Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea pescuitului, calcata in picioare

ro

16 May, 2002 00:00 1637 Marime text

"Dezlegare" la peste

In magazinele de peste din Constanta prohibitia nu exista * Aici se vand pesti sub dimensiunile legale, precum si specii rare - calcan, rechin * Legea ii pedepseste pe cei care prind pestele, dar vanzatorii pot sa isi vada linistiti de treaba * Adica sa incurajeze braconajul, comercializand icre si puiet in timpul prohibitiei * Comisarul sef al Agentiei de Mediu, Maria Buzea, ne-a declarat ca vom vedea ceva actiuni zilele acestea

Pentru constantenii iubitori de pescuit, martie si aprilie sunt luni negre. Prohibitia generala ii tine departe de ghiol si de Dunare. Daca mai este si Postul Pastelui, chinul este si mai mare - nu pot face rost de peste decat de la pescarii, unde il au congelat de dinainte de prohibitie. Sau cel putin asa ar trebui. Noua Lege a pescuitului, care prevede sanctiuni foarte drastice pentru cei care ii incalca prevederile, i-a facut pe amatori sa nu se prea avante dupa vreo coada de peste. Controalele despre care am tot auzit in ultimul timp ar fi trebuit sa ii sperie pe braconieri.

Dornici sa constate realitatea cu ochii lor, reporterii ZIUA de Constanta au descins in piete si magazinele de pescuit. Prima pe lista a fost piata Grivitei. Aici ne asteptam sa vedem macrou congelat, scrumbie afumata si crap sarat, acele sortimente de peste care fac obiectul pescuitului oceanic sau nu sunt supuse reglementarilor prohibitiei. Inauntru, insa, nici vorba de asa ceva. La vanzare se gaseau numai delicatese - fil=E9 de crap, salau, platica, si oferta zilei, calcan. Nu ne puteam crede ochilor. Calcan la 140.000 lei! Sa fi fost din captura pescadoarelor turcesti? Ne-a fost frica sa intrebam si, oricum, nu ne-ar fi raspuns nimeni. Alaturi, fil=E9 de crap la 99.000 de lei. Am cautat insistent si, dupa cateva minute am gasit, in sfarsit, macroul congelat. Statea intr-o combina frigorifica, inghesuit de cativa rechini. Dar cine ar cumpara macrou congelat cand, cu putini bani in plus, poti sa cumperi marfa proaspata si mult mai buna, in plina perioada de prohibitie! La magazinul urmator, aceeasi imagine - calcan, sub dimensiunile legale, la 140.000 de lei. "E congelat?" am intrebat. "E proaspat, doar l-am primit", ne-a spus vanzatoarea, ridicand unul, inca moale si sangerand. Inainte de a pleca, am remarcat, in trecere, castroanele cu icre de crap - 300.000 lei kilogramul. Urmatoarea tinta a fost piata Tomis III, halele si magazinele din zona pietei. Si aici crapii si calcanii sfidau, zambind din lazile de plastic, prohibitia. Poate v-ati gandit ca veneau din crescatorii. Ei, bine, nu este asa! Crapul era "salbatic", sau cel putin asa scria pe listele de preturi, iar calcanul, saracul, nu creste decat in mare.

Legea nu e pentru toti

Ordinul Ministerului Agriculturii si al Ministerului Apelor si Mediului precizeaza cat se poate de clar ca, in aprilie si mai, pescuitul in apele dulci este prohibit. Cat despre mare, calcanul si rechinul nu pot fi capturati pana la mijlocul lunii iunie. Articolul 61, litera b din Legea 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura precizeaza ca "pescuitul reproducatorilor in perioada de prohibitie este considerat infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la patru ani sau cu amenda penala intre 25 si 50 milioane de lei. In ceea ce priveste prinderea de pesti sub dimensiuni, in alte scopuri decat repopularea bazinelor naturale, acest lucru este interzis prin lege tot timpul anului si, cu atat mai mult, in perioada de prohibitie. Daca te faci vinovat de o astfel de fapta, poti plati pana la 16 milioane de lei. Daca Legea pescuitului ii pedepseste pe cei care prind pestele, vanzatorii pot sta linistiti. Necazul este ca ei, comercializand in timpul prohibitiei puiet si icre, incurajeaza braconajul. Pentru a afla care este parerea autoritatilor in legatura cu acest lucru, am discutat cu Maria Buzea, comisar sef la Agentia de Protectia Mediului Constanta. Ea s-a aratat surprinsa de faptul ca noi am gasit in oras magazine care vand calcan si rechin, dar ne-a spus ca principala autoritate in domeniul pescuitului este Inspectia Piscicola din cadrul Directiei Agricole, ei fiind singurii care pot demara o actiune de verificare. Ba chiar ne-a povestit ca un astfel de demers a avut loc in zilele din urma. In aceasta actiune, agentia nu avut nici un reprezentant si Maria Buzea nu cunoaste rezultatele. Ea stie, in schimb, ca zilele acestea a fost efectuat un control pe Dunare, in zona Ostrov-Oltina, si ca "ar fi fost prinsi niste braconieri". Asteptam cu interes ce masuri se vor lua pentru rezolvarea unei situatii atat de ciudate: magazinele sunt pline de peste in plina prohibitie, dar braconierii nu exista.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii