie) a avut o altercatie verbala cu recidivistul Costel Constantin, pe motiv ca acesta din urma patrunsese in grajdul din curtea sa si ii sustrasese un set de harnasament. Recidivistul s-a inarmat cu o coasa si l-a strigat in ajutor pe cuscrul sau Stan Bucse. Acesta din urma, aflat intr-o evidenta stare de ebrietate, a iesit din curtea sa, aflata in vecinatate, si l-a lovit pe Neagu cu un topor in moalele capului. Cumnatul victimei, pe numele sau Isidor Stafie, se afla in curtea casei sale, dispusa pe cealalta parte a strazii. Auzind certurile a venit la fata locului, in speranta ca va aplana conflictul, insa nici nu banuia ce avea sa i se intample. Bucse a sarit cu toporul asupra lui Stafie, l-a lovit in moalele capului, dupa care a incercat sa-i taie ambele brate. Norocul lui Stafie a fost acela ca agresorul era prea beat pentru a-si duce la capat gandurile criminale, iar toporul prea bont pentru a-i reteza bratele lui Stafie. In cele din urma, Neagu si Stafie au scapat cu viata, dupa ce alti vecini si politia au reusit sa-i indeparteze pe agresori. Stafie a fost transportat la spital, unde s-a zbatut intre viata si moarte timp de 17 zile. Dupa mai multe interventii chirurgicale (barbatul are si acum o tija metalica implantata in mana dreapta), el a primit ingrijiri medicale pana la 70 de zile. Aventura sa medicala a fost confirmata de medicii legisti care au eliberat mai multe certificate de specialitate. Inarmat cu acestea, Isidor Stafie a depus mai multe sesizari penale la politie si la Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia. Dosarul intocmit potrivit uzantelor legale a fost instrumentat timp de 4 ani. Trei procurori au preluat pe rand cazul, procedand la audieri si reaudieri, confruntari si declaratii peste declaratii. Cand Stafie satul de bataia de joc a justitiei locale a formulat mai multe memorii la Ministerul Justitiei, urmarirea penala a fost subit terminata, iar dosarul a fost incredintat instantei, ajungand pe mana judecatorului Alexandru Garba.

Garba a amenintat cu retrimiterea dosarului la Procuratura, inainte de a avea temeiurile legale

In data de 3 martie a.c., a avut loc o noua infatisare in procesul dintre Stafie si Bucse. Inca din capul locului, judecatorul Garba s-a adresat celor doua parti asistate de avocati, solicitandu-le sa gaseasca o formula pentru a renunta la partea civila a procesului (Stafie a solicitat daune in valoare de 200 de milioane de lei). Mai mult, judecatorul i-a sfatuit pe avocati si pe cele doua parti sa mearga pe hol, pret de cinci minute, sa se puna de acord. Dupa ce avocatul partii vatamate si-a exprimat nedumerirea, Garba i-a spus franc in fata intregii asistente ca va recurge la articolul 322 din Codul de Procedura Penala, in cazul in care nu se vor pune de acord. Si pentru ca cele cinci minute acordate cu larghete de Garba nu au fost suficiente intelegerii, judecatorul a mai scos de doua ori partile pe hol, in speranta unei rezolvari a cazului, insa fara nici un rezultat. In aceste conditii, judecatorul a luat cazul in discutie, iar dupa ce avocatul inculpatului a depus doua certificate medico-legale (scoase printr-un soi de zbang dupa fix patru ani si sapte luni), a propus aplicarea articolului 322 privind retrimiterea dosarului la Procuratura. A urmat un schimb taios de replici cu avocatul partii vatamate, care a sesizat strania coincidenta, prin care judecatorul invocase articolul 322 inainte de a avea temeiul de a o face. Or tocmai o asemenea coincidenta bizara intemeiaza ideea ca Garba stia din capul locului ca inculpatul venise inarmat cu certificatele. Pentru familia Stafie urmeaza probabil alti patru ani, in care vor da ochii cu subsemnatul la Parchetul din Medgidia si vor fi priviti ca ultimii infractori. Isidor Stafie crede ca aceasta poveste halucinanta a fost posibila datorita faptului ca inculpatul Bucse se bucura de protectia influentilor afaceristi locali Stefan Valcea si Manuel Petruc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii