LIVE Evenimentele Teatrului de Stat Constanța de la începutul anului 2023. Managerul teatrului, Erwin Șimșensohn face precizări importante (GALERIE FOTO)
LIVE: Evenimentele Teatrului de Stat Constanța de la începutul anului 2023. Managerul teatrului, Erwin ȘimșensohnLa conferința de presă participă, alături de regizorul Erwin Șimșensohn, managerul teatrului, actorii constănțeni Dana Dumitrescu și Mirela Pană (din distribuția spectacolului „Prometeu ’22”) și actorul și regizorul Iulian Enache.Conferinţa este prilejuită de evenimentele Teatrului de Stat Constanța de la începutul anului 2023 – spectacolul coproducție internațională „PROMETEU 22”, adaptare după Eschil, regia Tompa Gabor, care va avea premiera de la Constanța în datele de 26 și 27 ianuarie, în sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, care ne-a fost închiriată pentru această ocazie, dar și prima premieră a anului, spectacolul „Logodnă relativă”, de Alan AYCKBOURN, regia Iulian Enache.
De asemenea vom trece în revistă un sumar al activității din 2022 și vom prezenta programul cultural propus de Teatrul de Stat Constanța pentru anul 2023., transmit reprezentanții Teatrului de Stat Constanța.
Declarațiile integrale ale lui Erwin Șimșensohn, managerul teatrului, le puteți urmări aici
În debutul evenimentului, a luat cuvântul managerul teatrului.
La început voi face un bilanț al anului 2022. Teatrul de stat a avut 5 premiere în 2022.
Prometeu 22 ultimul proiect, este deosebit pentru că este o coproducție a trei teatre. Participa actori din Slovenia, de la Teatrul de Stat Maghiar din Cluj și 5 de la Teatrul Constanța.
Am participat la festivalul de Teatru din Sibiu, care este primul din Europa de est, ca anvergură.
În anul 2022 Teatrul de Stat Constanța a fost decorat cu meritul cultural în grad de comandor de către președinte.
Al doilea an consecutiv în care e nominalizat la premiile Uniter.
Pentru anul ăsta, managerul Teatrului de Stat își propune să aibă o stagiune foarte diversificată, atât cu comedii de public dar și cu piese cu subiect mai greu și mai serios Așa cum e un proiect viitor cu un spectacol despre cenzura din teatru. Pe 26 si 27 ianuarie vor fi primele reprezentații din Constanța ale ultimului proiect Prometeus, care a fost prezentat inițial anul trecut la Cluj. Va avea loc la Sala Teatrului de balet Oleg Danovski, pe care am închiriat-o.
Tot în anul ăsta spera să finalizeze un proiect teatral început anul trecut cu Ada Milea.
Anul acesta a avut un mare sprijin din partea autorităților, mai ales a Consiliului Județean. Managerul își propune în luna martie un festival de Teatru de studio.
În continuare, actrița Mirela Pană vorbește despre proiectul internațional Prometeu 22, în care și ea a jucat.
Despre Promoteu 22
Prometeu'22 este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI. În cadrul rețelelor de știri digitalizate și puternic manipulate și pe reţelele de socializare, adevărul a devenit supra-relativizat și chiar și verificarea faptelor poate ajunge să fie considerată fake news. Într-o lume extrem de ideologizată și divizată, în care dialogul a devenit aproape imposibil, iar dezbaterile sunt reduse la reacții extreme, discursul de instigare la ură a devenit o rutină zilnică, alimentat adesea de guverne cu viziuni politice extremiste.
În aceste condiții, rolul intelectualilor – al oamenilor de știință, al medicilor, al artiștilor – devine dificil, dar și mai responsabil. Rolul lor este acela de a observa lumea cu un ochi obiectiv și de a împărtăși oamenilor cunoștințele lor, chiar cu riscul de a fi persecutați, așa cum a fost cazul lui Prometeu în epoca mitologică.
Prometeu 22....a însemnat ca 6 săptămâni am fost plecați de acasă, departe de familie, ceea ce a fost cel mai greu., spune actrița Marcela Pană.
Trupa din Slovenia cu care am lucrat la piesa Prometeu mi s-a părut părut extraordinar de profesionistă.
Acum, Iulian Enache actor dar ,i regizor al spectacolului Logodna relativă, ia cuvântul în cadrul evenimentului.La drama Ljubljana a avut 7 seri la rând, pline mereu., spune cu mândrie actrița.
Este foarte important să veniți la spectacol, să fiți acolo, prezenți.
Despre Logodna relativă
Se dau: patru oameni, două cupluri interșanjabile, o sumedenie de confuzii, de încurcături ale căror consecințe sunt prelungite la maximum. Rezultă: o comedie clasică pentru întreaga familie.
„Logodnă relativă” (titlul original Relatively Speaking) este o comedie care extrage haz și veselie din trădările căsniciei și relațiilor de iubire și mai ales din încurcăturile produse.
Un patrulater conjugal ale cărui laturi variabile se înfățișează din unghiuri mereu surprinzătoare, pentru a oferi spectatorilor amuzament și o imagine optimistă și pozitivă, într-un mod paradoxal și, până la urmă, înțelept.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp