Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:03 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Programul Internațional de Scenografie, desfășurat la Castrul Roman din Ovidiu (FOTO +VIDEO)

ro

07 Sep, 2023 11:08 1355 Marime text

UPDATE 3

Elena Belciu, reprezentatul OISTAT România a luat cuvântul. 

"Suntem foarte bucuroși să avem aici oameni de pe mai multe continente, 7 mentori cărora li se alătură 21 de participanți inclusiv din Canada, Hong Kong sau Taiwan. O să bifăm și mai multe continente la gală. Suntem a doua oară la Ovidiu. Lucrăm timp de 10 zile la instalații create pentru acest spațiu și inspirate din acest spațiu care vor putea fi văzute sâmbăta de la ora 18."

Scenografii, arhitecții și designerii au creat mai multe obiecte de artă care vor fi vernisate la gala de sâmbătă. 

"Nu facem lucruri concrete și nu încercăm să facem lucruri concrete, ci facem întâlniri cu artiști pentru a face lucruri concrete", a declarat organizatorul Adrian Damian. 

UPDATE 2 

Diana Mititelu, reprezentantul Teatrului de Stat Constanța a luat cuvântul. 

Ea spune că este un semn de sănătate că se are grijă de artiști, de a crea și sprijini pe oricine își dorește să creeze contexte pentru artiști. 

"Iată aici un program internațional, unde se poate avea contact cu alte naționalități. Județul poate deveni din nou un hub cultural. Suntem bucuroși că am avut o comunicare între artiști, foarte sănătoasă. Teatrul în sine nu ține doar de a prezenta publicului doar rezultatul. Trebuie să ne îmbogățim ca produsul în sine să fie unul bun."

UPDATE 1

George Scupra a luat cuvântul. 

"Suntem la a doua ediție, într-o locație superbă. Anul acesta mă bucur că organizatorii au ales o temă ce iar are legătură cu Ovidiu și Dobrogea. Avem invitați de pe mai multe continente.  Suntem onorați să anunțăm că deși este un sit inaugurat de curând, putem spune că este primul eveniment major", a spus edilul din Ovidiu

El a mai adăugat că este convins că evenimentul din weekend de after va fi unul interesant. 

 "Cred că ultimul eveniment major a fost acum 1700 de ani dat de romani", a spus primarul. 

Scupra a spus că nu sunt parteneri bugetari, ci au pus la dispoziție locația.





Programul Internațional de Scenografie se desfășoară la Castrul Roman din Ovidiu în perioada 1-10 septembrie 2023, și se va încheia pe 9 septembrie cu TIME SHIFT GALA, un eveniment unic dedicat vernisării instalațiilor de artă create în cadrul celei de-a doua ediții a programului.

International Program in Scenography este un atelier intensiv de zece zile în care artiști emergenți lucrează cu profesioniști consacrați pentru a realiza instalații de artă site-specific, multidisciplinare, cu caracter performativ. Programul dezvoltă un context efervescent de creație pentru artiști provenind din medii culturale diferite, care colaborează pentru a investiga rolul designului și valențele sale expresive în reinterpretarea patrimoniului cultural local.

Anul acesta, au fost selectați în program 21 de participanți din Hong Kong, Taiwan, Canada, SUA, Germania și România specializați în scenografie, arhitectură, costume design, lighting design, sound design, media design, stage management și arte performative. Lor li se adaugă cei șapte mentori de renume internațional: Jean-Guy Lecat (Franța), Nic Ularu (România/SUA), Marina Raytchinova (Bulgaria), Bacchus Lee (Hong Kong), Billy Chan (Hong Kong), Viorica Petrovici (Romania), Paweł Dobrzycki (Polonia). Mai multe detalii găsiți în prezentarea atașată.

Time Shift Gala este un eveniment de vernisare a instalațiilor realizate în timpul atelierelor din cadrul International Program in Scenography, la care se vor adăuga o serie de lucrări invitate și un concert al trupei ARTUDITORIUM by Sebastian Burneci.


Evenimentul va fi prezentat de Pavel Bartoș.

Gala reprezintă în același timp o invitație de a explora spațiul Castrului Roman din Ovidiu într-un context artistic inovator, ce provoacă vizitatorii la un dialog între Trecut și Prezent, între Istorie și Creație, între Clasic și Modern. Într-o lume în care granițele culturale se estompează, este vital să creăm spații și contexte în care artiști din diferite colțuri ale lumii pot interacționa și îmbogăți patrimoniul cultural local cu noi perspective. Cu această ocazie, vechiul Castru Roman capătă noi semnificații și devine o scenă vibrantă pentru expresii artistice contemporane.

Prin această inițiativă, se urmărește nu doar să se aducă în prim-plan tineri artiști talentați, ci și să se reafirme importanța dialogului intercultural într-un cadru care celebrează simultan istoria și diversitatea. Este o oportunitate unică de a experimenta cum pot coexista și chiar se pot amplifica reciproc, trecutul și prezentul, într-un limbaj artistic universal.

Citește și:

Programul Internațional de Scenografie, desfășurat la Castrul Roman din Ovidiu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii