Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:10 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Le plăteşte avocatul Judecătorii nu l-au lăsat pe Mazăre să închidă şantierul Fin.Co.Ge.Ro.SpA (Documente)

ro

20 Dec, 2011 00:00 3094 Marime text
FINCOGERO-cartier.jpgÎn bătălia secundară purtată pe tema „cine achită avocaţii", primăria cârmuită de Radu Mazăre de asemenea a pierdut, instanţa hotărând ca italienii să fie cei despăgubiţi pentru cheltuielile pe care le-a presupus procesul intentat de Municipiul Constanţa prin Primar

Greutăţi peste greutăţi şi piedici peste piedici din partea judecătorilor constănţeni în scandalul dintre administraţia publică locală şi afaceriştii italieni de la Fin.Co.Ge.Ro.SpA Catania. Nu numai că primarul Mazăre nu a obţinut câştig de cauză şi nu a reuşit să primească în instanţă cale liberă pentru a opri construcţiile societăţii din Italia, dar judecătorii l-au obligat pe acesta, dar şi primăria pe care o conduce, să le plătească avocatul italienilor. Iar aceasta, în contextul în care reprezentanţii autorităţii publice locale au cerut ca italienii să fie puşi la plată, în sensul achitării onorariului avocaţilor angajaţi de primărie. Indignaţi de decizia instanţei, reprezentanţii administraţiei publice locale s-au adresat Tribunalului Constanţa, de unde aşteaptă înţelegere în soluţionarea litigiului.

Magistraţii Judecătoriei Constanţa, în completul prezidat de judecătoarea Constanţa Iulia Barac, au respins acţiunea intentată de Municipiul Constanţa prin Primar, Primarul Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa împotriva societăţii din Catania Fin.Co.Ge.Ro.SpA. Procesul fusese înregistrat pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa pe data de 15 septembrie 2011, sub numărul 24012/212/2011 şi având ca obiect de judecată „ordonanţă preşedinţială sistare lucrări". Aşa cum am precizat anterior, în timp ce primarul, primăria şi municipiul Constanţa erau reclamanţii în cauză, societăţii Fin.Co.Ge.Ro.SpA i-a revenit calitatea de pârât. După două amânări dispuse pentru ca părţile în cauză să ia cunoştinţă de actele depuse la dosar, completul prezidat de judecătoarea Barac a decis să respingă acţiunea primăriei. Pe de altă parte, poate că este de menţionat faptul că, dacă tot s-au văzut târâţi într-un nou proces de primărie, italienii le-au cerut judecătorilor să-i oblige pe reprezentanţii administraţiei publice locale la plata unei cauţiuni în valoare de un sfert de milion de euro. Şi această cerere a fost respinsă de judecători.

Cauţiune de sfert de milion de euro

Mai exact, potrivit minutei afişate pe Portalul instanţelor de judecată, instanţa „respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a Primăriei Constanţa ca nefondată. Respinge cererea privind obligarea reclamanţilor la plata unei cauţiuni de 250.000 de euro ca inadmisibilă. Respinge cererea pe cale de ordonanţă preşedinţială înregistrată sub numărul 24012/212/2011 formulată de reclamanţii Municipiul Constanţa prin Primar, Primarul Municipiului Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Fin.Co.Ge.Ro.SpA, ca nefondată. Respinge cererea privind cheltuielile de judecată formulată de reclamanţi. Obligă reclamanţii la plata sumei de 200 de euro sau echivalentul în lei la data plăţii reprezentând cheltuieli de judecată către pârâtă". Cu alte cuvinte, este de subliniat faptul că în bătălia secundară purtată pe tema „cine achită avocaţii", primăria cârmuită de Radu Mazăre de asemenea a pierdut, instanţa hotărând ca italienii să fie cei despăgubiţi pentru cheltuielile pe care le-a presupus procesul intentat de Municipiul Constanţa prin Primar.

Cine s-a pronunţat în defavoarea primarului

Sentinţa putea fi atacată în recurs în termen de cinci zile de la pronunţare, cale de atac pe care reprezentanţii autorităţii publice locale au folosit-o fără ezitare. În aceste condiţii, procesul va continua la Tribunalul Constanţa, unde litigiul a fost înregistrat în urmă cu doar câteva zile, primind prim termen de judecată data de 18 ianuarie 2012. Revenind la completul care a pronunţat sentinţa nefavorabilă primăriei lui Radu Mazăre, este de menţionat că judecătoarea Iulia Constanţa Barac a optat pentru magistratură în 2007, după o carieră de avocat în Constanţa. Ulterior, aceasta a primit aprobare din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a se transfera de la Judecătoria Târgu Bujor, unde fusese iniţial repartizată, la Judecătoria Constanţa. Potrivit ultimei declaraţii de interese completată de judecătoare şi afişată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Constanţa Barac nu are niciun interes. Iar în ceea ce priveşte averea declarată de magistratul constănţean, aceasta a precizat că nu are în proprietate terenuri sau imobile şi nici vreun autoturism. Fără acţiuni, dar şi fără datorii, judecătoarea a menţionat pentru anul trecut un venit realizat de 66.400 de lei, încasat pentru activitatea desfăşurată în calitate de magistrat al Judecătoriei Constanţa.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii