Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Universitatea Ovidius și Patronatul Societăților din Construcții organziează Conferința „Prezent și viitor în construcții” (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

27 Jun, 2022 12:58 2305 Marime text
Imagine de la eveniment
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) și Patronatul Societăților din Construcții (PSC) organizează astăzi, 27 iunie,  Conferința „Prezent și viitor în construcții”, în Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1).


La întâlnirea participă Cristian Romeo Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Sebastian - Liviu Tănase, președintele Filialei Constanța a Patronatului Societăților din Construcții (PSC) și decanul Facultății de Construcții a UOC, șef lucrări dr. ing. Cosmin Filip.


Conferința „Prezent și viitor în construcții”, organizată pe două secțiuni, aduce în dezbatere teme specifice precum: Organizarea (digitalizarea proceselor și debirocratizare); Capitalizarea (stimularea dezvoltării capitalului intern și facilitarea accesului la capitalul extern, fie că ne referim la fonduri nerambursabile sau credite bancare ori chiar instrumente de asigurare); Contractarea (creșterea vizibilității șantierelor de construcții este un scop în sine, iar din această perspectivă vom aprofunda noile scheme de ajutor de stat și șantierele care se deschid) şi Formarea (viitorul profesiei de inginer, soluțiile identificate de mediul universitar şi partenerii din sectorul construcțiilor în dezvoltarea profesiei).


Evenimentul se adresează companiilor din sectorul construcțiilor și al ramurilor conexe, autorităților publice, asociațiilor și mediului universitar.

Decanul Facultății de Construcții, Cosmin Filip

"Conferința de astăzi are o încărcătură importanta pentru comunitatea din regiune. Avem trei actori principali la partea de organizare. Noi ca și organizatori am reușit si suntem extrem de încântați de înscrieri. 61 de organizații s-au inscris - vorbim de firme de constructii, autoritati locale, firme de proiectare. Conferința se adresează actorilor din domeniul construcțiilor. Dorim sa analizăm in profunzime chestiuni de maximă actualitate, momentan in aceasta primă întrunire. Sunt piloni pe baza căruia domeniul construcțiilor, cu asperități majore, trebuiesc sa le depășească. 

Facultatea de Construcții este una din cele 16 facultăți ale Universității. Discutăm de peste de 400 de studenți înrolați, in studiile de licență, masterat și școala doctorală. Astfel de evenimente nu fac decât sa constientizeze de nevoia de ingineri pe piața muncii. 



Cu firmele am inceput deja diferite forme de integrare a studenților. Cine vine la final si ne cere absolvenți la final de 4 ani nu mai avem pe cine sa recomandăm. Am început program si facem la conferința publica aspectul nou - bursele private. Continuam ideea de internship" , a declarat decanul Facultății de Construcții, Cosmin Filip. 



Cristian Romeo Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) ia cuvântul în cadrul conferinței. 
 

"Întreaga țară e ancorată la un concept de investiții care trebuie sa repornească economia. Construcțiile, investițiile vor reprezenta motorul de bază a resuscitării economiei. Chiar și în perioada de pandemie, construcțiile au reprezentat unul din puținele motoare care a susținut economia. Chiar spre finalul pandemiei a fost o ușoară criză prin cresterea preturilor materialelor de construcții. Acum, criza forței de muncă revine mai acut decat înaintea pandemiei. Trebuie să îi facem pe decidenți să înțeleagă ca trebuiesc sa comunice cu autoritățile, cu întreaga societate. Investițiile au niște trasee. Se fac ghiduri, memorandumuri. Dacă acestea sunt prost făcute, la coadă - la proiectare sau execuție lucrurile se deteriorează, se blochează."

"În următorii patru ani, ma tem ca vor fi scoși tapi ispasitori constructorii. Dacă nu le sesizăm și le-am sesizat de multe ori extrem de multe probleme, măcar să avem sufletul împăcat ca noi am sesizat și ei nu au luat în seamă", a mai spus tot Erbașu.


Cristian Romeo Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)
Trebuie luate o serie de măsuri la nivel politic 

"Trebuie luate o serie de măsuri la nivel politic și funcționarii publici trebuie să înțeleagă că responsabilitatea nu trebuie aruncată doar către constructori. Nimeni nu o să îi acuze dacă sunt de bună credință, sunt serioși., completează Erbașu. 



O să facem din PNRR sa fie programe de achiziții

 

O să facem din PNRR sa fie programe de achiziții, și nu de investiții. Adică achiziția de echipamente care se vor învechi și uza, iar investițiile care să își lase amprenta pe viitor nu se vor concretiza, mai punctează Cristian Romeo Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC)


Cristian Romeo Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) vorbește despre faptul că majoritatea lucrătorilor calificați sunt plecați în afară.


"Dacă proiectele vor fi puse în derulare s-ar putea să fie nevoie de jumătate de milion de oameni. Nu toți lucrătorii sunt la fel. Unul poate să facă câți trei necalificați. Majoritatea lucrătorilor calificați sunt plecați în afară , mai spune președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC). 



Compatativ, Erbașu a mai spus că tot ce s-a adus din companiile din Asia necesită minim un an, chiar doi de calificare pentru a face lucruri similare cu muncitorii români. 
 

"Cazinoul are niște componente speciale, fiind o clădire unică. Sala de Sport a avut o problemă de teren. O să fie finalizate. Ați văzut că prin legea din iunie s-au extins autorizațiile de construire cu doi ani., mai adaugă Erbașu. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii