Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Mangalia exista numai doi mediatori autorizati

ro

26 May, 2009 02:17 4862 Marime text
În urmă cu exact trei ani, în România era adoptată Legea Medierii şi a Profesiei de Mediator, considerată de mulţi jurişti drept un pas istoric în medierea conflictelor de tot felul. În Mangalia însă, deşi numărul celor care se judecă pe diferite motive umple până la refuz sala instanţei, numai doi specialişti în mediere şi-au început activitatea de mediere şi asta de puţin timp. 

Profesia de mediator, stabilită prin Legea 192/2006, prevede faptul că orice absolvent de studii superioare, cu o vechime minimă în muncă de trei ani, cu o bună reputaţie şi care nu a fost condamnată definitiv pentru o infracţiune de natură să aducă atingere prestigiului profesiei şi care absolveşte un curs de formare special, poate deveni mediator.

Deşi, la prima vedere, asta înseamă că orice absolvent de facultate poate deveni mediator în cazul unor litigii, totuşi, spun specialiştii, este mult mai uşor pentru un jurist să desfăşoare această activitate. Este greu de crezut că un mediator fără studii juridice poate să desfăşoare o şedinţă de mediere în timp ce nu are cunoştinţă de lege în sine, de termenii juridici.

În Municipiul Mangalia există, la ora actuală, numai doi mediatori autorizaţi. „Medierea se poate face în cazul unor conflicte de orice natură, între două sau mai multe persoane fizice, juridice, între patronate şi sindicate etc. Până acum, medierea era ceva opţional, nesemnificativ, însă, prin noul Cod de Procedură Civilă se va introduce obligativitatea medierii ca procedură prealabilă", declară av. Florentina Pană, unul dintre mediatorii din Mangalia. „Cea mai mare parte a cazurilor de mediere vor fi pe Codul Civil şi mai puţin pe cel Penal. Din păcate, deşi atât de des folosită în ţările cu tradiţie, medierea nu este foarte bine cunoscută la noi. Prin judecătorii şi tribunale există pliante şi afişe prin care este promovată medierea, dar, firesc, avocaţii nu dau lămuriri suplimentare clienţilor, pentru că îşi pierd astfel onorariul".

Florentina Pană afirmă că medierea are avantaje extrem de benefice pentru cei ce ar urma să intre în sala de judecată. „Vorbim aici despre un termen mult mai scurt pentru rezolvarea litigiului. Părţile au posibilitatea să îşi stabilească singure data la care doresc să aibă loc medierea şi, mai mult, mediatorul are obligaţia, prin lege, să rezolve conflictul în cel mai scurt timp, nu ca la judecata din sala de tribunal sau judecătorie, unde termenele se prelungesc luni de zile şi, uneori, chiar şi ani", conchide Florentina Pană.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Parascheva Pastarnac 26 Dec, 2010 10:57 Sunt psihopedagog de meserie si cred ca pt a fi un bun mediator , trebuie sa ai niste valori morale deosebite ceea ce doamnei Pana ii lipsesc cu desavarsire.
  • Popescu Lavinia 16 Mar, 2010 10:31 Pana Florentina - nu a avut nici macar liceul terminat cind l-a despartit pe Pana de nevasta,acum a devenit avocata ha,ha,ha
  • mediatorulnr3 13 Jan, 2010 20:56 Pe ce criterii stabileste d-na Pana, care pana mai ieri era doar jurist pe la GOLD R.A. iar peste noapte s-a trezit avocat in baroul Bucuresti, mai nou jurista la Spitalul Municipal Mangalia pe criterii de pile (sotul ei este seful sectiei de chirurgie),ca in Mangalia nu sunt decat 2 mediatori autorizati? Dvs, ca reporter in momentul in care publicati un articol intr-un ziar nu faceti si verificarile aferente, ca poate cine stie se mai trezente vreunul asa ca mine care sa va dezminta stirile pe care le publicati. Sau poate ca ati fost platiti sa faceti reclama d-nei jurist-avocat-mediator sau ce o mai fi ea. Apropos, stiati ca nici pe tabloul mediatorilor nu este inscrisa d-na Pana, care va sa zica nu exista! 13.01.2010