LIVE. Premieră la malul mării Evenimentul Constanța Smart Energy Expo 2022 debutează vineri (GALERIE FOTO + VIDEO)
LIVE. Premieră la malul mării: Evenimentul Constanța Smart Energy Expo 2022 debutează vineri (GALERIE FOTOAsociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța deschidere oficial Expoziției-eveniment CONSTANȚA SMART ENERGY EXPO 2022, care are loc vineri, 19 august, ora 13.00, la Pavilionul Expozițional Constanța.
La eveniment, organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Consiliul Județean Constanța și Asociația pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, iau parte atât reprezentanți ai instituțiilor-gazdă, cât și înalți oficiali ai administrației publice locale și centrale, precum:
• Mihai Daraban, Președinte Camera de Comerț și Industrie a României,
• Silviu-Iulian Coșa , Prefect Județul Constanța
• Mihai Lupu, Președinte Consiliul Județean Constanța,
• Vergil Chițac, Primar Municipiul Constanța,
• Tudor Prisecaru, Secretar de stat Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării,
• Ruxandra Serescu, Director General Camera de Comerț, Industrie și Navigație Constanța,
• Ana-Maria Vătămanu, Președinte Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța,
• Sorin Chiriță , Președinte Asociația pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene.
• Bogdan Bălănișcu, Secretar de stat Ministerul Mediului,
• George Niculescu, Secretar de stat Ministerul Energiei,
• Adrian Raulea, Secretar de stat Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene,
• Daniela Nicolescu, Secretar de stat Ministerul Economiei
• Adrian Foghiș, Secretar de stat Ministerul Transporturilor,
• Sorin Moise, Secretar de stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
• Angel Iulian Călin, Secretar de stat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului
CONSTANȚA SMART ENERGY EXPO 2022, eveniment organizat în premieră, va avea loc în perioada 19 – 21 august 2022, la Pavilionul Expozițional Constanța, și va găzdui, între altele, workshop-uri pe teme majore și de actualitate privind dezvoltarea modernă și eficientă a mediului de afaceri și, deopotrivă, a comunităților.
Unele dintre aceste teme sunt:
„Eficiență energetică și eficientizarea costurilor companiilor”, „Soluții de Smart Energy pentru dezvoltarea durabilă a localităților” și „Surse de finanțare nerambursabile pentru eficiență energetică, digitalizare și mobilitate urbană durabilă”.
Se prezintă evenimentul de către Ruxandra Sarescu de la CCINA.
Vorbește Mihai Darban președintele CCINA și CCIR.
"Această expoziție este o provocare în Dobrogea unde energia verde este la ea acasa".
"În primii 10 exportatori de gaze din lume doar Canada nu este dependentă de exporturi. Se pare că tehnologia o va lua puțin înaintea resurselor" mai spune Daraban.
În continuarea evenimentului ia cuvântul Mihai Lupu, președintele CJC.
"Parteneriatul public-privat este cheia de dezvoltare.Niște exemple de bune practici ne vor duce mai aproape de îndeplinirea obiectivelor. Este nevoie de dialog permaent pentru identificare unor soluții sustenabile care să ajute și cetățenii și companiile.
Inițiativa de astăzi de la Constanța aduce sectorul energetic, cel academic și administrația locală pentru identificarea de soluții sustenabile pentru cetățeni dar și pentru companii. Traversăm o criză fără precedent care are nevoie de soluții curajoaswe pentru a fi depășită." spune președintele CJ, Mihai Lupu.
Ia cuvântul Vergil Chițac, primarul Constanței.
"Pentru România energia verde este o provocare dar și un obiectiv asumat.", spune primarul Chițac.
Chițac, despre autobuzele electriceAvem 18 unități de învățământ în implementare și alte 45 care se află în diferite faze de pregătire. Muzeul de Arta în curând vom licita execuția. Derulăm proiectul autobuze electrice. Toată infrastructura va fi una verde. Lucrurile sunt însă mai ample., , adaugă primarul de la malul mării.
Primim aviz de la Consiliul Concurenței, apoi avem un nou contract de servicii publice. Îl ducem în Consiliul Local, îl aprobăm. După aceea le predăm lor autobuzele electrice.
20 de autobuze electrice vor intra în circulație la Constanța.
Managementul CT BUS a stabilit traseele, nu însă și momentul în care autobuzele vor deveni operaționale, deoarece aceastea încă se află în procedură de recepție.
În plus trebuie finalizate și procedurile pentru construirea de staţii de încărcare. Fiecare stație va avea câte două puncte de reîncărcare, unul de curent continuu cu o putere de 50 kW și unul de curent alternativ cu o putere de 22 kW.
Stațiile de reîncărcare vor fi amplasate: în cartierul Poarta 6, în cartierul Km 4 – 5, pe Șoseaua Industrială nr. 7, pe bulevardul 1 Decembrie 1918, pe aleea Daliei, în Portul Tomis, la Poarta 1, în parcarea de pe strada Traian, pe strada Răscoalei din 1907, la Sala Sporturilor, în parcarea de la Spitalul Județean Constanța, în parcarea de la supermarketul Mega Image, din Tomis III, pe aleea Stadionului, în cartierul Faleză Nord, la Pavilionul Expoziţional, în parcarea Albatros şi în zona Mamaia Nord.
Autobuzele electrice 12 m șes au fost achiziționate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, obiectivul specific fiind reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă și vor circula pe rutele: pe traseul 100, de la Gară până la Satul Vacanţă, vor fi introduse 12 autobuze, pe traseul 100C – Gară – Carrefour, vor fi patru autobuze, iar, pe traseul 43M - Gară – VIVO, vor fi alte patru autobuze.
Mijloacele de transport în comun electrice sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă-kneeling), fără etaj, caroserie CE.
Autobuzele sunt chinezești dar distribuite de către un importator israelian – New Kopel Car Import, care a câștigat licitația organizată de Ministerul Dezvoltării.
Vă reamintim primul autobuz electric chinezesc a ajuns în Constanța, la începutul lunii februarie a.c.
Celelalte autobuze electrice, de 10 metri lungime, în număr de 21, se vor livra până la sfârșitul anului sau cel mai târziu începutul anului 2023. Toate sunt fabricate în China.
Prefectul Silviu Coșa se afla în teren și nu a putut ajunge la eveniment.
În numele prefectului Silviu Coșa, Directorul de cabinet Elena Tănase a salutat organizarea acestui eveniment
Soluțiile care trebuiesc promovate sunt cele demne de secolul XXI. Căutăm împreună soluții sustenabile. , a menționat Elena Tănase din discursul transmis de prefect.
Tudor Prisecaru, secretar de stat Cercetare, Inovare și Digitalizare a luat cuvântul.
Vorbește despre nevoia introduceri tehnologiei smart și regenerabilă, dar și despre dezvoltarea durabilă, în viața de zi cu zi.
Ana-Maria Vătămanu, Președinte Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța are un discurs în cadrul evenimentului.
"Evenimentul se organizează în premiera la Constanța dar sperăm să îl permanentizăm. Aceasta preocupare vine din obligația de a găsi soluții sustenabile privind producerea și consumul de energie și pentru tranziția la energie prietenoasă pentru mediul înconjurător."
Evenimentul cuntinuă cu discursul lui Sorin Chiriță, președintele Asociației de Dezvoltare și Politici Europene.
Astfel de evenimente, ca acesta de astăzi, pot așeza Constanța pe locul pe care îl merită din punct de vedere econimic, mai precizează., Ana-Maria Vătămanu.
Venim la acest eveniment cu soluții de tehnologie pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor și pentru scăderea facturilor la energie.
Dacă am fi avut implementat un altfel de proiect mai demult nu am mai fi ajuns să avem o criză energetică.
Chiriță care a fost City manager al Capitalei în mandatul Gabrielei Firea, spune că Bucureștiul a încercat să implementeze sisteme alternative de energie.
Sursa foto-video: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!