Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:41 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Text+Video Pentru refacerea capacității de luptă. Gruparea navală MCM Black Sea face escală în Portul Constanța!(FOTO+VIDEO)

ro

16 Jul, 2024 09:47 1297 Marime text









UPDATE: Simona Cojocaru, secretarul de Stat, ia parte la eveniment.

Ceremonia debutează cu intonarea imnurilor celor trei țări: Bulgaria, România și Turcia.




Șeful forțelor navale, SMFN Mihai Panait a luat cuvântul:

„Unindu-ne forțele alături de Bulgaria și Turcia în grupul Black Sea putem menține siguranța pe Marea Neagră.”



Peste 300 de militari marinari din cele trei țări sunt angrenați în grupul Black Sea. Scopul este de a elimina minele marine, provenite din Nordul Mării Negre și de a asigura libertatea de navigație în zona de responsabilitate.

De la începutul războiului din Ucraina au fost identificate și neutralizate 103 mine marine. Cinci dintre ele au fost neutralizate de România, cinci, de Turcia, cinci de Bulgaria, una de Georgia și 84 de Ucraina, iar trei din Rusia.

Yusuf Karaghiul, comandor, a luat cuvântul. Karaghiul spune că este foarte bucuros să se afle în Constanța.






„În cadrul Grupului Black Sea, nu am participat alături de România și Bulgaria numai la acțiuni, ci am făcut inclusiv traininguri. Ne bucurăm de o bună colaborare alături de partenerii noștri", a punctat Karaghiul.



Simona Cojocaru a luat cuvântul.




„Aș vrea să vă urez un călduros bun venit în Constanța. Pentru mine este o mare satisfacție să fiu aici, împreună cu voi. Știu că mereu când a fost nevoie, indiferent de  timp sau de condițiile meteorologice, ați fost acolo și ați acționat fără teamă, atunci când siguranța circulației pe Marea Neagră a fost pusă în pericol. Prietenie, dedicare și respect - acestea sunt cuvintele care ne definesc relația în cadrul Grupului”, a spus Cojocaru.


 
  • Navele militare din compunerea Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Black Sea Task Group) au ajuns ieri, 15 iulie, în Portul Constanța. Forțele Navale Române au anunțat că până miercuri, 17 iulie 2024, cele patru nave fac o escală pentru refacerea capacității de luptă.
 
Cu acest prilej, astăzi, 16 iulie 2024, la Terminalul Pasageri din Portul Constanța s-au adunat reprezentanții Forțelor Navale Române alături de cei ai ai MCM BS TG și ai Statului Major al Forțelor Navale, pentru a prezenta misiunile grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră.
 
Mai departe, potrivit comunicatului emis de Forțele Navale Române, o delegație a grupării navale va efectua vizite oficiale la Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” și la instituții publice locale din Municipiul Constanța.
 
Totodată, conform programului  membrii echipajelor navelor turcești vor merge la Cimitirul Eroilor Turci din Slobozia, unde vor desfășura un ceremonial militar.
 
Cele patru nave militare ale MCM BS TG au participat la ceremonia de activare a grupului operativ, în Istanbul, la data de 1 iulie, iar ulterior și-au început misiunile specifice de monitorizare și cercetare împotriva minelor în raioane maritime din Marea Neagră.
 
De asemenea, gruparea navală a executat activități de menținere a siguranței căilor de navigație și în cadrul Exercițiului multinațional BREEZE 24, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei, în vederea creșterii nivelului interoperabilității și capacității de reacție rapidă a forțelor participante.
 
Forțele Navale Române, parte a grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră
 
La data de 11 ianuarie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în anul 2025 comanda grupării să fie preluată în primele șase luni de partenerii bulgari, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale Române.
 
Comanda MCM Black Sea este asigurată pentru următoarele șase luni de Forțele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUŞ, nava comandant, și vânătorul de mine M-270 AKÇAY, iar din partea Forțelor Navale ale Bulgariei și Forțelor Navale Române participă vânătorul de mine M-33 STRUMA și, respectiv, dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”.
 
Principalul scop al grupării navale MCM Black Sea este acela de a menține în siguranța traficul maritim în Marea Neagră, prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum si operații conexe de căutare și salvare pe mare.
 
Criza minelor în derivă a început la data de 18 martie 2022, când Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse a afirmat că, începând cu luna februarie, Ucraina a lansat aproximativ 420 de mine ancorate în zona Odesa, Oceakov, Cernomorsk și Iujnîi. În condiții hidrometeorologice nefavorabile, cablurile de ancorare ale minelor încep să se rupă și minele se deplasează în derivă în partea vestică a bazinului Mării Negre.
 
La data de 26 martie 2022, a fost descoperită și neutralizată prima mină în derivă la nord de strâmtoarea Istanbul (Bosfor), Turcia. Până la momentul actual au fost confirmate și neutralizate 103 mine marine, cinci mine fiind neutralizate de Forțele Navale Române, cinci mine neutralizate de Turcia, cinci mine neutralizate de Bulgaria, o mină neutralizată de Georgia, 84 mine neutralizate de Ucraina și trei mine neutralizate de Federația Rusă.
 
Odată cu izbucnirea conflictului ruso-ucrainean, în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la o nouă amenințare în spațiul maritim, reprezentată de minele marine în derivă, Forțele Navale Române au pus la dispoziție o serie de capabilități pentru activitatea de monitorizare a situației actuale de securitate.
 
Citește și:
Forțele Navale din Bulgaria, România și Turcia cooperează pentru lupta împotriva minelor din Marea Neagră
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii