Judecătorul Lucian Lică a dictat aproape 60 de ani de detenţie în dosarul cunoscut „Păgubiţii Vectra“ (galerie foto)
Judecătorul Lucian Lică a dictat aproape 60 de ani de detenţie în dosarul cunoscut „Păgubiţii Vectra“
24 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
4401
Marime text
Judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, a dictat, ieri, aproape 60 de ani de detenţie în dosarul cunoscut generic „Păgubiţii Vectra“. În cauză, Adrian Roșu, Gabriel Moise şi Cosmin Moldoveanu, în calitate de persoane fizice ori de reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL, ar fi indus în eroare circa 190 de persoane. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța. Magistraţii susţin că inculpaţii s-ar fi angajat, în calitate de dezvoltatori imobiliari, să construiască apartamente într-un număr de 16 vile situate în municipiul Constanţa.
Revenind la condamnări, Adrian Roșu a luat 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. Gabriel Moise a fost condamnat tot la 20 de ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Cosmin Moldoveanu s-a ales cu 18 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.
Mai departe, SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL şi SC City Invest SRL au primit câte o amendă de în cuantum de 900.000 de lei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, plus pedeapsa complementară a dizolvării. De asemenea, instanţa a dispus acordarea unor despăgubiri de câteva milioane de euro către cele aproape 200 de părţi civile.
Pedepsele Tribunalului nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Constanţa.
Conform DNA, „părțile vătămate au achitat prețul integral al apartamentelor în avans (spre exemplu, sume între 20.000 și 46.000 de euro pentru un apartament) și au fost menținute în eroare și după încheierea contractelor de execuție - construire, întrucât imobilele nu au fost edificate deloc sau au fost construite doar parțial“.
„La momentul încheierii contractelor, părțile vătămate nu au cunoscut împrejurarea că o parte dintre terenurile pe care urmau să se construiască imobilele erau ipotecate în favoarea unor unități bancare pentru garantarea unor credite obținute sau că nu aparțineau firmelor din Grupul Vectra ori dezvoltatorilor persoane fizice, ci unor terți. De asemenea, banii încasați ca urmare a încheierii acestor contracte nu au fost folosiți pentru edificarea imobilelor, ci în scop personal sau folosiți la alte proiecte imobiliare. În plus, inculpații s-au implicat și în intrarea în insolvență a firmelor din grupul Vectra și au continuat să facă promisiuni nefondate părților vătămate, astfel că acestea au renunțat să uzeze de mijloacele prevăzute în legea civilă pentru recuperarea pagubelor create“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA Constanţa.
Părțile vătămate ar fi fost prejudiciate cu sumele totale de 5.586.828 de euro și 282.500 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- MANU 30 Dec, 2015 18:44 Iata ,lupta unor oameni marunti,neajutorati ,umiliti de toti cei care credeau ca acest scandal este. Un foc de paie,,, are un final 20 de ani puscarie,vor urma si Agenti. Vectra. Mergem. Mai departe.
- manu 23 Dec, 2015 22:48 RESPECT JUD LICA.