Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:54 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liber la microfoane Ofiţerii SRI, organe speciale de cercetare penală!

ro

13 Oct, 2011 01:00 3033 Marime text
cap_5.jpg „(...) În cadrul unităţii juridice a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale"

În aşa-numita campanie „tunurile pe magistraţi", care pare să fi cuprins România în ultimele săptămâni, se pare că norii se adună din ce în ce mai mult pe cerul judecătorilor şi procurorilor şi nu numai: o nouă subunitate a SRI este pe cale să se înfiinţeze, structură ai cărei specialişti vor avea calitatea de organe de cercetare penală specială, având printre altele posibilitatea de a intercepta convorbirile magistraţilor. Vestea bună este că noua structură nu va putea dispune de spaţii de arest! Lumea Justiţiei a scris recent despre acest proiect de lege, informând că în acelaşi document se prevede faptul că, totuşi, ofiţerii SRI nu au posibilitatea de a dispune măsura reţinerii sau a arestării preventive.

„Avertizăm că nicăieri în lume un serviciu secret nu se substituie unui organ de urmărire penală şi nici unei instanţe de judecată", scriu bucureştenii de la Lumea Justiţiei. Conform sursei citate, proiectul de lege cu pricina se află în Parlament, în discuţii la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, fiind pe ordinea de zi de astăzi şi mâine. Concret, este vorba despre Legile 51/1991 privind siguranţa naţională a României şi Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii. Modificările propuse par să conţină aspecte mai degrabă îngrijorătoare. De pildă, articolul 13 din Legea pentru siguranţa naţională ar putea fi baza pentru o foarte interesantă „culegere de informaţii" în cazul suspiciunilor de acte de terorism.

Urmăriri, microfoane şi violarea corespondenţei

Potrivit intenţiei legislativului, această culegere ar consta în: „interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi/sau comunicărilor efectuate sub orice formă şi/sau a transmisiilor de date prin orice mijloace; căutarea unor informaţii, documente sau înscrisuri pentru a căror obţinere este necesar accesul într-un loc, la un obiect sau deschiderea unui obiect; ridicarea şi repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informaţiilor pe care acesta le conţine, cât şi înregistrarea, copierea sau obţinerea de extrase prin orice procedee". Iar ceea ce pare cu adevărat îngrijorător este faptul că autorităţile ar putea recurge la „instalarea de obiecte, întreţinerea şi ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse; supravegherea prin fotografiere, filmare ori prin alte mijloace tehnice, efectuate sistematic în locuri publice sau efectuate în orice mod în locuri private; localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; reţinerea, predarea şi percheziţionarea trimiterilor poştale: solicitarea sau obţinerea datelor referitoare la tranzacţiile financiare, precum şi a datelor financiare ale unei persoane".

Nu au arest, totuşi

sri_-_sristi_sursa_foto_ancheteonline.ro_.jpg

Iar ca o completare, s-ar modifica şi articolul 13 din Legea SRI, noul cuprins fiind următorul: „(1) Ofiţeri anume desemnaţi ai Serviciului Român de Informaţii pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală". Alineatul 2 prevede faptul că „organele de cercetare penală speciale ale Serviciului Român de Informaţii îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului", dar „(3) pentru realizarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), în cadrul unităţii juridice a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale". Totuşi, aşa cum am menţionat anterior, organele SRI „nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest". După cum explică Lumea Justiţiei, „dacă «organele» văd în orice cetăţean un risc de a aduce atingere la securitatea naţională, acesta ar putea fi filat, ascultat, fotografiat, monitorizat, ar putea intra în casa lui SRI-ştii, ca să pună camere de luat vederi, de înregistrare audio, ar prelua şi deschide corespondenţa şi scrisă şi electronică, iar viaţa persoanei s-ar transforma într-un Big Brother al serviciilor şi procuraturii".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii