Lista păgubiţilor Cine are de primit de la ISU Dobrogea
Lista păgubiţilor: Cine are de primit de la ISU DobrogeaNu mai puţin de 37 de persoane s-au constituit părţi civile în procesul ISU, în care conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a fost pusă sub acuzaţii grave de fapte de corupţie, în urma concursului din august 2007 organizat la nivelul instituţiei. În total, cele 37 de persoane solicită suma de 1.276.500 de lei, ce ar urma, potrivit legislaţiei în vigoare, să fie achitată de suspecţii deferiţi instanţei pentru fapte de corupţie, în cazul în care aceştia vor fi condamnaţi, alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, instituţii care au calitatea de părţi responsabile civilmente. ZIUA de Constanţa vă prezintă numele persoanelor care ar avea bani de primit de la ISU Dobrogea şi de la comandanţii suspendaţi ai instituţiei, după ce acestea şi-au exprimat pretenţiile civile în cauză, susţinând că au fost prejudiciate prin acţiunea comandanţilor ISU.
Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul Curţii Supreme, aşa cum am menţionat anterior, 37 de persoane au calitatea de părţi civile. Lista părţilor civile din dosarul penal cu numărul 6130/1/20096 aflat pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este deschisă de Emil Bâcu Marius, urmat de Traian Belcea, Cosmin Răzvan Buruiană, Sabin Călin şi Cosmin Ciocoiu.
Păgubiţii
Acestora li se adaugă Ion Condruţ, Cristian Copilău, Marius Florin Costache, Sorin Coşeru, Adrian Cotleanu, Ciprian Daniel Cotrobaş, dar şi Florinel Marinel Dumitra. Pe lista păgubiţilor ce ar avea de primit de la ISU Dobrogea se mai numără şi Gabriel Sorin Dumitrescu, Nicuşor Valentin Enciu, Bogdan Felea, Radu Dragoş Filip, Nicolae Frângu, Emil Gâlcă, Alexandru Ivanov, Dinicu Jecu, Ionuţ Martac, Daniel Mihai Muraru, dar şi Vasile Neagu. Nu în ultimul rând, şi Emanuel Artur Nedelcu, Mihai Cosmin Niţă, Cristian Pasmangiu, Laurenţiu Cornelius Păun, Alexandru Pîrlea, Radu Vasile Popa şi Nicolae Prip şi-au exprimat pretenţiile privind daunele pe care, consideră ei, sunt îndreptăţiţi să le primească de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Lista păgubiţilor de la ISU Dobrogea se încheie cu Ciprian George Robu, Florin Saragea, Adrian Daniel Seceleanu, Ionuţ Liviu Stancu, Diana Ştefanov, Alexandru Ştefănică şi, respectiv Alexandru Urse.
Sechestru pentru prejudiciu
De la bun început, anume la momentul la care ancheta a fost finalizată de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari şi dosarul a fost trimis pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii anunţau că „în cauză au fost identificate un număr de 44 de părţi vătămate, din care 37 s-au constituit părţi civile cu suma totală de 1.276.500 de lei". Aceiaşi anchetatori au anunţat că „în vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător". Foarte interesant, printre cei care au scăpat cu bunurile nesechestrate se află tocmai omul despre care procurorii au spus că ar fi avut un rol major în fraudarea examenului, respectiv generalul maior în rezervă Petre Trandafir, cap de afiş pe lista acuzaţilor. Acestuia i s-au imputat infracţiunile de „asociere pentru săvârşirea de infracţiuni" şi respectiv „instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, toate în formă continuată". Motivul pentru care averea generalului în rezervă a scăpat neatinsă a fost, spuneau reprezentanţii DNA, ar fi că generalul Trandafir este una dintre persoanele faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale spre sfârşitul anchetei. Astfel că, la momentul la care s-a început urmărirea penală iar generalul a fost pus sub acuzare, procurorii anticorupţie luaseră deja decizia privind instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor celorlalţi suspecţi, puşi sub acuzare de la bun început. În aceste condiţii, dat fiind că valoarea bunurilor sechestrate până în momentul în care în Trandafir a intrat în „hora" DNA acoperea suma stabilită ca prejudiciu, nu s-a mai considerat necesar ca averea generalului să fie pusă sub sechestru. În ceea ce priveşte procesul propriu-zis, acesta continuă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp