Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoralul, sub asediul yankeilor

ro

07 Mar, 2003 00:00 939 Marime text

Se pregateste invazia statiunii Olimp

Daca la Mamaia perimetrele hotelurilor au fost strict securizate, acest exemplu a fost urmat si de cei din statiunea Eforie * Zona din jurul hotelului "Britannia" din Eforie Nord nu poate fi "violata" decat de agentii firmelor care au legaturi comerciale strict stabilite cu managerii hotelului si de catre personal * Turistii care trec prin zona sunt alungati de soldatii inarmati pana in dinti * In statiunea Olimp se fac pregatiri intense pentru primirea unui nou lot de americani in hotelul "Carmen" * Contrar afirmatiilor celor de la SRI, oricand poate avea loc un atac terorist impotriva americanilor * La Mihail Kogalniceanu, locuitorii evita, de cateva zile, sa mai stea de vorba cu strainii

Obrazul subtire cu cheltuiala se tine

Initial, sosirea americanilor pe pamant romanesc a fost primita cu mare bucurie, mai ales de batranii nostri care asteptau acest moment de mai bine de 50 de ani. Cu toate acestea, iata ca in prezent imaginea feerica oferita de reclama "Coca-Cola" suta la suta americana devine pe zi ce trece mai nesuferita. Si asta datorita exceselor de zel ale militarilor romani, care se fac observate din ce in ce mai mult in zonele in care acum, intr-adevar, se afla mult asteptatii americani. Poate din dorinta de a manipula masele sau poate chiar din inconstienta, oficialii militari romani au dispus supravegherea stricta a locatiilor unde sunt cazati in prezent soldatii americani. Americanii au solicitat cazarea doar in hoteluri cu un lux de la trei stele in sus, pretentii care, in lumea de dincolo de ocean sau chiar mai putin spre vest, sunt normale pentru un om civilizat al secolului XXI. Unii dintre ai nostri or fi zis ca luxul afisat de americani este chiar o sfidare la adresa amarasteanului vorbitor de limba romana, de aceea acum ne lovim de aceste mici, dar de netrecut cu vederea, excese de zel. Probabil ca aceste excese au fost chiar bine gandite de cei carora nu prea la convine prezenta americanilor aici. La Mamaia, perimetrul hotelului "Rex", unde se afla cazati de luni soldati americani, este pazit cu strasnicie de militari romani inarmati pana in dinti, pana chiar si accesul pe plaja din fata hotelului fiind interzis pentru oamenii de rand, turisti etc. Restul hotelurilor unde se spune ca ar fi cazati americani, hoteluri ale caror nume au fost facute publice tocmai pentru a dezinforma un anumit segment al populatiei, sunt si in prezent pazite dar nu cu aceeasi cerbicie. Acelasi zel poate fi observat si la Eforie Nord, in zona hotelului "Britannia", unde se afla cazati alti 300 de americani. Si aici, la fel ca peste tot, te simti captiv in tara ta, cand soldatul inarmat vine si te ia la fuga spunandu-ti ca acolo este "obiectiv militar", iar accesul trecatorilor este strict interzis. Si asta, cu toate ca observi ca din receptia hotelului vezi cum ies sau intra "n" indivizi cu aspect de bisnitari, denumiti de paznicul credincios "agenti comerciali" ai firmelor care aprovizioneaza restaurantul hotelului. Ieri la pranz, ne aflam intr-o deplasare de documentare prin statiunile din sudul litoralului. Daca in mai toate acestea era pustiu, in statiunea Olimp, in dreptul hotelului "Carmen" era vanzoleala. Astfel, am aflat ca la acest hotel, de altfel cel mai "valabil" din toata zona, sunt asteptate cateva sute de militari americani.

Punctualitate americana

Despre cat de punctuali pot fi americanii doar in filme am putut vedea si tocmai poate de aceea nu am fost chiar asa de convinsi. Dar ceea ce am observat in cursul zilei de ieri ne-a determinat sa nu mai punem la indoiala acest aspect. La plecarea din "zona interzisa" a hotelului "Britannia" am urmarit cu masina un microbuz care tocmai ce efectuase un "schimb de echipaj". Aproximativ 12 militari americani au plecat la ora 13.15 din fata receptiei hotelului "Britannia", cu destinatia Mihail Kogalniceanu, intr-un microbuz de culoarea mustarului. Traseul acestuia a urmat soseaua Mangalia-Constanta, fara ca soferul sa urmareasca in oglinda daca are sau nu "coada". In Constanta, microbuzul a urmat traseul soselei de centura. La ora 13.25 fix, ajuns la intersectia bulevardului Tomis cu Aurel Vlaicu, microbuzul se intalneste cu un autobuz al firmei Danubius Travel care transporta si el alti vreo 30 de soldati americani spre aeroportul Mihail Kogalniceanu. Pe toata durata drumului, nici unul dintre soferi nu a observat ca este urmarit. Masina noastra fiind in permanenta in coada acestora si fara a avea in parbriz placheta "Presa". In ciuda declaratiilor celor de la SRI, acest mod intr-adevar imprudent de a transporta militari dintr-un loc in altul fara escorta poate fi oricand sabotat de eventualii teroristi. Cei destepti nu s-ar aventura in gura lupilor, adica la hoteluri sau chiar in baza militara.

Omerta se aplica si la Kogalniceanu

Daca pana mai ieri, puteai sa stai de vorba linistit cu orice gospodar din localitatea Mihail Kogalniceanu, iata ca lucrurile nu mai stau deloc asa. Dintr-o data, parca la comanda, sau poate din cauza unor amenintari teribile, locuitorii comunei se feresc de straini ca de "dracul". Fenomenul este fatis si chiar socant pentru unii care, din cand in cand, mai obisnuiau sa poposeasca prin comuna dupa cate un drum mai lung. Concomitent cu sosirea trupelor SUA, au inceput sa vina prin comuna si o "droaie" de oameni de afaceri care doreau cu tot dinadinsul sa inchirieze spatii comerciale in comuna, mai ales in preajma soselei principale. Intentiile acestora au fost "retezate" de refuzul categoric al celor care posedau spatii comerciale in vadul aflat in vizorul afaceristilor. Totusi, se pare ca nu numai de comercianti se feresc acum bastinasii din Kogalniceanu. Probabil ca, in urma reactiilor aparute in presa, mai ales de acum o saptamana, odata cu decizia furibunda a primariei din localitate de a interzice comercializarea bauturilor alcoolice dupa ora 21.00, amenintarile aruncate asupra patronilor de localuri si-au facut efectul scontat. Acum, in Kogalniceanu este, intr-adevar, o liniste ca de mormant, pe placul stim noi cui.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii