Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:21 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Festivalul Naţional de Folclor „Dor de Cânt Românesc“ , 17 ediţii de cultură autentică, la Cumpăna. Azi are loc festivitatea de premiere (FOTO+VIDEO)

ro

31 May, 2024 12:32 888 Marime text


Petrecerea este în toi, în Comuna Cumpăna!  Astăzi, 31 mai 2024, are loc Gala Laureaților, cu festivitatea de premiere a soliștilor de muzică populară, care au venit, din toate zonele țării, să-și expună talentul în fața juriului de la Festivalul Naţional de Folclor „Dor de Cânt Românesc“. 

Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, continuă să păstreze vie comoara de valori ale neamului românesc, prin susținerea și organizarea acestui festival care din anul 2004 valorifică autenticitatea culturală a românului și contribuie la conservarea și promovarea valorilor și tradițiilor naționale.

Munca este a unei echipe de oameni inimoși, iar parteneri sunt locuitori din comună. Prin astfel de evenimente, noi promovăm comuna noastră. Printre concurenți, doar unul este din Cumpăna, restul fiind din țară. Dar noi continuăm să promovăm folclorul, averea poporului. Mulțumim celor care au venit și revenit la Cumpăna! Juriul dă valoare concursului, la fel și Taraful „Frații Năstase” din Bacău și maestrul dirijor Cristian Năsatase. Urez succese tuturor participanților", a spus, în deschiderea evenimentului, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.
 
În urma unei preselecții riguroase, în ultimele zile de primăvară, își dau concursul pe scena Casei de Cultură din comuna Cumpăna 50 de soliști cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, din toate zonele geografice ale țării. Repertoriul acestora (doină/ baladă + piesă cu acompaniament orchestral) pune în valoare specificul zonei etnofolclorice pe care o reprezintă, iar interpretarea cântecelor alese dezvăluie publicului noi talente.

Pe scenă a urcat ansamblul Mugurașii Cumpenei, care prezintă un dans popular, spre încântarea publicului numeros.



De la festivitate nu au lipsit Campioanele de aur, gimnastele de la Clubul Sportiv Victoria Cumpăna, care au fost premiate, cu acest prilej. Săptămâna trecută, gimnastele din Cumpăna au participat la un concurs la Brașov, unde au câștigat zeci de medalii.

"Gimnastica ritmică se împletește cu muzica și mișcarea dansului popular", a transmis Mariana Gâju.


 
Taraful „Frații Năstase” din Bacău, sub bagheta maestrului dirijor Cristian Năstase, oferă acompaniamentul muzical pe toată durata evenimentului.
 
Concurenții își arată talentul în încercarea de a se ridica la standardele de exigență ale juriului format din personalități ale folclorului românesc:
 
- Elise STAN – Profesor Doctor Etnomuzicolog, realizator emisiuni – Președintele Juriului;
- Doina-Virginia IŞFĂNONI – Doctor, Istoric de Artă, Cercetător, Etnolog la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti;
- doamna Daniela-Roxana GIBESCU – doctor etnomuzicolog, specialist Casa de Discuri ELECTRECORD România;
- Nicoleta-Elena POPA – director al Televiziunii „FAVORIT”;
- Valentin MARIN – etnomuzicolog, manager al Radio România Antena Satelor.

La Cumpăna, valoarea este prețuită și etalată. Mă bucur să mă aflu și în acest an la Cumpăna! Acest festival a demonstrat că este un eveniment cultural, care dăinuie de 17 ediții. Primarul Mariana Gâju este sufletul acestui festival. Echipa a reușit să transforme festivalul într-un eveniment cultural notabil. S-au înscris mulți participanți, 76 la număr,  deoarece ei știu că vin la un concurs serios. La preselecții am eliminat 26 de concurenți. Felicit și părinții concurenților!", a punctat Elize Stan, președinta juriului.







Citește și
LIVE VIDEOFestivalul - Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc” revine în Cumpăna (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii